Šance Ukrajinců na zahnání Rusů jsou iluzorní, uvádí analýza. Příští průlom má být drtivý

Začíná být takřka jisté, že ukrajinská armáda nebude schopná kompletně vyhnat Rusy ze svého území. Tak analyzuje situaci na frontě list The Wall Street Journal. Podle něj naopak roste riziko, že Ukrajina ztratí další území a s ním i své nejlepší jednotky.

Ukrajině se všechno sype pod rukama. Mediální tlak na Kyjev je obrovský a reálná situace na bojišti začíná být pro obránce kritická. Jsou to znovu Rusové, kdo tlačí a mají momentum na své straně, tvrdí list The Wall Street Journal. Ve chmurně vyznívající analýze předpověděl, co se může v příštích měsících na frontě stát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pro Ukrajinu se podařilo sehnat 500 tisíc kusů munice. Do roka může přibýt další milion, říká Fiala

List uvádí, že letos může dojít k dramatické změně poměrů na bojišti. Rusko prý může získat výrazně navrch a pokusit se o okupaci dalších území. Ukrajině přitom dochází klíčová munice, technika i lidská síla. Zbrzdění ruské ofenzivy by tak Kyjev dost možná musel vykoupit svými nejlepšími muži.

„Bez přísunu čerstvých vojáků a západní vojenské techniky může Ukrajina čelit dalším ztrátám své půdy a nejlepších vojáků, což zastiňuje jakoukoli naději na znovuzískání téměř 20 procent okupovaného území,“ píše se v analýze.

Podle The Wall Street Journal je šance, že by se Ukrajinci zmátožili a vyhnali Rusy pryč z celé své země, už prakticky iluzorní. Pokud chce prý Kyjev zabránit prohře, musí letos ustát ruský útok. Příští rok by se pak snad Ukrajina mohla pokusit o další protiútok poté, co se na frontu dostanou čerstvé síly. Ukrajinský parlament totiž snížil věk pro odvod ze 27 na 25 let, což by mělo do války poslat asi 50 tisíc lidí.

„Někteří představitelé západních vojenských zpravodajských služeb se domnívají, že Rusko se v současnosti soustředí spíše na dosažení okamžitých územních zisků než na oslabení schopnosti a vůle Ukrajiny bojovat,“ uvedla agentura Unian s odvoláním na analýzu.

Ruská ofenziva je na spadnutí

Stejně jako se loni na jaře a začátkem léta čekalo na ukrajinskou protiofenzivu, předpovídají nyní odborníci naopak silný ruský útok. Moskva prý kumuluje armádu a čeká na příznivé počasí. Mezitím ostřeluje frontu a hledá slabá místa, skrze která by se mohla pokusit o průlom.

Že je takový průlom, který by po více než roce významněji zahýbal frontovou linií, reálný, vyplývá i z analýzy Institutu pro studium války (ISW). Podle něj odklon americké pomoci způsobil zásadní mezery v ukrajinských vojenských kapacitách.

„Pokračující zpoždění USA v poskytování bezpečnostní pomoci Ukrajině omezuje schopnost ukrajinských sil vést účinné obranné operace. A zároveň poskytuje ruským silám flexibilitu při vedení útočných operací, což může vést k příležitostem pro ně. V budoucnu by mohly dosáhnout operačně významných úspěchů,“ napsal ISW.

Velkou potíží pro Kyjev je také nedostatek protivzdušných systémů a munice do těchto moderních zbraní. Ukrajina je musí přemisťovat právě tam, kde jsou nejvíce potřeba. Kvůli tomu jsou ale zranitelné oblasti, které obranné systémy dříve chránily. Kvůli slábnoucímu obrannému štítu Ukrajiny se Rusům daří ničit elektrárny a další strategické cíle.

VIDEO: Starší Ukrajinci nechtějí ustoupit

Tagy: