Zalévání sazenic je zásadní pro zajištění zdravého růstu rostlin, které vyžaduje vaši pozornost. Není však snadné najít vhodný způsob zalévání pro všechny sazenice, poněvadž každá rostlina má své specifické potřeby a vyžaduje pěstování v určitém druhu prostředí.

Nemusíte se však bát, jelikož vám poradíme hned několik tipů a triků, jak správně zalévat sazenice, aby měly vaše rostliny úspěšný růst a přinesly vám hojnou úrodu!

Hlasujte v anketě Receptáře a vyhrajte!

Tradiční čtenářská anketa je zpátky. Dejte hlas své oblíbené firmě a zařadíme vás do slosování o hodnotné ceny.

Chci se zapojit

Jak předejít vytáhlým sazenicím a co případně dělat, když už se tak stalo, můžete zjistit z videa na YouTube, na kanálu ZAHRADA PRO RADOST:

Zdroj: Youtube

Ideální frekvence zalévání

Klíčem k úspěchu silných rostlin je zalévání sazenic v pravý čas. Rostliny byste neměli nechat žíznit, ale ani je zalévat příliš často. Je proto důležité najít rovnováhu mezi tím, aby rostliny měly dostatek vody, ale zároveň aby nedocházelo k přemokření půdy.

Sazenice se doporučuje zalévat asi jednou až dvakrát týdně, ovšem i to záleží na konkrétních podmínkách, jako je typ půdy, druh rostliny a okolní prostředí.

Pozor na listy

Při zalévání rostlin byste měli být také velmi opatrní, abyste nestříkali vodu na jejich listy. Mohlo by to mít za následek vznik plísní a hnilob, zejména tehdy, když zaléváte vodou z vodovodu, která může obsahovat chlor a další chemikálie.

Soustřeďte se proto na zavlažování přímo ke kořenům sazenic, abyste minimalizovali tato nežádoucí rizika.

Dostatečné množství zálivky

Když zaléváte sazenice, je důležité myslet rovněž na hloubku zavlažování. Povrchové zalévání může vést k tomu, že voda nepronikne dostatečně hluboko do půdy, což může způsobit, že kořeny porostou na povrchu a rostlina se tak stane méně stabilní.

Pokud však sazenici dostatečně zalijete, kořeny budou růst směrem dolů, a tím se stanou silné a odolné jako celá rostlina.

Nejlepší čas na zalévání

Víte, v jaký čas byste své sazenice měli správně zalévat? V případě malých sazenic byste měli zálivku provádět ráno, aby měly rostliny přístup k vodě v době, kdy ji nejvíce potřebují. Vstřebáním vody a živin během aktivního růstu pomůže sazenicím si udržet svou sílu. Jakmile však začne být venku horko a slunce bude pálit, je dobré zalévat večer, aby se voda z půdy hned neodpařila.

Proč je dobré mulčovat?

Mulčování půdy kolem sazenic je jedním z nejlepších způsobů, jak udržet půdu vlhkou a zdravou. Nejenže mulč zabraňuje vysychání půdy, ale také pomáhá chránit kořeny rostlin před extrémními teplotami a změnami vlhkosti.

Díky mulči tak můžete udržovat optimální podmínky pro růst sazenic a minimalizovat stres, který vede k oslabení jejich vitality. Zároveň mulčováním snížíte riziko růstu plevelů, čímž si usnadníte následnou péči o zahradu.

Související články

Zdroje: growveg.co.uk, zijutu.cz, ceskestavby.cz