Velké otřesy v Unileveru: Co přinese oddělení zmrzlinové divize a rušení tisíců pracovních míst?

Budova společnosti Unilever JHVEPhoto / Shutterstock.com

Společnost Unilever, vyrábějící potraviny a spotřební zboží, plánuje oddělení divize týkající se zmrzliny do samostatného podnikání. Změna se týká značek známých i v Česku, jako například Ben & Jerry’s nebo Magnum. Kromě toho spustí britská společnost i další úsporný program a zruší 7 500 pracovních míst.

Přečtěte si také

Obchodníci bijí na poplach. Krádeže na samoobslužných pokladnách jsou větší problém, než jste možná tušili

Unilever propouští ve velkém

Nadnárodní společnost Unilever aktuálně zaměstnává zhruba 128 tisíc lidí (z toho 330 v ČR), počet zaměstnanců ale plánuje v rámci úspor výrazně snížit. Nedávno společnost sídlící v Londýně oznámila úsporná opatření, v rámci kterých zruší 7 500 pracovních míst.

Zároveň Unilever odštěpí svoji výrobu zmrzlinových produktů na samostatnou jednotku. Vedení chce tímto krokem zjednodušit své struktury a více se zaměřit na jednotlivé typy podnikání. Společnost chce v následujících třech letech ušetřit 800 milionů eur, což je v přepočtu přes 20 miliard korun.

Co si od změn slibuje?

S rozdělením chce společnost, která v roce 2023 zaznamenala obrat 59,6 miliardy eur, začít ihned. Zcela samostatnou firmou by se měla výroba zmrzlin stát do konce roku 2025.

Unilever plánuje po rozdělení dosáhnout růstu tržeb až o 10 procent a očekává mírné zlepšení marží. Navrhované úpravy se by se měly převážně týkat kancelářských pozic po celém světě a celkové náklady na restrukturalizaci by měly představovat přibližně 1,2 procenta z celkového obratu společnosti.

Láhev dezinfekce Savo Mino Surkala / Shutterstock.com

Kde bude propouštět?

Kterých zemí by se mělo propouštění týkat, ještě není jasné. „Díváme se napříč organizací, takže v našem vedení, korporátním centru, stejně jako ve strategických obchodních jednotkách v námi zastoupených zemích,“ řekl pro Reuters generální ředitel Unilever Hein Schumacher.

I konkurenční společnosti plánují propouštět, nejedná se ale o tak vysoká čísla. Například Nestlé se chystá na začátku roku 2025 propustit 542 zaměstnanců a zcela uzavřít továrnu v Irsku. Ta produkuje kojeneckou výživu výhradně pro asijské trhy. Důvodem je klesající porodnost v Číně a Asii obecně a s tím klesající poptávka. Dalším příkladem je krok firmy Danone, která se chystá zavřít továrnu poblíž Barcelony, o práci by tak mohlo přijít až 157 zaměstnanců.

Zdroje: Reuters, Catalan News, Euronews