Množení orchidejí za pomocí dceřiných rostlinek keiko – před odebráním se je vyplatí šikovně stimulovat

Orchidej ve skle

Množení orchidejí za pomocí dceřiných rostlinek keiko – před odebráním se je vyplatí šikovně stimulovat. Oblíbenou orchidej Phalaenopsis si lze doma snadno rozmnožit. Stačí stimulovat růst dceřiných odnoží keiko.

Orchideje Phalaenopsis, známé také jako „můří orchideje“ nebo jednoduše můrovce, se běžně pěstují jako pokojové rostliny. Pocházejí z jihovýchodní Asie (Filipíny, Malajsie a Indonésie). Jsou známé svými krásnými, nápadnými květy, které jsou na trhu k dostání v široké škále barev, včetně bílé, růžové, žluté a fialové.

Množení orchidejí prostřednictvím keiko

Orchideje Phalaenopsis jsou mezi amatérskými zahradníky tak oblíbené mimo jiné i proto, že je lze poměrně snadno množit pomocí tzv. keiki. Keiki nebo také keika jsou malé rostlinky, které vyrůstají ze stonku mateřské rostliny a lze je od ní oddělit a pěstovat samostatně. Zde je podrobný návod na to, jak množit orchidej Phalaenopsis pomocí keiki. Co si připravit k ruce?

  • Zdravou orchidej Phalaenopsis s keiki
  • Ostré a sterilizované nůžky nebo zahradnické nůžky
  • Malý květináč nebo jinou nádobu s drenážními otvory (nejlépe z průhledného materiálu)
  • Substrát pro orchidejí nebo mech rašeliník (Sphagnum)
  • Průhledný plastový sáček

Jak bezpečně oddělit keiki

Nejdříve identifikujte keiki: Hledejte malou rostlinku vyrůstající ze stonku mateřské rostliny. Bude mít vlastní sadu kořenů a listů. Než keiki odstraníte z mateřské rostliny, počkejte, až bude mít alespoň 2 až 3 kořeny dlouhé asi centimetr. To zajistí, že mimo mateřskou rostlinu přežije. Pomocí sterilizovaných nůžek nebo zahradnických nůžek opatrně odstraňte keiki z mateřské rostliny. Řez proveďte co nejblíže základně, aniž byste poškodili mateřskou rostlinu.

Orchidej

Foto: Pixabay

Poté naplňte malý květináč nebo jinou nádobu směsí pro pěstování orchidejí nebo mechem rašeliníkem a navlhčete pěstební médium vodou. Jemně položte keiki na substrát a rovnoměrně rozprostřete jeho kořeny. Pokud používáte mech, obtočte ho kolem keiki, aby rostlinka zůstala na místě. Vyhněte se ovšem zahrabávání keiki do substrátu nebo mechu, to by mu neprospělo, protože kořeny potřebují světlo. Poté květináč zakryjte průhledným plastovým sáčkem, abyste pro orchidej vytvořili vlhké prostředí.

Jak pěstovat mladou orchidej Phalaenopsis

Umístěte květináč na světlé místo s nepřímým jasným světlem (vyhněte se přímému slunečnímu záření). Keiki zalévejte střídmě tak, aby pěstební médium bylo vlhké, ale ne mokré. Přemokření může způsobit hnilobu kořenů, což může být pro keiki fatální. Postupem času začne keiki růst a vytvářet nové listy a kořeny. Jakmile vyroste do přiměřené velikosti, můžete ho přesadit do větší nádoby a pěstovat ho stejně jako dospělou orchidej Phalaenopsis.

Jak podpořit vývoj keiki

Pokud je keiki na orchideji ještě malé, můžete jeho růst podpořit. Snažte se, aby měla orchidej v zimě o něco nižší teplotu než během běžného vegetačního roku. Vyplatí se také bázi keiki obalit mechem (ten můžete ke stonku přichytit třeba nití) a pravidelně ho rosit. Keiki poté zesílí během několika měsíců.

 

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/keiki-orchideje-30000529.html, https://www.rostlinky.cz/blog/rozmnozovani-orchideji-pomoci-keiki.html, https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-mnozit-orchidej-z-kvetnich-stonku-30001208.html, https://www.profizahrada.cz/a/cz/7712-orchideje-mno%C5%BEen%C3%AD-orchidej%C3%AD/

Náhledové foto: Freepik

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)