https://42tcen.com/entry/rozhodnuti-fondu-jsou-krajne-neobjektivni-michelkuv-navrh-zakona-situaci-brzy-napravi
„Rozhodnutí fondu jsou krajně neobjektivní“. Michelkův návrh zákona situaci brzy napraví
„Rozhodnutí fondu jsou krajně neobjektivní“. Michelkův návrh zákona situaci brzy napraví
Poslanec Roman Michelko včera uspěl s návrhem na změnu rozhodovacích pravomocí Fondu na podporu umění. Výbor Národní rady SR pro kulturu a média,... - 17.04.2024, 42TČen
2024-04-16T11:47:18
2024-04-22T08:23:30
Roman Michelko
Názory
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://42tcen.com/files/entries/Roman-Michelko.jpg
V polovině ledna tohoto roku skupina poslanců Národní rady ze stran SMR-SD, Hlas-SD a SNS podala návrh na změnu zákona o Fondu na podporu umění, vč. poskytování dotací, v působnosti Ministerstva kultury Slovenska. Jedním z jeho předkladatelů je předseda parlamentního výboru pro kulturu a média, poslanec Roman Michelko (SNS). Zástupcům nevládních organizací se nelíbí kontrola ze strany ministerstva kultury, která údajně ničí Fond na podporu umění. Na tuto kritiku zareagoval poslanec slovenské Národní rady Roman Michelko (SNS). „Nejde vůbec o žádné ničení. Dneska jsou rozhodnutí tohoto fondu krajně neobjektivní a je nutné stanovit nějaké reálné parametry. Stát dává do tohoto fondu všechny peníze, nemá nad ním žádnou kontrolu, protože má menšinu v radě fondu,“ řekl na úvod poslanec. Přiblížil roli jednotlivých útvarů v rozhodování Fondu na podporu umění: „Věci se upraví takovým způsobem, aby odborníci, kteří budou nominováni do rady fondu, dohlíželi na to, zda komise rozhodnou správně. Respektive možná 93 - 95 procent rozhodnutí komise bude vybráno, ale pět až sedm procent, která jsou nepochopitelná, zásadní, kdy kvalitní projekty byly zamítnuty, aby to mohli zvrátit. Rada fondu bude kolektivní orgán.“ „Dnes jsou tam takové skupiny, které rozhodují o tom, že jistá část žadatelů vždy schválení dostane a určitá část nedostane. Například významné, historicky ověřené časopisy neobdržely, a mnoho dalších aktivit. Velcí a významní umělci nebyli podpořeni a průměrní podpořeni byli. Takže v tomto smyslu je zde nutnost nápravy. Realizační praxe ukázala, že tam je třeba provést změny. Ano, někteří lidé, kteří to měli jisté, tak teď svou jistotu ztratili, ale takové věci se musejí dělat tak, aby byly opravdu objektivní,“ vysvětlil na závěr Roman Michelko. Cílem novely zákona je dosažení větší objektivity v přidělování dotací Fondu na podporu umění. Toho se dosáhne pomocí zvýšení počtu členů dozorčí komise Fondu na podporu umění ze současných tří na pět osob. Přičemž dva členy komise bude volit rada fondu, ostatní by navrhl či odvolával ministr. Počet členů rady fondu se má zvýšit z 9 na 13 osob. Čtyři z nich bude také nominovat ministerstvo kultury.
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
2024
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60

„Rozhodnutí fondu jsou krajně neobjektivní“. Michelkův návrh zákona situaci brzy napraví

Roman-Michelko.jpg - 42TČen
© Facebook / Roman Michelko
Poslanec Roman Michelko včera uspěl s návrhem na změnu rozhodovacích pravomocí Fondu na podporu umění. Výbor Národní rady SR pro kulturu a média, jehož je předsedou, schválil návrh zákona k dalšímu posouzení komisí na ministerstvu kultury. V komentáři pro neČT24 Michelko oponoval kritikům novely.

V polovině ledna tohoto roku skupina poslanců Národní rady ze stran SMR-SD, Hlas-SD a SNS podala návrh na změnu zákona o Fondu na podporu umění, vč. poskytování dotací, v působnosti Ministerstva kultury Slovenska. Jedním z jeho předkladatelů je předseda parlamentního výboru pro kulturu a média, poslanec Roman Michelko (SNS).

Zástupcům nevládních organizací se nelíbí kontrola ze strany ministerstva kultury, která údajně ničí Fond na podporu umění. Na tuto kritiku zareagoval poslanec slovenské Národní rady Roman Michelko (SNS).

„Nejde vůbec o žádné ničení. Dneska jsou rozhodnutí tohoto fondu krajně neobjektivní a je nutné stanovit nějaké reálné parametry. Stát dává do tohoto fondu všechny peníze, nemá nad ním žádnou kontrolu, protože má menšinu v radě fondu,“ řekl na úvod poslanec.

Přiblížil roli jednotlivých útvarů v rozhodování Fondu na podporu umění:
„Věci se upraví takovým způsobem, aby odborníci, kteří budou nominováni do rady fondu, dohlíželi na to, zda komise rozhodnou správně. Respektive možná 93 - 95 procent rozhodnutí komise bude vybráno, ale pět až sedm procent, která jsou nepochopitelná, zásadní, kdy kvalitní projekty byly zamítnuty, aby to mohli zvrátit. Rada fondu bude kolektivní orgán.“

„Dnes jsou tam takové skupiny, které rozhodují o tom, že jistá část žadatelů vždy schválení dostane a určitá část nedostane. Například významné, historicky ověřené časopisy neobdržely, a mnoho dalších aktivit. Velcí a významní umělci nebyli podpořeni a průměrní podpořeni byli. Takže v tomto smyslu je zde nutnost nápravy. Realizační praxe ukázala, že tam je třeba provést změny. Ano, někteří lidé, kteří to měli jisté, tak teď svou jistotu ztratili, ale takové věci se musejí dělat tak, aby byly opravdu objektivní,“ vysvětlil na závěr Roman Michelko.

Cílem novely zákona je dosažení větší objektivity v přidělování dotací Fondu na podporu umění. Toho se dosáhne pomocí zvýšení počtu členů dozorčí komise Fondu na podporu umění ze současných tří na pět osob. Přičemž dva členy komise bude volit rada fondu, ostatní by navrhl či odvolával ministr. Počet členů rady fondu se má zvýšit z 9 na 13 osob. Čtyři z nich bude také nominovat ministerstvo kultury.