Nové oblečení i ložní prádlo je důležité po zakoupení vyprat. Vyhnete se nepříjemným zdravotním problémům

Oblečení na věšáku v obchodě MTS_Photo / Shutterstock.com

Nově zakoupené oblečení či ložní prádlo s sebou přináší nejen radost z nákupu, ale bohužel i určité riziko. Zatímco může být lákavé si novotou vonící kousky ihned obléct a vynést je do světa, je důležité nezapomínat na několik důležitých bodů. Zbytky chemikálií, nečistoty z výroby či skladování – to vše může ovlivnit vaše zdraví. Poskytneme vám všechny důležité informace o tom, proč byste měli nové oblečení vyprat ještě před jejich prvním nošením a jak na to správně.

Přečtěte si také

Ikonická omáčka z kořenové zeleniny: Luxusní svíčková se skvěle hodí na slavnostní příležitosti

Důležitost prvního praní

Praní nově zakoupeného oblečení a ložního prádla není jen otázkou osobní preference, ale i zdravotní nezbytností. Během výrobního procesu jsou tyto produkty často ošetřovány různými chemikáliemi, které mohou při přímém kontaktu s pokožkou způsobovat alergické reakce nebo podráždění. Navíc, nové oblečení může obsahovat prach, nečistoty a mikroby z dlouhého skladování nebo přepravy.

Mladá žena si přikládá k tváři nové oblečení, okolo jsou nákupní tašky Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Co ovlivňuje, jaké chemické látky oblečení obsahuje?

  • Výroba a úpravy textilu: Produkty z textilu procházejí procesem bělení, barvení, tužení a apretace (druh impregnace), aby dobře vypadaly. Tyto kroky mohou zahrnovat použití látek, jako jsou formaldehyd, azobarviva a odbarvovače. Tyto chemikálie mohou zůstat na oblečení a při kontaktu s pokožkou způsobit nepříjemné reakce.
  • Hygienické standardy a původ: Textil pochází z různých částí světa, kde platí různé hygienické standardy a předpisy pro používání chemikálií. Oblečení se skládá z různých dílů, které jsou postupně zkompletovány. Během této cesty mohou být vystaveny různým látkám, včetně insekticidů a látek proti vlhnutí.
  • Zkušební kabinky: I v obchodech může být oblečení vystaveno bakteriím, plísním, ale i hmyzu. Při zkoušení oblečení v kabinkách nikdy nevíte, kdo si ho zkoušel před vámi. Zvlášť v době výprodejů.

Význam informací na štítcích

Jak číst a interpretovat informace na visačkách? Před vložením nového oblečení do pračky je klíčové prostudovat informace na štítcích. Tyto pokyny vám řeknou, jakým způsobem o oblečení pečovat, aby nedošlo k jeho poškození. Některé látky vyžadují praní v ruce nebo ve studené vodě, zatímco jiné by se měly prát odděleně, aby nedošlo k přenosu barvy na další kusy oblečení.

Praktické rady pro praní nových kousků

  • Nepřehánějte to s pracím prostředkem: Používejte jen potřebné množství pracího prostředku, aby nezůstaly jeho zbytky v látce. Ten se totiž při máchání nemusí dostatečně vymýt a stejně jako jiné chemické látky může způsobit alergickou reakci.
  • Třiďte podle barvy a materiálu: Ujistěte se, že seskupujete oblečení podle barvy a typu materiálu, což minimalizuje riziko nežádoucího obarvení a poškození. Nechcete přece, aby vaše nové bílé tričko bylo po prvním vyprání růžové. Spolu můžete prát oranžové, žluté a růžové (někdy i červené) oblečení. Studené barvy jako modrá, zelená a šedá také mohou do pračky spolu. Černé, fialové i tmavě šedé prádlo lze také smíchat.
  • Obrácení na ruby: Chrání vnější design a barvu oblečení před blednutím. Toto platí obzvlášť pro džíny. Zapněte u oblečení všechny zipy, zabráníte tak potrhání jemnějších kousků.
  • Vyhněte se bělidlu a sušičce: Tyto metody mohou být příliš agresivní. Některé oblečení se může smrsknout a pak se bude hodit velikostně tak akorát na panenky.
  • Sušení na vzduchu: Je nejšetrnější metoda, jak zachovat kvalitu a vzhled vašeho nového oblečení.
  • Odstraňte všechny štítky a nálepky: Zabraňte nepříjemnému tření a možnému poškození během praní. Navíc papír se ve vodě může rozpustit a jeho kousky opravdu v prádle sbírat nechcete.
  • Použijte sáček na praní: Ochráníte jemnější kousky oblečení, jako je například krajkové prádlo, před poškozením.
  • Nepřeplňujte pračku: Tím zajistíte rovnoměrnější a kvalitnější praní. Prádlo se pere i tím, že se o sebe tře, takže pokud je pračka příliš plná, prádlo nemá šanci se „hnout“ a tím se pořádně vyprat.
  • Nenechávejte mokré prádlo v pračce: Zamezíte změně barev i nepříjemnému zápachu, který už byste nemuseli vyprat.
Žena v červeném triku plní pračku Dean Drobot / Shutterstock.com

První praní nově zakoupených kusů oblečení a ložního prádla je zásadní pro odstranění potenciálních alergenů a nečistot. Dodržování správných technik praní a pečlivé čtení štítků zajistí, že vaše nové kousky budou nejen čisté, ale i dlouho krásné. Ale především budete chráněni před možnými alergickými reakcemi nebo jinými zdravotními komplikacemi.

Perete nové oblečení a ložní prádlo před prvním použitím?

Zdroje: DermNet, Vogue, The Guardian, EU, National Library of Medicine