Funky pixely od Preciosa Lighting pulsují barvami a hudbou na Milan Design Week

Svět pixelové grafiky, videoher a raného digitálního umění promítnutý do hravé dynamické světelné instalace přináší společnost Preciosa Lighting na největší světový festival designu Milan Design Week 2024. Instalace s názvem Crystal Beat 2 kombinuje dynamické, barevné světelné scény s 3D zvukovým systémem. Díky spojení motivu pixelu, funky barev a rané herní grafiky je Crystal Beat 2 oslavou vracejících se kulturních trendů předchozích generací. Preciosa Lighting zároveň touto instalací představuje nový designový koncept osvětlení z portfolia Signature Designs – Crystal Pixels.

Pixel jako základní stavební jednotka obrazu

Instalace Crystal Beat 2, kterou navrhli kreativní ředitelé Preciosa Lighting Michael Vasku a Andreas Klug pro milánský týden designu, se skládá z důmyslně uspořádaných, ručně vyrobených křišťálových kostek. Každá reprezentuje jeden pixel jako základní stavební jednotku obrazu a společně vytváří celou dynamickou světelnou kompozici inspirovanou herní grafikou a stylem pixel art. Propojení 3D zvukového systému a barevných světelných efektů se stává nezapomenutelným smyslovým zážitkem. Hudbou pro oči.

Instalace Crystal Beat 2 v číslech:

400

Počet zavěšených křišťálových komponentů – „pixelů“

13x13x13 cm

Velikost 1 komponentu

2000

Individuálně programovatelných LED čipů s 5 směrovým osvětlením

2 km

Délka vodivého lanka

950 cm

Délka instalace

425 cm

Výška instalace

742 cm

Šířka instalace

1200 kg

Celková hmotnost křišťálu

1600 kg

Hmotnost celé instalace

Celkem se instalace skládá ze 400 zavěšených komponentů – “pixelů“. Ty obsahují 2000 individuálně programovatelných LED čipů s 5směrovým osvětlením a reagují na rytmus hudby v zářivých odstínech RGBW LED. Jedná se tak o první barevnou světelnou instalaci Preciosa Lighting prezentovanou na Milánském design weeku.

„Crystal Beat 2 je reakcí na proměnu kultury kolem nás. Všichni hledíme do budoucnosti, ale zároveň se rádi vracíme do minulosti plné nostalgie, krásných vzpomínek a zážitků, abychom si připomněli oblíbené věci, které jsou dnes už retro. Prostřednictvím oslnivého světelného a hudebního projevu vás každý zavěšený Crystal Pixel zve na cestu zpět v čase a současně pracuje s vašimi aktuálními smyslovými prožitky, říká Michael Vasku, jeden z dua kreativních ředitelů Preciosa Lighting.

Crystal Beat 2

Crystal Pixels

Crystal Pixels v Miláně

Scény řídí herní software

Světelné scény jsou vytvořené s pomocí nástroje pro tvorbu 3D grafiky pro video hry – Unreal Engine. Díky tomuto real-time 3D nástroji, který se využívá při tvorbě nejlepších videoher současnosti, se tak rozzáří instalace, která čerpá inspiraci v grafice prvních herních světů.

Díky využití MDW (multidirectional lighting) technologie se každý pixel v instalaci může rozzářit jinou barvou na každé ze svých stran, což znamená, že křišťálová kostka může zářit pěti různými barvami. Umožňuje tak vytvářet jedinečné světelné efekty a iluze, které se mění podle pohledu procházejícího návštěvníka. Společně s promyšlenou kompozicí a perspektivou poskytuje návštěvníkům možnost zcela ponořit se do trojrozměrného světa, ve kterém světlo a stín vytvářejí dynamické, pulzující obrazce.

Dynamika instalace je ještě umocněna jejím propojením s hudebním doprovodem. Playlist sestavoval známý zvukový designér Juraj Mravec, jenž s Preciosa Lighting spolupracuje dlouhodobě. Celá instalace překračuje tradiční hranice mezi hravostí a uměleckým vyjádřením, nabízí návštěvníkům nejen pasivní pozorování, ale přímo je zve k prožitku, který je každou chvíli jiný a jedinečný díky proměnlivosti světelných scén a hudebního doprovodu.

„Když návštěvník vstoupí do naší milánské expozice v Zona Tortona, čeká ho prostor, který stimuluje jeho smysly, a zároveň únik z ruchu a shonu města. Světelná instalace Crystal Beat 2 je zasazená do tmavého interiéru a návštěvníka zcela pohltí, vyvolá pocit nekonečna a probudí v něm vzpomínky na první setkání s digitálním světem,“ dodává druhý z dua kreativních ředitelů Andreas Klug.

Crystal Pixels jako nový Signature Design

Crystal Beat 2 je instalací představující světu nejnovější Signature Design, Crystal Pixels, který čerpá inspiraci ve stylu Pixel Art a rané digitální grafice. Představuje harmonickou směs digitální nostalgie a uměleckého vyjádření. Novinka je opět plně přizpůsobitelným konceptem osvětlení, u kterého je každý pixel variabilní a k dispozici ve třech velikostech a škále barev se světelnými efekty pro dosažení jakékoli atmosféry.

Každý zavěšený křišťálový komponent ve tvaru kostky, představuje jeden pixel a může zářit samostatně nebo jako součást většího celku, kdy kostku po kostce vytváříme celou světelnou kompozici, stejně jako v Pixel Art vytváříme obraz. Pixely lze individuálně naprogramovat pro řešení ambientního nebo funkčního osvětlení.

Signature Designs

Portfolio Signature Designs společnosti Preciosa nově zahrnuje celkem 10 různých designových konceptů, které jsou maximálně flexibilní a dají se upravovat podle potřeb daného interiéru. Koncepty Signature Designs jsou autentické, nadčasové a inspirativní. Každý z nich nabízí neomezené možnosti, od různých měřítek, kompozic, barev, přes materiály a povrchové úpravy až po konstrukční principy či způsoby osvětlení. Vytváření kreativního osvětlení na míru umožňuje tvůrcům zahrnout je pohodlně a inteligentně do jakéhokoli jejich návrhu. Kromě nového svítidla Crystal Pixels do Signature Designs patří ještě svítidla Pearl Drop, Diamond Cloud, Inspiral, Pearl Wave, Pearl Curtain, Breath of Light, Crystal Spin, Crystal Grid a Raw Crystal.

Michael Vasku a Andreas Klug

Michael Vasku a Andreas Klug jsou kreativními řediteli společnosti Preciosa Lighting od roku 2016. Pod jejich vedením získala společnost Preciosa Lighting řadu ocenění, včetně Red Dot Award: (2018) a German Design Award (2020) za instalaci Breath of Light, která byla představena na milánském týdnu designu 2018. V roce 2021 získala hravá interaktivní instalace Carousel of Light prestižní ocenění iF Gold Award, [D]ARC Award v kategorii Art-Bespoke a dekorativní lustr roku v soutěži Light Middle East Award. V roce 2022 získala kompozice Composition in Crystal z milánského týdne designu ocenění Red Dot Design Award a byla také vyhlášena jednou z TOP 20 instalací veletrhu Fuorisalone.

You may also like...