Své vysněné místo si vybrali již před dlouhými devatenácti lety. Tehdy na místě jejich současného domu stála ruina, kterou se nakonec rozhodli neopravovat a místo toho si na jejím místě postavili úplně nové bydlení. 

Vzdušný dům s velkými okny stojí ve svahu a je obklopen stromy a další zelení. Ve spolupráci s architekty se na výsledku nejvíce podílela právě Sára Saudková, pro kterou je tak její bydlení způsobem sebevyjádření. 

I po tolika letech ale stále není úplně hotovo. “Dům procházel a stále prochází různými proměnami podle potřeb rodiny. Tím, jak děti dorůstají, mění se jeho dispozice, přistavuje se, přemísťuje se nábytek, je to takový živý organismus,” vysvětlila fotografka pro magazín iDNES.cz.

Kuchyně je srdce domu

Celá rodina se nejčastěji schází v kuchyni. Ta je laděna do světlých přírodních barev a místy se objevuje také zelená, která je oblíbenou barvou majitelky. Kromě paní domu v kuchyni stále častěji úřaduje také dcera Sára. Na velké vyvařování si ale ani jedna z nich nepotrpí. 

“Jídlo musí být hotové do dvaceti minut, jinak je to pro mě ztráta času. Než stát celé dopoledne u plotny, raději vezmu děti na výlet nebo spolu něco zajímavého podnikneme a najíme se třeba i v restauraci,” vysvětlila Sára Saudková. 

Vzdušný obývací pokoj disponuje velkými francouzskými okny, kterými jde projít rovnou na zahradu. I pokud zrovna není hezké počasí, výhled vyvolává dojem, že člověk sedí uprostřed přírody. 

Zahrada je velmi přírodní

Zajímavým prvkem je stará školní lavice, která se nyní nachází v obýváku a slouží jako prostor pro květiny. Podle Saudkové ale pomalu putuje domem a není to její první stanoviště. Je zde také pracovní stůl, u kterého Sára Saudková píše. 

Dětské pokoje původně bývaly jednou velkou místností, jak ale ratolesti dospívaly, rodiče prostor přestavěli, aby měly děti své soukromí. Také menší kuchyně, kterou má nyní k dispozici dcera Sára, byla v minulosti třetí koupelnou.

Nedílnou součástí domu je také obrovská zahrada. Ta ho nejen obklopuje, ale pokračuje také do svahu nad něj, kam vede venkovní schodiště. V její spodní části je jezírko s rybami, nechybí také ohniště a biotop. Ten je zamýšlený jako přírodní prostor pro koupání, i když v minulosti jej obývaly třeba kachny. 

Sára Saudková je zahradník bohém

„Když byly děti malé, byli jsme všichni stále venku na zahradě. V pubertě zalezly do svých doupat a je těžké je z nich vystrnadit na čerstvý vzduch. Proto chci v nejbližší době rozšířit dům o terasu, na které budeme odpočívat, číst si nebo něco opékat,“ prozradila Sára Saudková před časem. 

Zahrada roste divoce tak, jak se přírodě líbí. Geometricky přesné záhonky v ní opravdu nenajdete. “Zahrada by měla být divoká, jen nepatrně řízená. Ono by to vypadalo divně, kdybych si tady budovala záhonky a pravidelné chodníčky. Brrr,” vyjádřila paní domu svůj vkus.

“Nechci svazovat ani znásilňovat přírodu, tady ne. Tudíž u nás roste, co je tu domovem, a co sem patří. Máme záměrně zplaněné kouty, aby se měli kam schovat ještěrky, ježci a ptáci. Budujeme přírodní koupací jezírko, naše cestičky jsou klikaté a zahrada je na první pohled nepřehledná. Nečekejte ode mě, že budu bojovat s pampeliškou nebo sedmikráskou, vždyť jsou velmi krásné,” uvedla pro magazín Dům a zahrada s tím, že je prakticky zahradník - bohém.

Související články