Hlavní obsah

Dostane vás hlavně výhled z obýváku. U Budějovic vyrostl osobitý venkovský dům

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tradiční venkovské zástavbě poblíž Český Budějovic postavili rodinný dům, který dokonale zapadl do okolního prostředí. Jeho poloha skýtá krásný výhled na potok, a není tak divu, že akcent přírody hraje prim také v interiéru.

Článek

V poklidné, zelené lokalitě kousek od Českých Budějovic vznikla novostavba pro klasické rodinné bydlení. Každého, kdo dům navštíví, na první pohled dostane výhled na zalesněnou krajinu a šumící potok. Podívejte se na interiér domu, který navrhli architekti Adéla Palová a Jan Pala z ateliéru +arch.

Dům na venkově

Už od samého základu je novostavba koncipovaná s ohledem na tradiční principy vesnické zástavby. Jde o dřevostavbu na betonovém podloží, zároveň má klasickou sedlovou střechu se sklonem zhruba 45° a symetricky řešené průčelí. V exteriéru vévodí poměrně všední povrchy – především světlá omítka a v nižší hmotě pak dřevěný vertikální obklad.

Příroda jako prim

Protože rodina ze všeho nejradši tráví čas v přírodě, není výhled do bohaté zeleně jediným odkazem na jejich zálibu. Také v interiéru vévodí přírodní materiály, přirozené světlo a naturální barvy. Autoři vsadili na kombinaci dřevěné dubové podlahy, bílé výmalby a keramické hexagonové dlažby.

Důležitým prvkem obytného prostoru je masivní dřevěné schodiště. Místo zábradlí je zde poloprůhledná stěna z dřevěných lamel. Jednoduché materiálové řešení pak doplňují vcelku výrazné obrazy od Borise Čepka a Cyrila Gaji. Nemalou úlohu sehrávají také pokojové rostliny, které ještě více podtrhují přírodní akcent.

Krb i výhled na sousedy

Ústředním prvkem obývací části překvapivě není televize, ale krb. Obyvatelé se tak doslova schází u rodinného krbu. Kuchyň vyrobená truhláři na míru má pracovní desku z dubové spárovky a dubové jsou také horní skříňky. Motiv hexagonu se opakuje i za krbovými kamny a v koupelnách. Stěny koupelen mají jednoduchý bílý keramický obklad z obdélníků kladených na vazbu.

Díky dobře vyrobenému vestavěnému nábytku se zefektivnil také jinak hůře využitelný prostor pod stropem nebo schody. Nezvykle rozměrné okno do zádveří naznačuje přátelské naladění obyvatel, kteří se rychle sžili s novými sousedy a do výhledů z oken postupně vysazují staré odrůdy dřevin.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. O vítězi v kategorii Hlasování veřejnosti mohou na stránkách soutěže rozhodnout i čtenáři, a to do 30. 4. 2024. Vítězové budou vyhlášeni 14. 5. jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám