Každý z nás se pyšní čtyřmi až šesti litry krve, což je zhruba 8 % tělesné hmotnosti. Pokud jsme zdraví, tuto červenou tekutinu vnímáme pouze tehdy, když se řízneme při krájení nebo si odřeme koleno na zahradě.

Stačí ale málo, aby o sobě krev dala vědět. Prvním příznakem, že neproudí tak, jak by měla, je bolest hlavy.

„Té nás zbaví pravidelný pitný režim,” říká v rozhovoru pro iDnes.cz profesor Jan Piťha z pražského IKEM. „V průměru bychom měli za den přijmout jeden a půl až dva litry čisté vody.”

Pokud je ale bolest pravidelná a přidávají se k ní i další příznaky, jako je bušení srdce, dušnost, náhlá slabost, poruchy zraku nebo necitlivost v končetinách, je nutné vyhledat lékaře. Mohou naznačovat problém s příliš hustou krví.

Ta může, podle odborníka, způsobit například sraženiny a s tím spojené akutní poškození ledvin nebo srdce, případně vážnou plicní embolii, trombózu, mrtvici či infarkt.

Houstnutí krve

K nadměrnému houstnutí krve může dojít z několika důvodů. Nejčastějším viníkem je nedostatečný příjem vhodných tekutin, tedy čisté vody bez sladidel a bublinek.

Zdroj: Youtube

Dalšími příčinami je dlouhodobý stres, nadměrný příjem bílkovin živočišného původu, strava plná dusíkatých látek, jako jsou zpracované uzeniny, pravidelné pití alkoholu a kofeinových nápojů.

K změně hustoty krve však dochází také při nadměrných fyzických výkonech, kdy se příliš potíme, při pobytu ve vysokých nadmořských výškách nebo při nemoci.

Jak krev rozproudit

Pokud vám bylo zjištěno, že vám krev „tuhne v žilách”, je nutné upravit jídelníček. Vynechat byste měli známá nezdravá jídla, jako jsou smažené, mastné, uzené a konzervované potraviny, alkohol a sycené nápoje.

Milovníci zeleniny by měli snížit příjem plodin, jež jsou známé svou akumulací dusitanů vlivem biologických vlastností rostlin nebo organického a minerálního hnojení, jako jsou brambory, červená řepa, celer, hlávkový salát, rukola, pekingské zelí, kedlubna, pórek, petržel, fenykl a špenát.

Naopak byste měli přidat potraviny, které zpomalují dobu srážení krve nebo zabraňují shlukování krevních destiček. Mezi nejvýznamnější přírodní antikoagulancium patří kurkuma, obsahující protizánětlivou látku kurkumin, a zázvor.

Studie z roku 2015 zjistila, že účinek pacienti posiťují již při užívání 5 g zázvorového prášku dvakrát denně. Mezi další přírodní ředidla krve patří česnek, cibule, kajenský pepř, skořice, ginkgo biloba a zelený čaj. 

Platí však, že pokud užíváte léky regulující hustotu krve, zvýšení příjmu těchto potravin byste měli konzultovat se svým lékařem. Hrozí totiž riziko, že budou s medikamenty interagovat a sníží nebo naopak podpoří jejich účinnost. 

Zdroje: www.is.muni.cz, www.healthyandnaturalworld.com, www.idnes.cz