Menu
Přihlásit se

Není to dlouho, co se mě jedna známá zeptala, co je to progresivismus. Je možné udělat na téma přednášku, ale není lepší vysvětlení, než to, že každý přece ví, co je progrese (pokrok) a co je progresivistické (pokrokářské).

Dana Jaklová Dana Jaklová
Publikováno 18/04/2024
Doba čtení 2 min.
Kříž láme okovy, Ilustrační obrázek, Zdroj: Shutterstock.com

Progresivistické nadšení z vědy, technologií atd. vedou k přesvědčení o nutné reformě společnosti. A reforma je samozřejmě pro blaho lidstva. Podobně jako u komunistů i u progresivistů platí, že blaho nám tito dobrodějové přinesou, i kdybychom sebevíc nechtěli.

V zájmu blaha (zdraví, klimatu, bezpečí a kdoví čeho ještě) se dějí neuvěřitelné věci. Zaujaly mě dvě takto „dobrodějné“ zprávy, které včera přinesla ČTK. První z Itálie, druhá ze Švédska.

Zdraví je mocné zaklínadlo

V krásném italském městě Turín se starosta rozhodl prosadit vyhlášku o zákazu kouření na veřejnosti, pokud se v dosahu 5 metrů vyskytuje jiná osoba. Kuřák si podle vyhlášky může zapálit cigaretu, elektronickou cigaretu, dýmku či jiný kuřácký produkt jen se souhlasem této osoby. Porušení vyhlášky je pod pokutou 100 eur. Umíte si takovou situaci v praxi představit? Ve skutečnosti vlastně neproveditelné, takže jde o absolutní zákaz. Ano, kouření pravděpodobně zdraví neprospívá. Jako ostatně řada věcí, které lidé dělají a které zatím ještě dobrodějové nezahrnuli do svého portfolia spasení „nevědomých.“ Každé konání, ke kterému se svobodně rozhodneme, přináší svá rizika. Některá větší, jiná menší. Lidský život už takový je. Spása pokrokářů ale přichází, na rozdíl od spásy Boží, na základě zákazů a příkazů, tedy na základě zásahu do svobodného rozhodnutí jedince.

Práskání za odměnu

Ve Švédsku se zase, podle zprávy ČTK, rozhodli dávat odměnu za nahlašování špatného parkování. Vytvořili na to speciální aplikaci Scout Park pro město nedaleko Stockholmu. „Mým cílem bylo vytvořit nejjednodušší práci na částečný úvazek na světě, kterou může kdokoliv a kdykoliv vykonávat a okamžitě za ni dostat zaplaceno,“ uvedl spolutvůrce aplikace. Prostě napráskejte a vyděláte. Asi všichni znáte situaci, kdy si, zvláště v Praze, platíte za parkování, přijedete domů a místo nenajdete. Práskali byste kvůli tomu? I když možnost výdělku asi opravdu může někoho motivovat.

Je neuvěřitelné, jak se nám pokrokáři snaží pod těmi nejušlechtilejšími cíli montovat do života. Ale co, neuvěřitelné. Vždyť to tak dělali bolševici, takže pro mnohé lidi by to nemělo být nic nového. Místo prohlédnutí si však pamětníci často přihřívají polévky, protože cíl světí prostředky. Myslím si, že takovým lidem se vlastně zas tak strašně za bolševika nežilo. Anebo jen vnímají hodnotu svobody selektivně – pro mě ano, ale ti ostatní, méně schopní, méně chytří, méně pokrokářští, kteří nevidí ony krásné zítřky s tím vším pokrokem, ti si ji nezaslouží.

Dnes a denně na tyto rovné mezi rovnými narážíme, a to ve všech oblastech života. Kulturní bitva hoří. Progresivisti se na svou proměnu civilizace dlouho připravovali. Podobně jako komunisti. Tím spíš jim můžeme říct – pokrokáři všech zemí, spojte se a táhněte už do háje!

Komentáře (7)

  1. To od vás není hezké, že útočíte na hlavní české vlastnosti, závist a udavačství. Za socíku se tomu říkalo komunální satira a v devadesítkách jsme se zapřísahali, že tohle už ne

    1. Nevšiml jsem si, že by na Facebooku, Twiteru (X) a jinde, bylo nahlašování (udávání) českou specialitou nebo dokonce českým vynálezem. ;o)

    2. Řekl bych, že udavačství je víceméně rozšířeno rovnoměrně po celé Evropě, robustní závistivost ale nejspíš je naší specialitou.

  2. Progresivisti musí vnutit to své dobro každému, i proti jeho vůli. A když se bude hodně bránit, tak dostane klackem po hlavě. Prakticky už máme dobu, kdy si musíme za právo žít a bydlet koupit povolenku.

  3. Progresivismus=pokračování marxismu-leninismu jinými prostředky.
    Proto z této podstaty neexistuje pravicový progresivismus,jen levicový..že ano TOP09 :-).

  4. Prostě progresivisté zlomili hůl nad námi lidmi v naši nedokonalosti a chtějí nám v mnoha aspektech řídit naše životy. Ti sami nedokonalí chtějí ráj na zemi a přinášejí peklo 🙁

Napsat komentář