Hlavní obsah

Přírodní spalovače tuků - potraviny, které vám pomohou hubnout. Pomáhá zelený čaj, ale i kofein

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní chaotické době, kdy hledáme rychlé a účinné způsoby, jak zhubnout, se mnozí obrací k různým dietám a doplňkům stravy. Stále větší popularitu získávají přírodní spalovače tuků, které pomáhají tělu odbourávat kalorie efektivněji a podporují hubnutí.

Článek

Přírodní spalovače tuků jsou látky, které jsou obvykle získávány z rostlinných zdrojů a mají schopnost urychlit metabolismus, zvýšit termogenezi (produkci tepla v těle) nebo omezit chuť k jídlu. Mezi ně patří například zelený čaj, kofein, chilli papričky, zázvor a mnoho dalších. Jak tyto chutné potraviny při redukci váhy fungují?

  • Zelený čaj: Obsahuje látku nazývanou EGCG (epigalokatechin galát), která má schopnost urychlit metabolismus tím, že zvyšuje aktivitu enzymů zapojených do rozkladu tuků. Podporuje také oxidaci tuků, což znamená, že tělo spaluje uložené tuky efektivněji. Dále má zelený čaj také mírný termogenní účinek, což znamená, že zvyšuje tepelnou produkci v těle, což může vést k dalšímu zvýšení energetického výdeje.
  • Kofein: Je známým stimulantem, který zvyšuje energii a výkonnost během cvičení. Kofein také stimuluje nervový systém, což vede k uvolnění tuků z tukových buněk a jejich následnému spalování jako zdroj energie. Navíc kofein může také zvyšovat tepovou frekvenci a zrychlit metabolismus, čímž přispívá k vyššímu energetickému výdeji. „Kofein může pomoci nastartovat váš metabolismus a pomoci vašemu tělu spalovat více tuku. Výzkum ukazuje, že kofein může dočasně zvýšit váš metabolismus až o 16 % během jedné až dvou hodin. Kromě toho několik studií ukázalo, že kofein může pomoci vašemu tělu spalovat více tuku jako paliva. Zdá se však, že tento účinek je silnější u lidí s nižší hmotností ve srovnání s lidmi, kteří mohou mít nadváhu nebo obezitu,“ doplňuje Adrienne Seitz, registrovaná licencovaná dietoložka.
  • Kapsaicin z chilli: Kapsaicin je látka, která dává papričkám jejich charakteristickou pikantní chuť. Má schopnost zvýšit teplotu těla, vyvolat pocit tepla a tím urychlit metabolismus, což se nazývá termogeneze. Kapsaicin také snižuje chuť k jídlu a zvyšuje pocit sytosti, což může vést k nižšímu příjmu potravy a tím k úbytku hmotnosti.
  • Zázvor: Obsahuje hned několik látek, které také „oteplují“ organismus. Zázvor má i pozitivní vliv na trávicí systém - napomáhá k lepšímu trávení potravy, což přispívá k efektivnějšímu využití živin a regulaci hmotnosti.
Foto: Tiwiplusk, Shutterstock.com

Zázvor není dobrý jen na chřipku. Pomůže i na hubnutíFoto: Tiwiplusk, Shutterstock.com

Jak je začlenit do jídelníčku?

Přírodní spalovače tuků můžete snadno zařadit do své každodenní stravy. Například kromě obyčejného pití zeleného čaje ho velmi snadno přidáte do smoothie nebo z něj připravíte lahodný ledový čaj. Kofein se také neskrývá jen v kávě, která vás zajisté napadla jako první, ale můžete ho získat i z jiných zdrojů, jako jsou matcha latte nebo hořká čokoláda. A co se týče chilli, zde vám asi ani moc radit nemusíme. Pokud jej přidáte do jídla, získáte pikantní chuť, ale také podpoříte spalování. „Jíst chilli může být prospěšné pro vaše zdraví díky obsahu kapsaicinu. Tato látka urychluje metabolismus, zamezuje zánětům, zlepšuje trávení, posílí imunitní systém a působí proti bolesti. Je důležité však dbát na individuální toleranci a konzumovat chilli s mírou, zejména pokud máte žaludeční potíže,“ dodává Daniel Všetečka, mistr Evropy v pojídání chilli. Zázvor pak snadno zařadíte do nápojů a pokrmů, jako jsou čaje, smoothie nebo omáčky.

Důležitost vyvážené stravy a pohybu

Přírodní spalovače tuků mohou být užitečným doplňkem při hubnutí, ale není to žádný zázračný lék. Jejich účinek je často poměrně malý a může se lišit u každého jedince. Proto je důležité používat je jako součást celkového zdravého životního stylu a nečekat zázraky. S vyváženou stravou a pravidelnou fyzickou aktivitou však přírodní spalovače tuků pomáhají podpořit hubnutí a dosáhnout štíhlejší postavy.

Načítám