Zákon o zpřísnění mobilizace na Ukrajině vstoupí v platnost za měsíc

Zákon obsahující nové, přísnější normy pro mobilizaci na Ukrajině byl oficiálně zveřejněn v publikaci Nejvyšší rady »Hlas Ukrajiny«. V platnost tak vstoupí za měsíc, 18. května.

»Zákon vstoupí v platnost za měsíc ode dne následujícího po jeho zveřejnění,« uvádí se v textu dokumentu.

Zákon o zpřísnění mobilizace přijala Nejvyšší rada ve druhém a závěrečném čtení 11. dubna a 16. dubna jej podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský.

Zároveň řada ustanovení zákona vstoupí v platnost později, jak je předepsáno v jeho textu. Část týkající se možnosti mobilizace dopravních prostředků začne platit za osm měsíců, tj. od 18. ledna. Osoby podléhající branné povinnosti a odvodu, včetně těch, které jsou v zahraničí, budou muset aktualizovat své údaje v územních střediscích mužstva (ÚSZ, obdoba vojenského odvodního úřadu) do 60 dnů od nabytí účinnosti zákona.

Do 30 dnů od zveřejnění zákona musí kabinet ministrů vypracovat akty k zajištění jeho platnosti. Mezi nimi je i nařízení, které ukládá těm Ukrajincům, kteří byli dříve vyřazeni z vojenské evidence z důvodu vycestování do zahraničí, aby se do ní do 30 dnů, tj. do poloviny června, znovu zapsali.

Elektronické úřady osob povinných vojenskou službou musí začít fungovat do dvou měsíců od zveřejnění zákona. Normy o přechodu z branné povinnosti na základní vojenský výcvik vstoupí v platnost od září 2025.

(TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy