Manželství s Karlem nezničila Camilla, řekla podle královské expertky Sewardové princezna Diana

Za hlavní důvod rozvodu princezny Diany a Karla byla roky považována Camilla, neboť s ní udržoval milenecký poměr. Princezna Diana se však před svou smrtí svěřila, že za rozpadem manželství nestála ona a odhalila skutečný důvod, uvádí The Sun.

Reklama

I když je princezna Diana více než 26 let po smrti, její odkaz dále přežívá. Stejně tak však neustále kolují spekulace o jejím manželství se současným králem Karlem. Jejich odloučení bylo velkým šokem pro celý svět a následný rozvod byl jedním z nejmedializovanějších v novodobé historii.

O manželských problémech se šuškalo již roky před tím. Nejednalo se ostatně o svazek, který by byl založen na lásce. Než budoucí král Karel navlékl Dianě prsten, už roky udržoval poměr s vdanou Camillou. Přirozeně se tak stala hlavním předmětem hádek. Mladá princezna byla nešťastná a myšlenka na Camillu jí nedala spát.

Na Camillinu hlavu tak samozřejmě padla obvinění, neboť zastávala roli milenky. Princezna Diana se však údajně před svou smrtí v roce 1997 přiznala, proč jejich manželství doopravdy ztroskotalo. Camilla sice měla svůj podíl, nebyl však tak zásadní.

Královská expertka a autorka knih Ingrid Sewardová vedla s princeznou dlouhé rozhovory, při nichž se jí svěřila s manželskými strastmi. Jak uvedla pro The Sun, Diana sice nemohla Camille přijít na jméno, ale důvod jejich konečného odloučení se nacházel jinde.

„Celou dobu jí v hlavě strašila Camilla, byla jí posedlá, ale když jsem s ní naposledy mluvila, převedla jsem řeč na Camillu a ona řekla: ‚Ach, to nebyla Camilla, kdo zničil naše manželství‘,“ uvedla Ingrid Sewardová pro The Sun.

Vinu přenesla na bedra lidí, kteří se nacházeli kolem Karla, a na vliv prostředí, v němž královská rodina žije. „Byli to lidé kolem mého manžela,“ řekla Diana podle Sewardové. „V duchu jsem si říkala: ‚Nebyla to Camilla? Celé ty roky sis na ni stěžovala a nesnášela ji‘,“ dodala Sewardová. „Ale změnila své mínění a řekla, že je to prostředí, ve kterém udržujete královské manželství pohromadě. Musíte být velmi silní a pravděpodobně mnohem zralejší, než byla ona.“

Expertka na královskou rodinu se rovněž ohlédla za současnou rolí, kterou Camilla zastává. Čas mínění veřejnosti změnil a Camilla si nyní získává sympatie lidí napříč Spojeným královstvím. Plnění královských povinností se podle Sewardové zhostila skvěle. Svou sílu prokázala, když Karlovi byla diagnostikována rakovina. To ona převzala některé z královských závazků, kterých se vzdal, aby se věnoval léčbě.

„Bylo jí 50, když se dostala do této rodiny. Teď je jí 76. Pokud se do ní nenarodíte, je to docela těžké. Windsorové mají obrovskou energii. Karel jako mladý muž všude běhal, princ Philip také chvíli neposeděl. Camilla nemá takovou energii a opravdu jí chybí. Myslím, že spousta lidí k ní má velký respekt,“ podotýká Ingrid Sewardová.

Je známo, že Karel a Diana měli velmi bouřlivý vztah. Rozešli se v roce 1992 a rozvod dokončili o čtyři roky později. Jejich manželství bylo možná odsouzeno již od počátku, neboť ho nevedla láska, ale rozumové hledisko. Jako partneři mezi sebou neměli možnost vybudovat žádný vztah. Ačkoliv byla Diana krásná, soucitná a obětavá, nic je vzájemně nepojilo.

Ingrid Sewardová se rovněž zamyslela nad vztahem Karla a Camilly v rozhovoru s Mattem Wilkinsonem. „Karel vypadal tak mizerně, když byl ženatý s nádhernou Dianou. Jak mohl vypadat tak bídně v manželství s někým tak krásným a půvabným? Ale očividně byl velmi nešťastný,“ uvedla znalkyně na královskou rodinu pro The Sun.

Na druhé straně stála Camilla, u níž našel něco, čeho si cenil mnohem více – přátelství a radost. Jejich domov je prý plný smíchu, i když je někdy chaotický. Camilla rovněž nešetří chválou, což Karel v mládí nikdy nezažil.

S Dianou si již od počátku jako partneři nerozuměli. Nešťastná princezna tak neměla ani šanci nalézt lásku a vzájemné porozumění. „Být členem královské rodiny vás opravdu odděluje od zbytku světa – je to velmi osamělé místo. A pokud máte někoho, s kým si nerozumíte, je to ještě těžší,“ dodala Sewardová.

Příběh Camilly a Karla by se dal považovat za červenou knihovnu. Setkali se již v brzkém mládí. Když však Karel vstoupil do námořnictva, šel si každý vlastní cestou. Jejich románek ostatně komplikovaly další okolnosti. „Camilla totiž nesplňovala určité královské předpoklady pro sňatek s následníkem trůnu,“ uvádí magazín People.

Rozešli se, protože věřili, že nemají společnou budoucnost. Camilla se brzy zasnoubila s armádním důstojníkem Andrewem Parkerem Bowlesem, za nějž se pak v roce 1973 provdala. Karla to údajně zdrtilo.

Královna Camilla a král Karel III.
Královna Camilla a král Karel III. | Foto: Senedd Cymru | Licence: CC BY 2.0 | Zdroj: Wikimedia Commons

Osud je však stále spojoval a v průběhu let spolu udržovali vztah. Oba nakonec byli volní, neboť Camillino manželství nevydrželo a v roce 1995 skončilo. O deset let později se Karel s Camillou oženil v civilním obřadu.

Autor: Pavla Krejčí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama