Pokud se chcete dožít vysokého věku, měli byste dodržovat zásady zdravého životního stylu. Důležitou součástí je samozřejmě i vhodný jídelníček. Zařaďte do něj rostliny, které právě teď na jaře začaly růst. Jsou totiž doslova nabité živinami, které posilují imunitu, umí předcházet i bojovat proti nemocem a dozajista i prodloužit život.

Chcete se dozvědět zajímavé informace o mladém ječmenu a chlorelle? Podívejte se na YouTube video na kanálu Zelené potraviny:

Zdroj: Youtube

Detox zelenými potravinami

Jaro je obdobím detoxu po dlouhé zimě. K pročištění organismu vám výborně pomohou tzv. zelené potraviny, které se řadí mezi zdravé superpotraviny. A některé z nich vám rostou možná přímo na zahradě, a když ne, tak je jistě najdete ve volné přírodě.

Co všechno umí

Rostlinné potraviny zelené barvy vyživují buňky a jsou bohatým zdrojem mnoha užitečných vitamínů, prospěšných minerálů, enzymů a aminokyselin. Podporují správné trávení a napomáhají ke správnému fungování všech buněk v těle. Mají i skvělé regenerační schopnosti, a proto velice účinně předcházejí předčasnému stárnutí organismu. A protože stimulují metabolismus, pomohou vám i shodit pár nadbytečných kilogramů. Na které jarní potraviny byste se tedy měli konkrétně zaměřit?

Mladé kopřivy

Na jarní očistu zcela určitě využijte mladé jarní kopřivy. Jedná se o silný antioxidant s vysokým obsahem vitamínů C, B a D, železa, fosforu, chlorofylu, flavonoidů, tříslovin, kyseliny křemičité a rutinu. Kopřiva podporuje obranyschopnost organismu a dokonale čistí krev.

Pokud si budete kopřivy dopřávat pravidelně, zlepší vám nejen trávení, ale i vyprazdňování střev. Bylinka vám pomůže i s léčbou nepříjemné dny, bolavých kloubů a problémy s vlasy či nehty. Kopřivy napomáhají správné látkové výměně a podporují ledviny ke zvýšenému vylučování moči. Díky tomu přispívají k normální funkci nejen močových cest, ale i prostaty.

Listy pampelišky

Významnou jarní bylinkou je i pampeliška. Její zdravotní benefity znaly už naše babičky, které je v kuchyni využívaly pravidelně. Pampeliškové listy mají výborný čistící účinek. Obsahují vitamíny B a C, hořčiny, fytosteroly, sliz, třísloviny, éterické oleje, živice, kyselinu křemičitou, cholin, flavon a xantin. Pampeliška také podporuje správnou činnost jater a žlučníku a přispívá ke kvalitní látkové výměně a dobrému trávení.

Medvědí česnek

Listy medvědího česneku jsou doslova nadupané velkým množstvím vitaminů, minerálů a silic, které pozitivně ovlivňují naše zdraví. Výborně podporují správnou činnost jater a žlučníku a přispívají ke kvalitní látkové výměně a dobrému trávení. Výborně také povzbuzují činnost srdce, snižují krevní tlak, léčí infekční průjmy a pomáhají při bolestech břicha a nadýmání. Jedná se též o přírodní antibiotikum, které ničí mnohé plísně, nežádoucí bakterie a mykózu.

Související články

Zdroje: www.prozeny.cz, www.vseprorostliny.cz, www.vitalweb.cz