Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Český velvyslanec v USA pro Blesk o zákulisí Fialovy návštěvy. O čem Biden vtipkoval?

Autor: Pavlína Horáková - 
18. dubna 2024
05:00

Setkání s Joeem Bidenem v Bílém domě, vážné hovory na téma Ukrajiny a Izraele i špičkování v Oválné pracovně. Český velvyslanec ve Spojených státech amerických Miloslav Stašek prozradil v rozhovoru pro Blesk detaily příprav návštěvy českého předsedy vlády Petra Fialy (ODS) i o čem s nimi vtipkoval americký prezident.

Jste spokojen s průběhem návštěvy Petra Fialy. Odehrálo se všechno podle plánu.

Odehrálo se všechno podle plánu, takže všechno vyšlo, všechna jednání vyšla, vše jsme stihli, byť to bylo nesmírně náročné, pan premiér je nesmírně spokojený, aspoň tak vypadal, když odlétal, takže si myslím, že se návštěva moc povedla. Podařilo se skloubit ta hlavní oficiální jednání i s takovými doplňkovými částmi programu, jako podpora českých hokejistů při zápase, a včera jsme uzavřeli celý ten program nádherným gala za účasti 150 VIP hostů z řad byznysu, zástupců kongresu, administrativy Bílého domu, to byla taková hezká tečka na závěr té cesty.

Když se Petr Fiala v pondělí setkal v Bílém domě s americkým prezidentem Joem Bidenem, schůzka měla oproti plánu zpoždění. Máte informace o tom, co bylo důvodem zpoždění?

Před námi, v podstatě souběžně s tou naší návštěvou, tady byl premiér Iráku, takže jim se tam trošku protáhla ta jednání a to mělo potom dopad na nás a jednání se zpozdilo o půl hodiny. Ale Bílý dům nás upozorňoval hned na začátku, že čas stanovený přijetí je jen orientační, že se to může posouvat, protože ten program prezidenta Bidena je opravdu náročný, takže my jsme byli připraveni de facto vlastně většinu odpoledního času v pondělí na to přijetí.

Vy jste to přání uskutečnit takovou návštěvu vyslovil už před rokem a půl, když jste nastupoval do funkce, jaký je standardní postup? Kdo vydává první signál k tomu, že by se něco takového mohlo uskutečnit?

Česká strana, protože ten zájem jsme měli my a my jsme chtěli našeho premiéra tady ve Washingtonu. Kdyby to bylo naopak a prezident Biden chtěl přijet do České republiky, tak by to byla americká strana. Už delší dobu jsme neměli takhle vysokou návštěvu v Bílém domě a ta poslední návštěva byla v roce 2019, takové věci se nedějí každý rok, takže já jsem moc rád, že se to podařilo a že jsme to stihli ještě před rozběhnutím plné kampaně tady ve Spojených státech a ta atmosféra prostě byla hrozně příjemná, uvolněná, to jednání otevřené. Pan prezident Biden vtipkoval, takže jednání trošku odlehčoval, bylo to velmi příjemné a nakonec z té původně zamýšlené hodiny jednání to byla hodina a čtvrt, takže to bylo moc milé.

Konkurence mezi státníky, kteří by chtěli amerického prezidenta navštívit, je určitě velká. Kdo přispěl nebo co pomohlo přesvědčit Bílý dům, že právě my máme být tou návštěvou, která se uskuteční?

To je víc, víc faktorů. Samozřejmě jedna věc je náš postoj k Ukrajině, to, co děláme ve prospěch Ukrajiny a také tlačíme tady na americkou stranu, aby dělala víc, protože opravdu Ukrajina je ve složité situaci a potřebuje to, a na druhou stranu dneska ty vztahy, a vlastně zaznělo to i z úst prezidenta Bidena i z úst pana premiéra Fialy, že opravdu jsou historicky nebo v té novodobé historii vztahů nejlepší, kdy byly, a ten záběr je poměrně široký. Ten původní diplomatický dialog přerostl v globální strategické přátelství, kdy máme společné aktivity jak v Jižní nebo v Latinské Americe, tak i v Africe, v Indopacifiku. Roste vzájemná obchodní výměna i objem investic. To kormidlo investic se výrazně otáčí, protože to není už to, co bylo třeba v devadesátých letech, kdy hlavně u nás investovaly americké firmy. Za ty poslední dva, možná tři, roky se to otočilo, a i řada českých firem, které byly na tom gala, tak potvrzovaly, že se chystají dál investice navyšovat, takže to je velice zajímavý nový pozitivní trend. Snažíme se odpoutávat od té tradiční spolupráce, která byla závislá hodně na obraně, bezpečnosti a třeba energetice, a zaměřujeme se daleko více na nové věci a vytvářet nějakou novou platformu, partnerství se Spojenými státy pro jedenadvacáté století.

Rýsují se nějaké plány na návštěvu prezidenta Petra Pavla v Bílém domě?

Petr Pavel přijede v červenci na summit. Takže se uvidí s prezidentem Bidenem. Jak víte, ty návštěvy mají několik let odstup. A když se podíváte na tu statistiku, tak je to 5–8 let. Já neříkám, že budeme čekat tak dlouho s návštěvou hlavy státu, ale rozhodně to nebude v řádu měsíců.

A padlo během návštěvy Petra Fialy pozvání pro Joea Bidena do České republiky?

My jsme Joea Bidena nezvali, protože samozřejmě tady budou prezidentské volby v listopadu a samozřejmě podle toho, jak dopadnou, tak určitě dojde i na to, abychom pozvali amerického prezidenta, ať jím bude kdokoliv, na návštěvu České republiky.

Vy jste popsal tu atmosféru, to setkání Joea Bidena a Petra Fialy jako přátelskou, bylo něco, co vás překvapilo?

Překvapila mne ta uvolněnost toho jednání. Prezident Biden byl opravdu prostě připravený a začal to jednání vzpomínkou na vztahy a osobnosti, které si pamatoval z historie České republiky. Samozřejmě on hrál jednu z velmi z důležitých rolí při našem vstupu do NATO a říkal, že měl vždycky k České republice velice kladný a vstřícný vztah a že je moc rád, že se ta návštěva uskutečnila a podařila a samozřejmě oceňuje, co Česká republika v Evropě dělá, že jsme v podstatě vystoupili z nějaké komfortní zóny a tlačíme primárně tu podporu Ukrajiny od prvního dnu napadení Ukrajiny Ruskem. Ocenil, že jsme hráli aktivní klíčovou roli a strhávali jsme postupně i další západní země, které se postupně přidávali k nám. A samozřejmě pořád tady je ještě ten duch, že jo, v podstatě osobností, jako je Václav Havel a Madeleine Albrightová, takže opravdu ta atmosféra byla velice pozitivní.

Byla při setkání státníků cítit i nějaká nervozita?

Já bych neřekl nervozita, spíš takové určité napětí, ale to prostě spadlo v okamžiku, kdy jsme usedli v Oválné pracovně. Prezident Biden je mistr navození příjemné atmosféry, opravdu se to překlopilo do příjemného rozhovoru.

Vy jste zmínil, že americký prezident v úvodu setkání vtipkoval. Mohl byste se o jeho vtípky s našimi čtenáři podělit?

Hned na začátku nám vyrazil dech. Když jsme byli v Bílém domě, hned jak jsme dosedli, pan prezident Biden se na mě otočil a říká, pane velvyslanče, koukám, že hodně času trávíte. V posilovně, měl byste zlepšit ten biceps ještě…Vy čekáte  navození seriózních témat a on začal tímhle. On se na nás pěkně rozesmál a já jsem mu říkal, pane prezidente, to nemůžete říkat tady, před panem premiérem, že tady trávím většinu času v posilovně, takže to bylo moc fajn, to byl takový příjemný moment a pak když skončilo to jednání, tak jsme měli chvíli spolu a povídali jsme si při odchodu z Oválné pracovny. Takže to bylo velmi milé, že probíhalo i takovéhle špičkování. Opravdu z toho čišelo, že naše vztahy jsou skvělé, že tam není žádný rušivý element a že naopak jsme na jedné lodi a táhneme za jeden provaz.

Video  Fiala v USA: Premiéra v Bílém domě přijal Biden.  - Blesk: Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

jajas ( 19. dubna 2024 11:50 )

Ale no ták, vždyť ty se na to tak těšíš, co bys jiného dělal? 🙂

Locust ( 19. dubna 2024 11:39 )

Abychom se z toho nepo...! Škoda dalšího komentáře.

e.lesanova ( 18. dubna 2024 15:54 )

Úděsná masáž médií na cestu našeho fialového 2% mimoně. Každý ví, jak je na tom Biden s pamětí a orientací, kde, kdy a s kým vůbec je. Fiala se snaží předvádět takový "kamaráčoft", že je roven Bidenovi a jak si rozumí 😁 Bidenovi je šašek z pidi země východní Evropy u pozadí. Jen je potřeba snaživého oslíka tzv. "vytěžit" pro zájmy USA. A fialový poskok skáče 👎 400 miliard stíhačky, které MOŽNÁ uvidíme za 10 let, dostavba jaderných elektráren, zbraně a minice...to stojí Bidena za trochu přetvářky. Co dělal Fiala u tajných služeb, by měl jasně vysvětlit naší veřejnosti 👎

jajas ( 18. dubna 2024 14:03 )

No bodejť byl "synek" naradovaný, když si americký prezident udělal čas a po 5-ti letech hodinu a čtvrt poslouchal nějakého upoceného, trapně se culícího a ručičkama mávajícího človíčka z Československa.... 🙂

jajas ( 18. dubna 2024 14:00 )

No Péťa nerozuměl Bidenovi a Biden nevěděl, že Československo, o kterém se v rozhovoru s Fialou zmiňoval a děkoval mu, už neexistuje....Takže správně jsem se domníval, že Biden netuší, z které země Faila přijel a předpokládám, že i o evropských zemích nemá moc potuchy..... 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa