Nejnovější

Komentář: Existuje naděje pro stejnopohlavní páry? Senát tiše přikyvuje

Foto: Astrobobo| Pixabay

Senát nechal projít novelu občanského zákoníku týkající se stejnopohlavního manželství. Nebude se tedy hlasovat o jejím schválení a půjde rovnou k podpisu hlavě státu.

Významná část mladších voličů, kterým jsou blízké liberální a progresivní pohledy na svět, se mnohokrát strachovala o budoucnost svých LGBTQ+ kolegů. Tématika manželství pro všechny je dnes již evergreenem, ale českým lídrům se dodnes nepodařilo se plně shodnout na jeho podobě. I kdyby Sněmovnou prošla až utopická verze tohoto zákona stavící homosexuální páry na naprosto stejný stupínek jako páry heterosexuální bez výjimek, nesmíme zapomenout na fakt, že Senát je taktéž z velké části složen ze zástupců konzervativních stran.

Liberálové a progresivisté tudíž moc nepočítali s možností úspěchu jejich vysněné podoby zákona. Přebytečný žrout národního rozpočtu, nazývaný taktéž jako Horní komora parlamentu, ale překvapila. Zaujala totiž formaci ‚‚mrtvý brouk‘‘ a nechala novelu projít bez dalšího projednávání přímo k hlavě státu. Vyřazení novely občanského zákona z programu jednání se nelíbilo tradičním lidovcům, ale to nikoho nepřekvapuje, protože nechuť strany se podvolit novodobému smýšlení o právech homosexuálů je už tradičně jejich tradicí.

Čtyřiceti čtyřem senátorům už přetéká pohárek a nechce, aby jejich jméno již po několikáté bylo v těžce negativním smyslu skloňováno napříč digitálním světem, a tak se jednání radši úplně vzdali. Někteří se zdrželi diskuze, aby předešli ještě horšímu pozměnění novely o narovnání manželských práv. To je dost smutné. Senátor Hraba se i přes snahu práva homosexuálů ještě více osekat, nedostane ke slovu, v prvním kole zápasu Hraba × iniciativa Jsme fér tak nevrátil úder a vítězí aktivisté. Páry se tak mohou těšit na sdílení jmění se svojí polovičkou a v případě jejího úmrtí dosáhnou na kompenzaci v podobě vdoveckého/vdovského důchodu. Osvojit si dítě pár však bude moct pouze tehdy, když jeden z nich bude jeho biologickým rodičem a o přisvojení adoptovaného dítěte rozhodne soud.

Dovolím si zapůjčit několik slov z národní hymny našeho bratrského národa. Dámy a pánové, nad Prahou se blýská. Ještě pořád slunce rozhání některá mračna, ale už zanedlouho svými paprsky pohladí nemalou část společnosti. Tedy doufejme.  

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*