S rakytníkem se hubne jedna báseň

Rakytník nevyžaduje kdovíjakou údržbu, proto je vhodný i pro nezkušené pěstitele. Jeho plody svědčí pokožce i komplet celému tělu. A hubne se s nimi jedna báseň!

Přichází období, v němž mají zahrádkáři a příznivci bylinkaření své klasické příjemné „starosti“ spojené s plánováním sadby. Ono vymyslet co a kam umístit, to není žádná legrace! Zvláště třeba v omezeném prostoru. Co byste řekli na takový rakytník? Je nejen atraktivní okrasou, ale i posilovačem zdraví a zaručeným likvidátorem nadbytečných kilogramů. Vejde se vám?

Vypěstujte si učiněný poklad

Znalí vědí a neznalí se teď dozvědí, že rakytník je nenáročná dvoudomá cizosprašná dřevina, která dobře zvládá jakékoli podmínky. Odolává suchu, škůdcům, nízkým teplotám a mrazům. Nevadí jí ani teplo a prosperuje i v mokrém a lehce podmáčeném prostředí. Vysazuje se od konce března až do poloviny listopadu, takže času máte habaděj. Roste pak poměrně rychle a v krátkém čase dosahuje velikosti většího keře. Pravidelné řezání není podmínkou kvalitní úrody, proto si jedlé plody můžete sesbírat prakticky bez práce a předešlé péče. Vždyť o ně tu jde především!

Kompletní léčba v režii přírody

Rakytník řešetlákový je zázrak s mnohostrannými léčivými vlastnostmi. Obsahuje vitaminy, karotenoidy, polyfenoly, mastné kyseliny a fytosteroly, které mají antioxidační, protirakovinné, antihyperlipidemické, protizánětlivé, antimikrobiální, antivirové, dermatologické, neuroprotektivní a hepatoprotektivní účinky (1). Ačkoli na to nevypadají, tyto malé, kouzelné bobulky pomáhají chránit tělo před širokou škálou chorob, a to včetně těch srdečních (2). Zároveň normalizují hladinu cukru v krvi (3), posilují imunitu (4), zlepšují funkci jater (5) a zmírňují příznaky menopauzy (6). Při dietě jsou doporučovány dvojnásob, neboť je prokázáno (7), že jejich konzumace přispívá ke snížení tělesné hmotnosti i tukové hmoty. Už víte, kam rakytník zasadíte?

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2949866X23001296, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7841260/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589177/, (4) www.researchgate.net/publication/283105143_Sea_buckthorn_Hippophae_rhamnoides_L_as_a_potential_source_of_nutraceutics_and_its_therapeutic_possibilities_-_A_review, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8431556/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8389226/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9325301/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat