Aktuality z městské části

Vzpomínky pamětníků Prahy 10 ožijí díky rozhlasovým reportážím žáků ZŠ

V úterý 16. dubna se v Sále bratří Čapků uskutečnila slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který dětem přibližuje vzpomínky sedmi výrazných i méně známých pamětníků, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století.

Publikováno: 17.04.2024
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Akce ZŠ a MŠ5126

Projekt Příběhy našich sousedů se letos na Praze 10 koná jubilejně již podesáté. Tento rok se do něj zapojili žáci celkem pěti místních škol v počtu sedmi dokumentaristických týmů. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění. Letos se do projektu zapojily školy ZŠ Solidarita, ZŠ Nad Vodovodem, ZŠ Eden, ZŠ U Roháčových kasáren a ZŠ V Rybníčkách.

V průběhu prvního pololetí se žáci na několika workshopech naučili pracovat s nahrávací technikou a absolvovali workshopy, na kterých se seznámili s dokumentaristickým postupem, jak správně natočit pamětníka. Projekt se tento rok zaměřil na významné kulturní a umělecké osobnosti žijící nebo dlouhodobě působící na Praze 10. „Projekty, jako jsou Příběhy našich sousedů, mají několik nezpochybnitelných předností a uplatnění v praxi. Jednak žákům pootevírají dveře do světa dokumentaristiky, učí je pracovat s informacemi a ty zasazovat do kontextu dějin, jednak jim umožňují mezigenerační dialog. Ten je nezbytný pro předávání zkušeností, obrušování hran a bourání předsudků,“ oceňuje přínos dnes již tradičního cyklu z dílny Post Bellum místostarosta desáté městské části Pavel Šutka.

Žáci tak získali jedinečnou možnost vyzpovídat divadelního režiséra, herce a dramatika Miroslava Krobota, zpěvačku řeckého původu Marthu Elefteriadu, hned dva umělecké fotografy Josefa Ptáčka nebo Tomkiho Němce, který byl svého času dvorním fotografem Václava Havla, nebo celoživotní sportovkyni, pozemní hokejistku a olympioničku Alenu Mejzlíkovou-Kyselicovou. Část týmů se také zaměřila na pamětníky žijící v židovském Domově sociální péče Hagibor, jedinečném projektu Židovské obce v Praze, který patří vůbec k největším svého druhu v oblasti sociální péče v ČR. Zde žáci dostali možnost setkat se se dvěma sympatickými dámami, paní Selmou Menezes a Ludmilou Budlovskou, které obě zažily druhou světovou válku a měly to velké štěstí, že se jim podařilo vyhnout holokaustu, nebo se před ním velice dobře ukrýt. „Svědectví pamětníků předaná nejmladší generaci jsou klíčová pro udržení zlomových momentů, dějinných tragédií i emocí dvacátého století v kolektivní paměti. Ty lekce, kterými si lidstvo v uplynulém století prošlo, byly příliš bolestné a draze vykoupené na to, aby se na ně zapomnělo, nebo aby byly kondenzovány na strohý popis událostí. Za velkými dějinami se skrývají konkrétní osudy a příběhy lidí,“ podtrhuje význam Příběhů našich sousedů starosta Desítky Martin Valovič. 

Letošního ročníku se účastnili mladí dokumentaristé z pěti základních škol. „Jsem rád, že o projekt je mezi základními školami v Praze 10 zájem. Žáci tak mají příležitost dozvědět se o konkrétních lidských osudech, které učebnice nedokážou pojmout. Vždy jde o velmi zajímavé příběhy, které rozhodně stojí za to, aby byly zdokumentovány a žákům doplnili to, co se naučí v lavicích,“ říká radní pro školství Prahy 10 Ondřej Počarovský.

V rámci slavnostního podvečera odborná porota ve složení: Stáňa Raupachová, TV reportérka a editorka ČRo, Karin Hoření, historička a socioložka a David Patras, učitel dějepisu na ZŠ Hostýnská, posoudila dokumentární díla žáků i jejich prezentační schopnosti před publikem. Slavnostní prezentace, kterou moderovala herečka Lenka Krobotová, byla přístupná veřejnosti. Hudebně ji pak doprovodil hudebník, aktivista a novinář Vojta Lavička.

Po samotné prezentaci proběhla slavnostní vernisáž panelové výstavy na prostranství před úřadem MČ P10, která je sestavená z příběhů zapojených pamětníků.

 

O PROJEKTU:
V roce 2023 se do projektu Příběhy našich sousedů po celé ČR zapojilo 653 českých škol s více jak 3600 žáky a studenty, kteří pod vedením 712 učitelů zdokumentovali v 805 žákovských dokumentaristických týmech více než 800 pamětnických příběhů. Cílem přitom nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Žákovské dokumenty jsou dostupné na webu www.pribehynasichsousedu.cz.