Bramborové drbáky se připravují už po staletí a jedná se o tradiční českou pochoutku. Díky jednoduché přípravě a dostupným surovinám se do jejich výroby může pustit každý, a to i bez jakýchkoliv zkušeností s vařením. Drbáky lze použít nejen jako přílohu, ale po dochucení i jako samostatný pokrm.

Hlasujte v anketě Receptáře a vyhrajte!

Tradiční čtenářská anketa je zpátky. Dejte hlas své oblíbené firmě a zařadíme vás do slosování o hodnotné ceny.

Chci se zapojit

Chcete znát nejlepší recept na chlupaté knedlíky? Podívejte se na YouTube video na kanálu Vařte S Majklem:

Zdroj: Youtube

Bramborové drbáky

Přestože se brambory dostaly do Evropy v druhé polovině 16. století, trvalo ještě přes 200 let, než se začaly pravidelně využívat jako potravina. Nejprve sloužily jen jako krmivo pro hospodářská zvířata. Postupem času se však zjistilo, že jsou skvělým zdrojem energie, zasytí a mají příjemnou chuť. Proto se staly nedílnou součástí stravy veškerého venkovského obyvatelstva.

Jednou z jednoduchých a levných pochoutek, kterou si z brambor lidé často připravovali, jsou právě bramborové drbáky. Malinko připomínají chlupaté knedlíky a nejvíce se vařily v Jižních Čechách na Táborsku, Písecku, ale i na Havlíčkobrodsku, Náchodsku, Berounsku.

Postup přípravy

K přípravě tohoto pokrmu budete potřebovat 1 kg moučných brambor. Den předem si 500 g uvařte doměkka v osolené vodě. Druhý den zbylou polovinu syrových brambor oškrábejte, nastrouhejte najemno, osolte a vymačkejte z nich vodu.

Uvařené studené brambory zbavte slupky, prolisujte a smíchejte je se syrovými. Zaprašte lžící mouky, bramborového škrobu nebo dětské krupičky, přidejte špetku soli a řádně směs promíchejte.

Pak z těsta tvořte kulaté knedlíčky o velikosti pingpongového míčku a vařte je ve vodě po dobu cca 6 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Jakmile je vložíte do vody, řádně je promíchejte, díky tomu se nepřilepí ke dnu hrnce.

Můžete servírovat

Drbáky sceďte a nechte řádně okapat. Pak je lze podávat jako přílohu k masu i zelenině nebo je můžete dochutit slaninou či jinou upraženou uzeninou, kyselým zelím či dušenou zeleninou a bylinkami. Kdysi se s oblibou podávaly k vepřové pečínce či huse a byly vždy přelité sádlem.

Související články

Zdroje: www.recepty.cz, www.vareni.cz, www.apetitonline.cz