Krok od úplného zákazu prodeje cigaret. Poslanci v Británii podpořili kontroverzní zákon

Kouření

Británii zřejmě čeká absolutní zákaz kouření

Britové jsou o krok blíže k absolutnímu zákazu kouření a prodeje tabáku. Poslanci v prvním čtení schválili jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů světa. S návrhem však nesouhlasí mimo jiné řada konzervativních poslanců včetně dvou bývalých premiérů. Podle nich by se stát neměl vměšovat do životního stylu obyvatel.

Návrh zákona hovoří tak, že kdo se narodil v roce 2009 a později, si ve Velké Británii cigarety nikdy nekoupí. V prvním čtení norma prošla poměrem hlasů 383 pro a 67 proti, píše agentura AP. Z průzkumu veřejného mínění, který zveřejnila agentura YouGov, vyplývá, že absolutní zákaz kouření podporuje 59 procent voličů.

ČTĚTE TAKÉ: Kouřit v těhotenství je jako inhalovat výfukové plyny. Dítě se rodí méně zralé, říká expertka

„Prodej elektronických cigaret je opravdu na vzestupu a myslím, že je to dost nebezpečné. Vím, že spousta kamarádů mé dcery si myslí, že je to cool, a myslím, že takhle začala kouřit většina z nás, protože jsme si mysleli, že je to cool,“ řekla v anketě jedna z britských kuřaček.

Premiér Rishi Sunak, který zákon navrhl, je vítězem i poraženým zároveň. V prvním čtení jeho návrh drtivě prošel, proti se ale postavili hlavně jeho vlastní konzervativní poslanci. Mezi nimi jsou i bývalý předseda vlády Boris Johnson nebo expremiérka Liz Trussová. Vadí jim, že se stát plete do životního stylu lidí a že ubírá některým lidem jejich práva.

„Strana Winstona Churchilla chce zakázat doutníky. Je to prostě šílené,“ sdělil podle BBC Johnson. Trussová vidí jako problém, že norma chce omezit svobodu lidí.

Ve své řeči zákon nedávno podpořil i král Karel III. „Moje vláda zavede legislativu, která vytvoří nekuřáckou generaci tím, že omezí prodej tabákových výrobků tak, aby dětem, kterým je v současné době 14 let a méně, nikdy nemohly být prodávány cigarety, a omezí prodej a marketing elektronických cigaret,“ uvedl král.

V současné době je ve Velké Británii zakázáno prodávat cigarety osobám mladším 18 let, počet kuřáků navíc drasticky ubývá. Podle oficiálních údajů přesto v zemi stále kouří přibližně šest a půl milionu lidí. Ročně na nemoci spojené s kouřením umírá na 80 tisíc osob.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Unikátní studie o kouření: Muži umírají více než ženy. Kde v Česku je riziko největší?

Tagy: