Problémy s podrážděnou pokožkou po depilaci nejspíš většina z nás dobře zná. Nejčastěji nám zarůstají chloupky na nohou nebo se dělají červené pupínky v tříslech, což nám dokáže ubrat na sebevědomí. “Zarostlé chloupky se tvoří, když se ostré, čerstvě oholené chloupky propíchnou a rostou do okolní kůže. Ta pak na ně obvykle reaguje zčervenáním a následným svěděním,” vysvětluje dermatolog Ife J. Rodney. Nejčastější příčinou bývá špatná technika holení. Zřejmě jediný způsob, jak nepříjemné efekty zmírnit, je tedy vyhradit si na holení čas a snažit se dodržovat konkrétní kroky. 

Správný holicí strojek je základ

Ať už vás trápí takzvaný efekt “jahodových nohou” (tedy tečky na nohou připomínající jahodová semínka) nebo zarudlá a podrážděná linie třísel, je základním krokem k vyřešení problému častější vyměňování strojku nebo jeho holicích břitů. “Pokud je součástí holicího strojku více čepelí, vyvinou větší tlak, takže každá čepel může řezat menší silou, ale s větším účinkem,” popisuje dermatolog Dendy Engelman. Získáte tak lepší a hladší efekt oholení, bez riskování pořezání nebo podráždění. Podle specialistky na depilaci Eileen Bischoff výběrem pevného a robustního holicího strojku s uklidňujícími proužky skutečně poznáme obrovský rozdíl a dodává, že oblíbené jednorázové strojky jsou skvělými pomocníky spíš ve výjimečných podmínkách a situacích, jako je například cestování. 

Nevynechejte aspoň rychlý peeling

Když vás trápí zarůstání chloupků, je podle dermatologa důležité dodržet před depilací základní krok jako je lehký peeling navlhčenou žínkou nebo lufou, abyste odstranili odumřelé kožní buňky a umožnili ostří žiletky dostat blíž k pokožce. Pokud tento krok vynecháte, riskujete, že vám břitva zanese odumřelou kůži do pórů. Můžete také použít jemný peeling z obchodu nebo si ho vyrobit sami pomocí jedlé sody a vody. I když neexistují žádné vědecké důkazy, protizánětlivé vlastnosti jedlé sody mohou údajně snížit zánět a zároveň jemně exfoliovat. 

Vyhněte se depilaci na sucho

Při depilaci musí být pokožka vždycky zvlhčená vodou, gelem nebo pěnou na holení. Rozhodně to není jen pro náš dobrý pocit. “Když se holíte, holíte i pokožku. A když nepoužijete dostatek krému na holení, abyste vytvořili dostatečný skluz, lehce odřete pokožku a zanecháte ji podrážděnou,” vysvětluje Bischoff. Nejjednodušší je asi depilování se ve sprše, kde smyjeme z kůže nečistoty a zároveň ji snadno změkčíme. “Používejte kvalitní gel na holení s krátkým seznamem hydratačních přísad, jako je bambucké máslo nebo olivový a kokosový olej. Tyto typy bází poskytnou vašemu holicímu strojku správný “nárazník”, radí dermatolog Engelman. 

Dodržujte směr

I takový zdánlivý detail jako je správný směr holení je velmi podstatný. Je důležité se vždy holit ve směru růstu chloupků a ne proti němu, a také se přitom vyhnout napínání pokožky. Pohybování břitvou v různých směrech jen zvyšuje pravděpodobnost následného zarůstání. Při jemném klouzání žiletkou podél linie bikin se snažte držet břit vždy směrem dolů a zbytečně netlačit. Při holení nohou použijte krátké, lehké tahy břitvou dolů po nohou. Jedině tak se vyhnete podráždění, které se následně projeví “jahodovým efektem”. Pomoct paradoxně může i méně časté holení. 

Důležitá hydratace

Po depilaci je vždy extrémně důležité pokožku pořádně hydratovat. To v ní pomůže uzamknout vlhkost a předejít tak dráždivému přesušení kůže. Ideální jsou produkty s aloe vera, jojobovým olejem nebo vitamínem E. Rozhodně v této fázi nevyužívejte samoopalovací krémy. 

Rychlá pomoc

Pokud se vám po holení třísel objeví červené pupínky, existuje několik způsobů, jak můžete nepohodlí zmírnit. Podle dermatoložky Giny Charles vám pomůže snížit zarudnutí, zánět i svědění gel z aloe vera, který necháme půl hodiny působit. Zkusit můžete také teplý obklad namočený ve vodě s 10 až 15 kapkami tea tree oleje, který by měl uvolnit zarostlé chloupky i zklidnit zarudnutí. Účinná může být také teplá koupel s epsomskou solí. Pokud vás ovšem zarostlé chloupky nebo podrážděná pokožka trápí příliš často, je namístě navštívit dermatologa. 

Zdroj: iGlanc.cz, womenshealthmag.com, veryhealth.com

Související články