Podle ukrajinského prezidenta zahynulo při Ruském útoku ve městě Černihiv deset lidí

Přidat na Seznam.cz

Volodymyr Zelenskyj uvedl, že při útoku, který zasáhl osmipatrovou budovu v hustě obydlené oblasti, zahynulo 10 lidí a dalších 20 lidí zraněno. Tři střely dopadly nedaleko centra města, uvedli představitelé. Útok přišel několik hodin po zprávách o ukrajinském útoku na ruské vojenské letiště na okupovaném Krymu.

Podrobnosti zatím nebyly potvrzeny, ačkoli místní kanály sociálních médií sdílely video zjevné palby na letišti Džankoj na severu Krymu. V Černihivu úřadující starosta Oleksandr Lomako uvedl, že jedna budova utrpěla přímý zásah jednou z ruských raket a několik pater bylo poškozeno, píše BBC a Yahoo!

Video z místa ukázalo, jak lidé vystupují z trolejbusu a ukrývají se ve městě. Prezident Zelenskyj uvedl, že k ruskému úderu by nedošlo, kdyby Ukrajina dostala dostatečné vybavení protivzdušné obrany, a zopakoval výzvu západním spojencům k poskytnutí podpory.

Černihiv leží pouhých 100 km od ruských hranic a od plnohodnotné ruské invaze v roce 2022 zažil řadu smrtících útoků. Na začátku války byl několik týdnů obsazen, zatímco se Rusko snažilo dobýt Kyjev na jihu.

V pondělním rozhovoru pro americkou televizi ukrajinský prezident rovněž obvinil upadající protivzdušnou obranu Ukrajiny z toho, že Rusko dokázalo minulý týden zničit klíčovou tepelnou elektrárnu zásobující Kyjev a další regiony. Zelenskyj uvedl, že na elektrárnu Trypillya bylo vypáleno 11 raket a ukrajinské síly dokázaly sestřelit pouze sedm z nich. „Čtyři zničily Trypillyu. Proč? Protože jsme měli nula raket. Došly nám všechny rakety,“ řekl.

Zdroj: BBC, Yahoo!