Objevte kouzlo Lužických hor, objevte Oybin
Oybin

Romantické místo třeba pro jarní procházku je těsně za hranicemi Česka, v německých Žitavských horách. Oybin je malá obec s mnoha lákadly.

Kurort Oybin se nachází v Žitavských horách (Zittauer Gebirge), neboli v Lužických horách. V německém Sasku těsně u českých hranic s českolipským okresem. V bezprostředním okolí jsou další lázeňské obce Kurort Jonsdorf a Lückendorf.

A právě Oybin je největším lákadlem díky pískovcové stolové hoře se stejnojmenným názvem – česky Ojvín, kde se nachází pozůstatky hradu a kláštera. Vesnice je navíc atraktivní malebnými domy, tak typickými pro německou hrázděnou architekturu.

Hrad a klášter

Hlavní dominantou Oybinu jsou romantické ruiny hradu, císařského domu a celestinského kláštera na hoře Oybín. Založeno císařem Karlem IV. ve 14. století.

Za návštěvu stojí předvším: klášterní chrám s vyhlídkovou věží nebo bývalý horský hřbitov, který svými motivy fascinoval romantické malíře 19. století (Carl Gustav Carus, Caspar David Friedrich a mnoho dalších).

Dále stojí za návštěvu okruh kolem hory se zajímavými pohledy a výhledy. Anebo celoroční výstavy: Kamna a topení ve středověku na hradě a v klášteře Oybín, či Habsburkové a Oybín.

Otevírací doba je celoroční bez zavíracích dnů. Tedy v období listopad až březen denně od 10 do 16 hodin, v jarním a letním období od dubna do října denně mezi 9. až 18. hodinou.

Hornolužické podstávkové domy

Návštěvníky Oybinu jistě nadchnou podstávkové hrázděné domy. Ty jsou ojedinělou lidovou architekturou, která vznikla zřejmě na přelomu 15. a 16. století a dodnes utváří ráz obcí v jižní Horní Lužici a sousedních severních Čechách a polském Dolním Slezsku.

Krajina podstávkových domů je v Evropě v této hustotě zcela ojedinělá. Podle odhadů stojí v celém Trojzemí ještě 19 000 objektů. Většina z nich byla postavena po roce 1700.

Tehdejší řemeslníci zkombinovali slovanskou roubenou technologii s franským hrázděním a využili tak výhody obou stavebních konstrukcí.

Krajina

Nejatraktivnějšími místy Žitavských hor jsou také skalní masiv Nonnenfelsen u Jonsdorfu, hora Töpfer se skalní branou nad Oybínem a skalní komplex Kelchsteine (Kalichy) mezi Oybínem a Lückendorfem.

Úzkorozchodná dráha

Oybin je konečnou stanicí Žitavské úzkorozchodné dráhy (Schmalspurbahn) dodnes obsluhované historickými parními lokomotivami. Tato dráha začíná v Žitavě (Zittau). Má dvě větve, z nichž jedna končí v Oybinu, druhá v Jonsdorfu.

Restaurace, ubytování

Oybin je obcí dokonale připravenou pro turisty. K dispozici jsou placená parkoviště, kde lze nechat automobil. Poté se stačí vydat na hlavní ulici, podél které jsou restaurace, kavárny, stánky s občerstvením. K dispozici jsou i obchůdky s upomínkovými předměty.

Nedílnou součástí obce je dominantní hotelový wellness komplex. Turisté mohou hojně využít i privátní ubytování, které nabízí prakticky každý druhý dům.

Přihlásit přes Seznam

Doporučujeme

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama