Ukrajinské drony znovu zasáhly ruský radar v ruském Mordovinsku. Od ukrajinských hranic k místu úderu je to přibližně 580 km

Přidat na Seznam.cz

Ukrajinské bezpilotní letouny zaútočily 17. dubna na 590. samostatnou radiotechnickou jednotku vojenské jednotky 84680, která se nachází v ruském městě Kovylkino v Mordovinsku.

Cílem úderu bezpilotního letounu byl Container 29B6, radar s dosahem detekce cílů přibližně 3000 km a výškou detekce přes 100 km. Vzdálenost od ukrajinských hranic k místu úderu je přibližně 580 km, píše Ukrainska Pravda.

Dvousouřadnicový radar 29B6 Container je součástí systému vzdušného a kosmického průzkumu a varování. První vzorek radaru Container zkonstruovali Rusové v Kovylkinu v Mordovinsku v letech 2000-2002, uvádí deník Uazmi.

Obyvatelé prostřednictvím aplikací pro zasílání zpráv hlásí, že kolem 9:00 slyšeli výbuchy. Na internetu jsou rovněž sdílena videa, která ukazují sloup kouře v místě radaru Container po zásahu dronem.

První útok na radar v Kovylkinu byl hlášen 11. dubna. Podle zpráv médií byla při tomto útoku poškozena budova velitelského stanoviště. Následky nynějšího útoku v současné době objasňují.

Zdroj: Ukrainska Pravda, Uazmi