Dnes Úterý - polojasno 13°C
Zítra Středa - skorojasno 14°C
Úterý 30. 4. 2024
Svátek má Blahoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Knižní tipy

David Urban: Vražedná splátka

Vražedná splátka je název nového románu kriminalisty Davida Urbana, držitele Ceny Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku 2022. Vyšetřování nového případu začíná nálezem hořícího luxusního auta s mrtvolou uvnitř.  

vrazedna-splatka Na okraji lesa se najde ohořelé luxusní auto. Když na místo dorazí policie, s překvapením zjišťuje, že ve voze je mrtvola a že požár s největší pravděpodobností nebyl nehodou, ale snahou o zahlazení stop.

Kriminalista Radim Brázda se spolu s novou parťačkou Dianou Černou, svéráznou policistkou, která si s sebou nese komplikovanou minulost, pouští do nelehkého vyšetřování. Zavádí je do slepých uliček a nutí je uvažovat nad tím, jak dobře vlastně znají lidi, o nichž si mysleli, že je nemohou ničím překvapit. A zároveň bojují s přitažlivostí, která se mezi nimi začíná probouzet…

Ukázka z knihy:

Postava v tmavém oblečení se opírala o kapotu vozidla, skoro neviditelná v okolo vládnoucí temnotě. Prsty pravé ruky si nevědomky přejížděla po bradě a ústech a usilovně přemýšlela. Její zrak se upíral ke vzdáleným lampám veřejného osvětleni, stojícím pár metrů od posledních domů na okraji čtvrti, jež jako světelné majáčky označovaly hranici civilizace. Postava je nevnímala. Čekala, až se v jejich blízkosti objeví dvojice světel přijíždějícího auta. Hlavou jí chaoticky vířily desítky představ neúprosně zobrazujících možný průběh nadcházejícího setkání. Mysl ji předkládala rozličné varianty hovoru, otázek a odpovědí, chování a vyjednávání. Přesto nedokázala odhadnout, jak dnešní noc skončí. Se zoufalým zamručením zahnala vidinu katastrofického scénáře a rukou si promnula unavené oči. Doufala v nejlepší, ale byla připravena na nejhorší.

Pomalým krokem zamířila slepou, křovím obklopenou uličkou k hranici křižovatky s ulicí směřující na západ k zahrádkářské kolonii a dále z kopce k Vltavě a opačným směrem podél nádrže čističky odpadních vod do města.

Zastavila se vedle nejhustějšího keře a zadívala se do neproniknutelné tmy, halící stromy Drahanského údolí. Obávala se, aby odtud nepřijel nějaký cyklista, kterého od jízdy neodradila temná noc ani neosvětlená a nepřehledná stezka. Znala spoustu odvážlivců, již se silným světlem na řídítkách a baterkou na helmě riskovali cestu nebezpečným terénem v jakékoliv noční době.

Otočila hlavu a zaostřila zrak podél silnice až k okraji Dolních Chabrů. Mimo světel lamp a pár rozsvícených oken krajních domů nic neviděla. Odtud očekávala příjezd své nemesis. Jinudy se vozidlem do odlehlé uličky u vodní nádrže, používané převážně jako místo pro dostaveníčka milenců, dostat nedalo.

Při předchozích schůzkách je nikdo nevyrušil, přesto se obávala, že se na místo setkání ve stejnou chvíli rozhodne přijet sexuchtivá dvojice, překvapí je a hladký chod jednání překazí. O četnosti podobných návštěv svědčily desítky použitých kondomů poházených na popraskaném asfaltu i na větvích keřů, kam dopadly po vyhozeni z okénka vozidla.

Osoba netrpělivě pohlédla na hodinky a tiše zaklela. Dochvilnost rozhodně nepatřila mezi ctnosti protistrany. Odplivla si do trávy a vrátila se na konec slepé odbočky, kde v nejtemnějším místě stálo její vozidlo. Zlostně bouchla do kapoty a sprostě zanadávala. Dlouhé čekání již tak špatnou náladu nijak nezlepšovalo. Naopak. Už po příchodu do práce, kdy ji upomínka v mobilním telefonu kratičkým slovem upozornila, že opět nastal výplatní den, klesla její nálada hluboko pod bod mrazu a držela se tam celý den. Kvůli té krátké poznámce byla na kolegy nepříjemná a jen zázrakem přečkala do konce pracovní doby bez jakýchkoliv incidentů. Domů pro jistotu nejela a celé odpoledne až do noci bezcílně projížděla okrajovými částmi Prahy.

Se zachmuřeným obličejem sledovala oblohu posetou hvězdami a měsíc, marně se pokoušející prosvětlit houstnoucí mraky. Ve vzduchu cítila vlhkost, ale nebyla si jistá, zda se jedná o předzvěst blížícího se deště, nebo sem vítr zavál pach vody z nádrže čističky… 

DAVID URBAN (*1973) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží i v jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, sbírá komiksy a hraje počítačové hry. Rád zdolává lezecké stěny a věnuje se lukostřelbě.

Je autorem povídkových sbírek Tři opice (2020) a Výjezdovka (2021), mnohé z publikovaných povídek byly oceněny v nejrůznějších literárních soutěžích.

V posledních letech vydal v Kalibru také tři romány, Rozsudek smrti (2021), Hra o přežití (2022) a Déjà vu (2023).

Hra o přežití mu vynesla nominaci na Magnesii Literu a získal za ni Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivku 2022. 

David Urban: Vražedná splátka, vydává nakladatelství Kalibr, 312 stran, doporučená cena 399 Kč


Autor: red

Elena Collins: Strom čarodějnic

Dnes v 10:50

Přítomnost: Když se Seleně rozpadne vztah a spolu s ním i sny o budoucnosti, zatouží malířka z Manchesteru po dovolené. Chata Trnka jako by vypadla z pohlednice a zdá se být tím pravým místem, kde Selena zapomene na všechny své problémy.

Helter Skelter: Skutečný příběh Mansonovy vraždící sekty

Dnes v 10:36

V létě 1969 vyděsila celou Ameriku série brutálních, zdánlivě náhodných vražd spáchaných během dvou nocí v Los Angeles. Mezi oběťmi byla mimo jiné slavná herečka (a její nenarozené dítě), módní kadeřník a stylista, dědička kávového impéria či spořádaní středostavovští manželé. Knihu Helter...

Lynn Painter: Lepší než ve filmu

26. dubna 2024 v 10:28

Liz Buxbaumová vždycky věděla, že Wes Bennett není vhodný materiál na přítele. Čekali byste, že její soused bude prvotřídním kandidátem pro její romantické fantazie, ale Wes jí už od dětství dokazuje, že je maximálně prvotřídní osinou v zadku.

Hunter Clarke-Fields: Jak vychovat dobrého člověka

25. dubna 2024 v 10:32

Laskavý, soucítící svět začíná u laskavých, soucítících dětí. V této knize najdete účinné a praktické strategie, díky nimž dokážete na své děti reagovat s vlídností a bez posuzování.

Joachim Mayer: Jak na vyvýšené záhony

24. dubna 2024 ve 23:00

Zahradník a autor úspěšných knih Joachim Mayer přehledně vysvětluje, jak si můžete vyvýšený záhon sami vybudovat, a to i třeba jen na terase či balkoně. Poradí, čím záhon naplnit a jak o něj pečovat, aby se v něm rostlinám dařilo. 

Magnesia Litera 2024 za detektivku patří Janě Jašové

23. dubna 2024 v 07:56

Za svůj v pořadí druhý detektivní román Krutý měsíc ji získala cenu Magnesia Litera v kategorii Detektivka spisovatelka Jana Jašová z nakladatelství Motto, které patří pod křídla Albatros Media. 

Lenka Potůčková: Dálnice

23. dubna 2024 v 07:48

Lenka Potůčková debutovala v loňském roce úspěšným historickým románem Návrat nežádoucí z českého pohraničí po druhé světové válce. V novince Dálnice vypráví opět příběh z minulosti, tentokrát z období let 1984–1990. Rodině Tomanových se otřese život v základech, když se matka Renata nečekaně...

Známé i skryté tváře moravské metropole najdete v hravém průvodci Brnem

22. dubna 2024 ve 21:20

Procházky, památky, místa, která nejsou na prvních místech turistických průvodců, ale rozhodně stojí za vidění, nabízí nový ilustrovaný průvodce Hravý průvodce Brnem, který vydává nakladatelství Fragment (399 Kč).

Darcy Coates: Smrt v domě Gillespieů

18. dubna 2024 v 17:56

Elle právě dokončila univerzitu a nemůže uvěřit svému štěstí, když po náročném období posledních zkoušek dostane příležitost strávit celý měsíc hlídáním nádherné, starobylé usedlosti rodiny Gillespieových. 

Rebel Moon: Zrozená z ohně

17. dubna 2024 v 08:17

Když mírumilovnou kolonii na měsíci v jednom z nejzazších koutů vesmíru ohrozí armády tyranského regenta Balisaria, stane se Kora, tajuplná cizinka žijící spolu s vesničany, jejich nejlepší nadějí na přežití.

Carl Gustav Jung: Odpověď na Jóba

14. dubna 2024 v 19:06

Své poslední dílo Odpověď na Jóba sepsal C. G. Jung roku 1952, devět let před svou smrtí. Tento významný text je psychologickým výkladem biblického příběhu o Bohem zkoušeném muži, který Jung považoval za „milník v dlouhém historickém vývoji božského dramatu“.

Felix Weiß: Zahradní ptáci

13. dubna 2024 ve 20:17

Zahradou se prohání pták – ale jaký druh a jak ho jen poznat? Tento atlas vám to usnadní. S pomocí jasných charakteristik a podrobných ilustrací lze rychle zúžit okruh možných kandidátů. 

Roman Kodet: Příběh samurajů

12. dubna 2024 v 17:59

Japonští středověcí válečníci – samurajové – se stali jedním ze symbolů Země vycházejícího slunce. Jejich zobrazení v nesčetných filmech, knihách či komiksech jim propůjčilo téměř mytickou podobu neohrožených bojovníků, jejichž meče rozsévaly smrt na bitevních...

Další články
Nahoru