Chorvatské parlamentní volby vyhrála už potřetí proevropská vládní strana HDZ

Andrej Plenković a jeho Chorvatské demokratické společenství (HDZ) zvítězili v parlamentních volbách v zemi

Andrej Plenković a jeho Chorvatské demokratické společenství (HDZ) zvítězili v parlamentních volbách v zemi Zdroj: Reuters

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) premiéra Andreje Plenkoviče, která získala 60 křesel ve 151členném parlamentu. Opoziční koalice neformálně vedená prezidentem Zoranem Milanovičem a jeho Sociálnědemokratickou stranou (SDP) bude mít 42 křesel. Podle dnešních informací chorvatských médií to vyplývá z průběžných výsledků po sečtení téměř 98 procent volebních okrsků. K volbám přišlo téměř 62 procent voličů. Plenković prohlásil, že již dnes chce začít hledat v novém parlamentu podporu pro svou další vládu.

Proevropské HDZ si po vyhrocené kampani mezi Plenkovičem a Milanovičem sice o šest mandátů pohoršilo ve srovnání s posledními volbami z roku 2020, i tak ale bude hlavním uchazečem o sestavení vlády.

„HDZ vyhrálo parlamentní volby potřetí v řadě. Již zítra (dnes) vykročíme vstříc formování parlamentní většiny s cílem sestavit vládu,“ prohlásil v noci na dnešek během vrcholícího sčítání výsledků Plenković.

Ucházet se teoreticky může o podporu menších stran, které skončily daleko za SD. Třetí nejsilnější politickou silou bude po volbách národně-konzervativní až krajně pravicové Vlastenecké hnutí (DP) se 14 mandáty. Pravicově populistický Most získal 11 křesel a levicově-zelená strana Můžeme bude mít deset poslanců.