reklama

Je čas na ochranu domácích mazlíčků před klíšťaty

Pobyt v přírodě dodává vašemu psovi nebo kočce nejen radost, ale přináší s sebou i mnohá úskalí. Jedním z nich je obávaný roztoč klíště, který je přenašečem mnoha závažných onemocnění. Klíšťata na jaře začínají být velmi aktivní, a aby přežila, potřebují ke svému životu krev hostitele. Tím jsou nebezpečná nejen pro vás, ale mohou být nebezpečná i pro vašeho mazlíčka. Nejlepší boj je prevence. Poradíme, jakou zvolit účinnou ochranu před napadením, a tím zabránit závažným problémům u vašeho mazlíčka.

i (Zdroj: Šárka Miškovská)
Klíšťata na jaře jsou již aktivní, a proto je vhodné před nimi chránit vaše mazlíčky

Klíšťata na jaře

Nejúčinnější proti klíšťatům je vhodná prevence – není radno s ní zahálet, protože klíšťata jsou na jaře už velmi aktivní. U veterinárního lékaře, ve specializovaných prodejnách či v lékárně je k dostání nepřeberné množství preventivních přípravků proti těmto parazitům. Jedná se o tablety, pipety, obojky nebo spreje. Postačí si způsob, který vyhovuje vašemu mazlíčkovi. Nezapomeňte zohlednit i různá kritéria – zda se váš pes nebo kočka pes stýká s dětmi, zda žije jen na zahradě nebo tráví čas i u vás doma. U psů je důležité zohlednit i další hledisko, a to jak často se koupe nebo si případně užívá plavání ve vodě. Bojovat proti klíšťatům lze i přírodními prostředky, kterými mohou být macerované bylinky, tinktury z koření nebo různé oleje či přírodní repelenty.

Přírodní odpuzovače pro klíšťata na jaře

Ti z vás, kteří nechtějí utrácet horentní sumy za průmyslově vyráběné preparáty, mohou využít přírodní prostředky. Postačí mít dostupné bylinky, oleje nebo citrusy, ze kterých si vyrobíte vlastní preparáty. Klíšťata na jaře i v průběhu roku nebudou mít tak šanci vašeho mazlíčka „ochutnat“. Největší předností těchto preparátů je bezesporu absence chemických látek. Nevýhodou může být jistá neúčinnost u konkrétního druhu zvířete, proto je vhodné vyzkoušet několik typů. Rovněž je zde nevýhoda krátkodobého účinku, a proto se musí aplikovat častěji.

Rozmarýn též známý jako rozmarýna lékařská je bylina. Má příjemnou vůni a obsahuje silice, které jsou klíšťatům nepříjemné. Odvar si připravíte v hrnci. Postačí do vroucí vody nasypat 25 g rozmarýnu a nechat jej macerovat až do vychladnutí vody. Poté přeceďte přes plátýnko do čisté uzavíratelné lahvičky, přidejte lžíci octa a uchovejte v temnu. Aplikujte na látkový obojek před každým venčením nebo přímo na srst v oblasti končetin a hřbetu kočky nebo psa.

Hřebíček je dalším vhodným přírodním prostředkem, jehož silice jsou nepříjemné pro klíšťata, komáry a další hmyz. Do lahvičky alpy nasypte cca 30 hřebíčků a nechte pár dní odležet. Až tekutina zhnědne, je možné ji aplikovat před každým venčením na látkový obojek. Kvůli obsahu alkoholu neaplikujte na srst zvířete.

Smícháním části mandlového oleje s pár kapkami růžového oleje a přidáním hrnku vody získáte přírodní preparát, který stačí dobře protřepat a aplikovat pár kapek na hřbet psa nebo kočky.

Citrusy, především citrony, jsou velmi vhodným odpuzovačem klíšťat. Do vařící vody přidejte několik oloupaných nakrájených citrusových plodů. Můžete použít nejen citrony, ale i pomeranče nebo grapefruity či limetky. Vařte na silném plamenu jen minutu, poté plamen stáhněte na minimum a vařte přibližně hodinu, potom citrusy vyjměte. Po vychladnutí aplikujte na srst zvířete před každou procházkou.

Přírodní odpuzovače si můžete vyrobit doma
i (Zdroj: Šárka Miškovská)
Přírodní odpuzovače si můžete vyrobit doma

Chemické odpuzovače

Klíšťata na jaře můžete odpuzovat i chemickými preparáty, které jsou k dostání u veterinárního lékaře, v lékárnách nebo v potřebách pro domácí mazlíčky. Jejich výhodou je dlouhodobý účinek, který je mnohdy i několik měsíců. K dostání jsou různé tablety obojky, pipety nebo spreje. Vždy je nutné vybírat takový preparát, který je vhodný pro konkrétního mazlíčka a závislý na hmotnosti zvířete.

Chemické odpuzovače vydrží účinkovat i několik měsíců
i (Zdroj: Šárka Miškovská)
Chemické odpuzovače vydrží účinkovat i několik měsíců

Můžete využít tablety, jejichž účinná látka působí až 35 dnů, poté je nutné tablety znovu aplikovat. Účinkuje nejen na klíšťata, ale i blechy. Jsou vhodné pro psy i kočky, kteří je mohou rozžvýkat. Můžete je použít i pro štěňata nebo koťata od 8 týdnů stáří. Výhodou je, že je zvíře možné koupat a na srsti není nic aplikováno. Lze zakoupit v lékárně nebo u veterinárního lékaře.

Využít můžete spot-on v podobě jednorázové pipety, která obsahuje účinnou látkou proti klíšťatům, ale i blechám komárům, mouchám nebo všenkám. Roztok působí až 4 týdny, poté je nutné aplikaci opakovat. Je možné si vybrat takový přípravek, který bude vhodný pro vašeho mazlíčka dle jeho konkrétní váhy. Aplikuje se do srsti v místech mezi lopatkami, nejlépe po celé délce zvířete. Jeho výhodou je možnost využití i pro štěňata od stáří 7 týdnů nebo pro březí nebo kojící feny, též lze použít u koťat nebo březích koček. Přípravek je voděodolný a působí i po namočení zvířete. Koupání je vhodné až po 2 dnech od aplikace. Nespornou výhodou je rovněž to, že odpudí a zahubí parazita ještě před tím, než se stačí zakousnut do zvířete a infikovat ho.

Obojky obsahují účinné látky, které chrání psa nebo kočku před klíšťaty po dobu až 8 měsíců, tedy celé aktivní období klíšťat. Jsou voděodolné. Účinná látka působí nejen na klíšťata, ale i na ostatní parazity (blechy nebo všenky). Obojek se umisťuje se na krk zvířete a je možné upravit jeho délku dle potřeby (pod obojek byste měli strčit dva prsty). Je určen ke stálému nošení. Při jeho výběru je důležitá hmotnost zvířete nikoliv obvod krku. Odpudí parazita ještě před jeho přisátím, a tím zvíře chrání před nebezpečnými onemocněními. Obojek je opatřen bezpečnostní pojistkou, pokud by se zvíře zachytilo, automaticky se uvolní. Je vhodný pro štěňata i koťata od 8 týdnů věku, ale musíme počítat s tím, že vám z něj zvíře brzy vyroste.

Pro kočky, které jsou zvyklé být venku, jsou ideální obojky
i (Zdroj: Šárka Miškovská)
Pro kočky, které jsou zvyklé být venku, jsou ideální obojky

Spreje je možné využít proti vnějším parazitům nejen klíšťatům, ale i blechám nebo všenkám – záleží na konkrétním druhu spreje. Jeho činná látka působí až 6 týdnů, poté je nutné jej znovu aplikovat. Stříká se na srst zvířete, není ovšem voděodolný, proto zvíře po dobu 2 dvou dnů nekoupejte. Dejte rovněž pozor, aby si zvíře srst nelízalo. Je vhodnější pro krátkosrstá plemena bez rozdílu váhy psa nebo krátkosrsté kočky. Lze použít u štěňat od stáří dvou dnů, březích a kojících fen, rovněž u koťat nebo březích koček.

Klíště obecné

Klíště obecné (Ixodes ricinus) má čtyři stádia vývoje – vajíčko, šestinohá larva, osminohá nymfa, imago (dospělé klíště). Je aktivní po většinu kalendářního roku a vyskytuje se na vlhkých teplých stanovištích. Samičky se živí krví, kterou vysávají ze svého hostitele, a při tom uvolňují látku, která napomáhá se lépe na kůži hostitele udržet a dobře srážet krev. Při této činnosti mohou přenášet i závažná onemocnění, jakým je například klíšťová encefalitida, která může našemu mazlíčkovi způsobit vážný zdravotní problém. Naštěstí proti této nemoci existuje účinné očkování. Druhým onemocněním je lymeská borelióza, která bohužel zatím na své očkování teprve čeká. Tato nemoc může být rovněž pro vašeho mazlíčka vážnou zdravotní komplikací.

Zdroj informací: superzoo.cz, priroda.cz, zoofix.cz

Publikováno: před týdnem, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská