Rusko stahuje své „mírové síly“ z Náhorního Karabachu

Přidat na Seznam.cz

Dmitrij Peskov, mluvčí ruského vůdce Vladimira Putina, potvrdil, že Rusko stahuje své síly z území Karabachu, které je nyní pod kontrolou Ázerbájdžánu.

Peskov byl požádán, aby se vyjádřil ke zprávám ázerbájdžánských médií o zahájení stahování ruských sil. „Ano, je to pravda,“ řekl Peskov.

Ázerbájdžánská média nedávno informovala, že bylo zahájeno stahování takzvaných ruských „mírových sil“ z území bývalé neuznané republiky Náhorní Karabach. Podle zpráv médií bude tento proces dokončen během několika dní a Ázerbájdžán tak získá plnou svrchovanou kontrolu nad Karabachem a všemi jeho územími, píše deník Ukrainska Pravda.

Ruské mírové síly byly v Karabachu dočasně rozmístěny v návaznosti na třístranné prohlášení, které 10. listopadu 2020 podepsali vedoucí představitelé Ázerbájdžánu, Ruska a Arménie. Po bleskové jednodenní vojenské operaci Baku zahájené 19. září 2023 Ázerbájdžán fakticky získal zpět kontrolu nad Náhorním Karabachem.

Ruská vojska byla rozmístěna podél demarkační linie v Náhorním Karabachu a podél Lačinského koridoru spojujícího region s Arménií. Kontingent zahrnuje 1 960 vojáků vybavených ručními zbraněmi, 90 obrněných transportérů a 380 jednotek automobilové a speciální techniky, uvádí portál EA Daily.

 Arménie a Ázerbájdžán vedou o toto území dlouholetý spor. Neuznaná republika Náhorního Karabachu oficiálně zanikla k 1. lednu 2024.

Zdroj: Ukrainska Pravda, EA Daily