Hlavní obsah

Herec Měcháček se nemusí omlouvat XTV, že je proruská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní soud v Praze změnil předloňský verdikt prvoinstančního soudu, který přiznal televizi XTV, jejíž tváří je moderátor Luboš Xaver Veselý, nárok na zaplacení 30 tisíc korun a omluvu od herce Tomáše Měcháčka za to, že o XTV prohlásil, že je proruská a financovaná Rusy. Vrchní soud ve středu rozhodl, že se Měcháček za svá slova omlouvat nemusí a platit nemusí ani pokutu.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Měcháček

Článek

Jde o důsledek závazného názoru Nejvyššího soudu, že právnické osoby nemají nárok na odškodnění nemajetkové újmy. Na verdikt soudu upozornil web deníku Hospodářské noviny.

Vrchní soud v Praze sice ve středu uznal, že výroky herce byly nepřiměřené, přesto verdikt Městského soudu v Praze z prosince 2022 změnil a od pokuty i omluvy upustil.

„K zásahu do dobré pověsti došlo, ale to nic nemění na tom, že požadovaný nárok na omluvu přiznat nejde,“ konstatoval předseda odvolacího senátu vrchního soudu Roman Horáček.

Xaver Veselý skončil v Českém rozhlasu

Domácí

I když Měcháček s odvoláním uspěl, soud ho nezbavil úhrady nákladů soudního řízení.

Naopak právní zástupce XTV Jana Ignatoková uvedla, že proti verdiktu s největší pravděpodobností podají dovolání a případně se pokusí dosavadní názor Nejvyššího soudu zlomit u Ústavního soudu.

„Musíme verdikt Nejvyššího soudu respektovat“

Měcháček v roce 2021 na Českému rozhlasu právě v rozhovoru s Veselým v pořadu Xaver a host řekl, že jeho online televizi XTV platí Rusové.

„Třeba ta vaše XTV, když jsem se na to koukal, to patří nějakýmu pětadvacetiletýmu mladýmu klukovi. Ale já jsem slyšel, nemám to potvrzený, že to platěj Rusové, respektive ruská rozvědka. Rozumíte. To je přece strašný. Ti, co zabili dva lidi ve Vrběticích, platěj vaši televizi,“ řekl Měcháček Veselému v živém vysílání.

„Vy třeba jste také pokrytec nebo zbabělec a urážíte novináře, urážíte své kolegy v Českém rozhlasu. Tajíte, komu patří XTV, vlastně porušujete Kodex Českého rozhlasu, napadáte svoje kolegy. Myslím si, že byste tady neměl pracovat. Máte svůj projekt, který financuje bůhvíkdo,“ dodal 45letý herec, který se proslavil především jako bankéř v jedné z televizních reklam.

Protože toto rozhodnutí doposud nebylo Ústavním soudem zrušeno, musíme jej respektovat
předseda odvolacího senátu vrchního soudu Roman Horáček

Měcháček se hned v roce 2021 dočkal zadostiučinění, když Český rozhlas Veselému právě za konfrontaci s ním dal výpověď.

Jednatel XTV Jakub Černý však na základě rozhovoru ještě v roce 2021 zažaloval Měcháčka pro poškození pověsti právnické osoby a Městský soud v Praze v prosinci 2022 nepravomocně rozhodl o zmíněném nároku na omluvu a pokutu 30 tisíc korun.

Omluvy ani zaplacení pokuty se však Černý ani Veselý nedočkají, a to právě kvůli zmíněnému závaznému názoru Nejvyššího soudu. „Protože toto rozhodnutí doposud nebylo Ústavním soudem zrušeno, musíme jej respektovat,“ konstatoval Horáček.

Tomáš Měcháček: Autoritu si musí instituce i lidé zasloužit

Styl

Reklama

Související témata:
Luboš Xaver Veselý
Tomáš Měcháček
XTV

Výběr článků

Načítám