Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
17. dubna 2024 18:18
Čas čtení 0:44

V Kongu se objevila nová mutace opičích neštovic, odborníci se bojí pandemie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Kongu se objevila nová mutace opičích neštovic, odborníci se bojí pandemie
Zdroj: Getty Images/Smith Collection/Gado

V Demokratické republice Kongo se objevil zmutovaný kmen opičích neštovic. Odborníci se obávají pandemie.

Nový kmen onemocnění má „pandemický potenciál“. Opičí neštovice vyvolaly roku 2022 celosvětovou epidemii, když se rozšířily do sta zemí. Nemoc postihovala převážně gaye a bisexuální muže. Nový kmen, známý jako „klad 1“, je však mnohem smrtelnější, až deset procent nakažených nepřežije. Informaci poskytl The Telegraph.

17. dubna 2024 7:43 Čas čtení 0:30 Obchody stahují nebezpečnou rýži z nabídky. Co obsahuje? Obchody stahují nebezpečnou rýži z nabídky. Co obsahuje?

Mutace byla objevena v chudém a hustě zaplněném městě Kamituga. Potvrdilo se tam 108 případů. „Bez zásahu má toto lokalizované ohnisko Kamituga potenciál rozšířit se na národní i mezinárodní úrovni,“ tvrdí vědci.

Virus se šíří hlavně pohlavním stykem. Ve městě je toto problém hlavně z důvodu značné mobility horníků a prostitutek. „Vzhledem k nedávné historii propuknutí opičích neštovic v republice jsme zastánci toho, aby země a mezinárodní společenství rychle zasáhly, aby se zabránilo dalšímu globálnímu propuknutí nemoci,“ pokračovali vědci.

Průměrný věk nakažených byl 22 let. Třetina potvrzených případů byly sexuální pracovnice. Dva lidé na následky nemoci zemřeli.

Domů
Sdílet
Diskuse