Ukrajinské drony zaútočily na továrnu v Tatarstánu, kde se vyrábějí letadla Tu-22M a Tu-160M

Přidat na Seznam.cz

Dnes ráno zaútočily drony rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR) na letecký závod v ruském Tatarstánu. Cílem byla letecká továrna Gorbunov v Kazani, kde Rusové vyrábí a opravují bombardéry Tu-22M a Tu-160M.

Podle zdrojů došlo k výbuchům na území Gorbunovova leteckého závodu v Kazani 17. dubna kolem 10. hodiny dopoledne kyjevského času. Podle místních médií a uživatelů sociálních sítí se před výbuchy v areálu kazaňského leteckého závodu rozezněla letecká siréna. Zároveň začala evakuace personálu z továrny, píše portál Rubrika.

Agentura pro leteckou dopravu uvedla, že letiště v Kazani, Nižněkamsku a Nižním Novgorodu dočasně nepřijímají ani nevysílají letadla. Na internetu se mezitím šířily fotografie a videa výbuchů v závodě způsobených útokem bezpilotních letadel.

Kazaňské letecké výrobní průmyslové sdružení pojmenované po S. P. Gorbunovovi je ruský letecký podnik, který je součástí holdingu Tupolev Design Bureau. Závod vyrábí a opravuje ruská vojenská letadla, včetně strategických bombardérů Tu-22M a Tu-160M, které Rusko používá k raketovým útokům proti Ukrajině, informuje deník RBC-Ukraine.

Začátkem dubna se ukrajinské drony poprvé dostaly do Tatarstánu, který je od Ukrajiny vzdálen více než 1 000 kilometrů. V té době byl napaden montážní závod Šáhidů.

Zdroj: Rubrika, RBC-Ukraine