Nadějná baletka Helena Růžičková: Ve čtyřech letech už vystupovala v Národním divadle

Helena Růžičková byla v dětství štíhlou baletkou a žebrala před cirkusem
Zdroj: Josef Strouhal / Právo / Profimedia/Archiv knihy Ecce homo Helena Růžičková
Helena Růžičková měla dětství, na které je radost vzpomínat. Kniha Ecce homo Helena Růžičková z roku 1994.V knize nechybí unikátní fotografie z dětství Heleny Růžičkové. Helena Růžičková byla vychovávána velmi přísně a dokonce navštěvovala hodiny angličtiny na soukromé škole. + 6 fotek+ 7 fotek

Herecká legenda Helena Růžičková (†67) vzpomíná v knize Otakara Brůna Ecce homo Helena Růžičková na své šťastné dětství. V knize z roku 1994 nechybí unikátní archivní fotografie, na kterých je herečka zachycena v době, kdy bývala baletkou nebo školou povinným děvčátkem. Nechybí ani historka o tom, jak ji maminka nachytala žebrat před cirkusem. Pojďte si s námi legendární herečku, která zemřela před dvaceti lety, připomenout. 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 18. 04. 2024 05:00

"Bude umělkyně – herečka!" předpověděl šaman jejímu otci, důstojníkovi francouzské legie, Aloisi Málkovi. "Uvidíme!" zareagoval  hrdý novopečený otec. Zdálo se, že předpověď bere vážně. Za týden dceru pokřtili v kostele Svatého Apolináře a dali jí jméno Helena. "Když jsem se narodila, bylo mamince 33 let a tatínkovi o pět let více. Tvrdilo se, že je to dost brzy mít dítě v těch letech. Dnes se zdá, že to byli už starší rodiče," říká v knize naše herecká legenda.

Doporučené video: Režisér Zdeněk Troška vzpomíná na Helenu Růžičkovou

Helena Růžičková byla v dětství štíhlou baletkou

Dětství v rodině vojenského důstojníka mělo podle Heleny Růžičkové pevný řád. Aby také ne. "Tatínek, když dostal zprávu, že budu umělkyně – herečka, vzal všechno smrtelně vážně: doslova po vojensku," vzpomíná Růžičková. "Cílevědomě mne vychovával. Za mého mládí bylo nemyslitelné například, aby se dal někdo zastoupit ve filmu: myslím třeba v plavání nebo lyžování. Teď už se zase všechno pomalu vrací, ale za mého mládí dát se dublovat, to bylo opravdu něco zcela nemyslitelného a nepřijatelného. A tak jsem se učila bruslit, plavat, lyžovat," popisuje herečka dril, který v dětství zažívala.

"Když mně byly tři roky a čtyři měsíce, tak mne maminka zapsala do baletu k primabaleríně paní Heleně Štěpánkové," překvapuje herečka. Ve čtyřech letech už vystupovala v prvních divadelních dětských rolích. Hrála v Národním divadle (Z pohádky do pohádky a Pohádku o Honzovi), v pražském Německém divadle (Ptáčník) a v Kleine Bühne na Gorkého, kde je dnes scéna Divadla Minor.

Růžičková byla jedináček a nestačila se nudit

Helena Růžičková bydlela s rodiči v samotném centru Prahy, na Karlově náměstí naproti Faustovu domu. "Už to mělo svoji poezii. Vedle Emauzy – čistá gotika. Před námi sv. Jan na Skalce čisté baroko. A přímo proti oknu Faustův dům. Nádhera. A u nás doma vládla velká pospolitost," říká Růžičková v knize. "A já byla také od začátku plně vytížena. Konečně, rodina na to pečlivě dbala. Jedináček, ale oba rodiče se shodli: je sice jedna, ale stačí."

Jak tenkrát vypadal Helenčin všední den? "V šest ráno mne tatínek vzbudil a pěkně se mnou hodinu cvičil. V sedm jsem se nasnídala, připravila a šla do školy. Hodiny klavíru, balet, divadlo. Tak to šlo den co den. Nestačila jsem si ani pořádně zalumpačit," tvrdí Helena Růžičková. "Měla jsem od mládí tak naplánovaný den, že jsem ani nevěděla, co je nuda. Neuměla jsem pochopit lidi, kteří se dokázali nudit." V šesti letech dokonce začala chodit do první třídy placené soukromé školy s výukou anglického jazyka na Národní třídě.

Třídní učitelka byla nespravedlivá, říká

Na školní výuku vzpomínala Helena Růžičková podle toho, který učitel ji právě vyučoval. Předměty ji bavily a byla ve všech směrech velmi zvídavá. "Pokud se mne ptáš, co si pamatuji z toho období mé školy, co jsem třeba neměla zrovna ráda, potom to bylo jakési zvláštní třídění dětí," otevírá Růžičková i pro současnou dobu velmi aktuální téma. "Vzpomínám si, že jsme měli třídní učitelku Rábovou, to mi zůstalo v hlavě. Pamatuji si především její nespravedlnost; a já nespravedlnost nesnášela. Dítě bylo hloupé, ale tatínek byl pan profesor, tak se mu nadržovalo. A to jsem opravdu těžce nesla," vzpomíná herečka. "Říkám otevřeně, že by mi to vadilo i dnes. Nespravedlnost a protekce do školy nepatří, protože už tam začíná to nejhorší: křivení páteře dětem."

Sedmiletá Růžičková žebrala před cirkusem

V knize Ecce homo Helena Růžičková nechybí ani veselá historka, kterou ráda vyprávěla její maminka. "Helence bylo asi sedm let. Byla odkázána sama na sebe, často si musela sama připravovat jídlo, a protože se bála zapálit plyn, tak jedla jídlo raději studené. V té době přišla na své dětské moudrosti, jako třeba, že zelí je nejlepší studené," prozrazuje maminka Heleny Růžičkové zajímavý detail z jejího dětství.

Kdykoliv prý za Helenkou přicházela domů, trnula hrůzou, co se asi doma přihodilo. "Vždycky se našel někdo, kdo na Helenu žaloval. Tak třeba při jednom návratu z práce potkám paní domovnici a zeptám se, jestli neviděla naši Helenku na dvorku. Často si tam hrávala s dětmi. "Když chcete najít svoji Helenku, paní Málková, tak se jděte podívat k cirkusu. Helena tam žebrá!" šokuje maminka Heleny Růžičkové.

Jak v tu chvíli reagovala? Rychlostí blesku se vypravila k cirkusu, který stál na Karlově náměstí. Svoji dceru poznala okamžitě. "Helena měla na sobě pestrý komediantský hadr, v ruce klobouk a křičí: "Račte přispět na naše klauny! Račte přispět. Chystá se další turné po cizině. Račte přispět!" Jak mi bylo v té chvíli, to se dá opravdu jenom těžce popsat," říká paní Málková. "Křikla jsem na ni, musela odevzdat klobouk i vybrané peníze a pěkně domů."

Na unikátní archivní fotografie z dětství herečky Heleny Růžičkové se můžete podívat v naší fotogalerii.

Související články

Další články