Kdy zvolit klasickou, sportovní nebo relaxační masáž?
Masáž

Bolavá záda nejsou jedinou záminkou k masáži celého těla či aspoň zad. Masáž si zasloužíme i k odbourání stresu či po sportování.

Kdy jsme naposledy byli na masáži? Jistě si tuto otázku čas od času sami sobě pokládáme, abychom si povzdechli. Je to dlouho a vlastně nikdy.

Přitom není důvod se masáži vyhýbat. Kvalitní masáže sice nejsou úplně levnou záležitostí, ale jsou zdraví prospěšné. Navíc v našich městech je poměrně hodně masážních salónů, a tak nemusíme kvůli masáži nutně do lázní.

Avšak jakou masáž zvolit? Základní členění je třeba podle typu: Klasická, sportovní a relaxační. Každá masáž je vhodná pro jinou příležitost. Také má jiný účel.

Klasická masáž

Od klasické masáže můžeme čekat především uvolnění ztuhlých svalů a regeneraci těla. Není určena pro nabuzování svalů, ale častým cílem je odblokovat krční páteř nebo ztuhlou šíji.

I to je překvapivě pro mnohé z nás příčina, proč nás bolí hlava. Klasická masáž nám může výrazně pomoci právě od bolesti hlavy.

Masáž probíhá nejprve zahřátím svalů, aby se uvolnily. Poté následují masážní techniky. Pokud si zajdeme na profesionální masáž, počítejme s tím, že pozornost bude věnována v oblasti zad i bedrům a nižším partiím.

Minimální délka této masáže je 30 minut, pokud bude celotělová, tak je to hodina. Vhodné je na masáž chodit každý měsíc.

Sportovní masáž

Sportovní masáž si vychutnáváme především po sportu. Ať už jsme běhali, jezdili na kole nebo lyžovali.

Ponechejme stranou profesionální sportování, tato masáž je vhodná i po rekreačním sportu. Není tedy tak častá jako klasická masáž, spíše nárazová. Zaměřovat se můžeme na záda, na nohy nebo ruce.

Masírujeme především danou bolavou či namoženou oblast těla. Charakteristické jsou pro ni silnější cílené hmaty.

Délka masáže se pohybuje v rozmezí 10 až 30 minut. Cílem je regenrovat a nabudit svaly.

Relaxační masáž

Od relaxační masáže nečekejme uvolňování bolavých zad a svalů, je spíše využívána pro regeneraci těla z důvodu únavy a stresu.

Využívají se při ní různé léčivé látky. Ať už různé armaterapeutické mast, med, čokoláda či kameny.

Podstatné je i prostředí, ve kterém relaxační masáž probíhá. Častou součástí jsou zapálené svíčky, relaxační hudba nebo různé rituály.

Po této masáži se cítíme uvolnění – a to především po psychické stránce, jsme odpočatí.

Přihlásit přes Seznam

Doporučujeme

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama