Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Jakub Stadler, MAFRA

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch. Oblačnost bude proměnlivá, prostřídá se zatažená i skoro jasná obloha a objevovat se budou přeháňky, které mohou být od vyšších poloh sněhové. Na hřebenech hor, hlavně Šumavy a Krkonoš, připadne až čtyřicet centimetrů sněhu. Teploty vydrží podprůměrné, maxima budou nejčastěji mezi 6 až 11 stupni, v noci ale mohou klesnout až k -4.
  6:59aktualizováno  12:59

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, ráno místy polojasno až skoro jasno. Zpočátku dne bude na jihozápadě pršet, nad 500 m se očekává sníh. Během dne místy budou přeháňky, i krupkové, nad 700 m sněhové. Později odpoledne a večer začnou od severu srážky ustávat a ubývat oblačnost. Nejvyšší teploty se vyšplhají k 7 až 11 stupňům Celsia, v 1000 m na horách kolem 1 stupně. Bude proudit slabý, postupně mírný severní vítr o rychlosti 3 až 7 metrů za sekundu, který bude večer slábnout a měnit se na severozápadní.

V noci na pátek meteorologové čekají jasno až polojasno. K ránu v severozápadní polovině Čech bude přibývat oblačnost a ojediněle déšť, nad 500 m bude sněžit. Nejnižší teploty budou +3 až -1 °C, při uklidnění větru až -3 °C. Povane slabý severozápadní, postupně západní až jihozápadní vítr do 4 metrů za sekundu, který bude k ránu místy zesilovat.

V pátek přes den meteorologové předpokládají zpočátku jasno až polojasno, v severozápadní polovině Čech zataženo a ojediněle déšť, nad 500 m sněžení. Během dopoledne bude od severozápadu zataženo na celém území, postupně s deštěm nebo přeháňkami, nad 700 metry se čekají srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C, na západě Čech kolem 5 stupňů. Očekává se mírný, během dne přechodně čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 9 o rychlosti metrů za sekundu s nárazy kolem 15 m/s (55 km/h). Ráno na Moravě a severovýchodě Čech bude vítr jen slabý proměnlivý.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

V sobotu bude převážně zataženo, občas s deštěm nebo přeháňkami, nad 700 m budou srážky smíšené nebo sněhové. Večer nastane protrhávání oblačnosti, ubývání srážek a nad 500 m budou srážky smíšené nebo sněhové. Na horách nad 800 m.n.m. napadne 15 až 40 centimetrů sněhu. Nejnižší noční teploty klesnou k 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 5 a 9 °C, na východě až k 11 stupňům. Povane mírný západní až jihozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu, který se bude měnit na severozápadní až severní.

V neděli meteorologové očekávají oblačno až polojasno, místy, postupně ojediněle s přeháňkami. V nadmořské výšce nad 500 metry můžou být přeháňky sněhové. Ráno může podobný scénář potkat i nižší polohy. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat okolo +3 až -1 °C, v Čechách až -3 supně. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 5 až 9 stupňům. Povane mírný severní vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu, na západě bude přechodně vítr jen slabý.

Na pondělí meteorologové předpovídají oblačno až polojasno, ojediněle se smíšenými a sněhovými přeháňkami. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od +1 k -3 °C. Nejvyšší denní teploty budou 5 až 9 stupňů. Povane slabý, na Moravě a ve Slezsku mírný severovýchodní vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka

Oblačno až polojasno, místy přeháňky, od vyšších poloh, ráno i v nižších polohách, smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 12 °C.

Autor: