Jihočeský kraj je kombinací přírody a historických památek
Červená Lhota

Jihočeský kraj je atraktivní pro svoji přírodu a historická města. Rybníkářský region i drsná šumavská krajina nabízí zážitky.

Jihočeský kraj je považován za jedno z nejkrásnějších území České republiky, a to díky absenci velkých průmyslových podniků. Naopak Jihočeský kraj má vysokou krajinnou hodnotu.

Region se pyšní mnoha historickými památkami. Jižní Čechy mají starobylá města, gotické kostely, renesanční zámky, kláštery, památky lidového stavitelství nebo zajímavé technické stavby a rybniční systémy.

Z přírodního hlediska mají Jižní Čechy velké množství vyhlášených chráněných území. Patří mezi ně rybníky, borové lesy či rozsáhlá rašeliniště.

Nejen rybníky, ale drsná Šumava

Jižní Čechy není jenom krajina v okolí Českých Budějovic, Třeboně či Veselí nad Lužnicí. Jižní Čechy jsou však i drsná horská krajina Šumavy s Lipenskou přehradou, Novohradských hor a Blanského lesa.

Krajina na Táborsku, Strakonicku či Písecku se vyznačuje povodím v povodím Vltavy, Otavy a Lužnice. Bezpočet krás skrývá region i jihovýchodně od Jindřichova Hradce. A to díky málo narušené přírodě, volně roztroušeným žulovým blokům, vysokým vrchům i velkým rybníkům bývá nazýván Českou Kanadou.

Jihočeský kraj má rozlohu 10 057 km2 a žije v něm 625 267 obyvatel. Nejvyšší místo je vrchol Plechý (1 378 m n.m.) a naopak nejnižším místem je hladina Orlické přehrady (350 m n.m.). Jižní Čechy se chlubí počtem přes 4 tisíce kilometrů cyklostezek a přes 5 tisíc kilometrů značených turistických tras.

Jižní Čechy mají 24 národních přírodních rezervací a národních přírodních památek. Dále více než 250 přírodních rezervací a přírodních památek. Je zde Národní park Šumava, Chráněná krajinná oblast Šumava, Chráněná krajinná oblast Třeboňsko, Chráněná krajinná oblast Blanský les.

Jihočeská nej

Jihočeský kraj má i několik nej. V rámci České republiky je to nejnižší hustota obyvatel na km2 – 61,8 obyvatel/km2, nejvyšší procentní podíl vodních ploch z celkové rozlohy kraje – 4 %, největší přehradní nádrž – Lipno I – 4 870 ha, největší rybník Rožmberk – 489 ha, největší jezero je Černé jezero na Šumavě – 18,4 ha.

Dále největší národní park je NP Šumava – 685,2 km2, nejstarší přírodní rezervace je Žofínský prales (1838) a Boubínský prales (1858), nejvýše položená hradní zřícenina je Vítkův Hrádek (1 035 m n.m.).

Nejstarší a jedinečně dochovaný vodní mlýn je v Hoslovicích (1352), nejvýše položená observatoř v Čechách je Kleť (1 027 m n.m.), nejstarší kamnenná rozhledna je rovněž na Kleti (1 084 m .n.m.).

Nejstarší přehradní nádrž je Jordán (1492), nejstarší dochovaný kamenný most je v Písku (1348), nejstarší elektrifikovaná železniční trať – Bechyně – Tábor (1903), nejstarší koněspřežná železnice na trase České Budějovice – Linec – Gmunden (1827).

Region má i dvě památky zapsané v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, a to Holašovice a Český Krumlov.

Regiony v jižních Čechách

Jižní Čechy mají několik regionů, které ne vždy kopírují bývalé okresy. Jsou jimi: Českobudějovicko, Českokrumlovsko, Dačicko-Slavonicko, Jindřichohradecko, Lipensko, Novohradsko, Písecko, Prachaticko, Strakonicko, Táborsko, Třeboňsko.

Hlavní jihočeská města jsou: České Budějovice jako krajské město, Tábor, Milevsko, Písek, Blatná, Strakonice, Vimperk, Vodňany, Prachatice, Český Krumlov, Kaplice, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Soběslav, Dačice, Jindřichův Hradec.

Přihlásit přes Seznam

Doporučujeme

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama