Zlato (oz) / USD
2 329,57
0,33 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Americký dolar v reakci na vyjádření představitelů Fedu oslabuje

Americký dolar oslabuje ke koši předních světových měn. Reaguje tak na vyjádření několika vrcholných představitelů centrální banky USA (Fed), včetně jejího šéfa Jeroma Powella, k dalšímu vývoji úrokových sazeb.

dolar,Fed
Představitelé Evropské centrální banka (ECB) potvrzují, že by úrokové sazby v eurozóně mohly klesnout již v červnu. Foto: iStock

Kolem 17:45 SELČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesal o 0,1 procenta na 106,17 bodu. Euro vůči dolaru posilovalo o 0,2 procenta na 1,0647 USD. Dolar k jenu mírně klesal o 0,02 procenta na 154,62 JPY. Euro vůči jenu rostlo o 0,3 procenta na 164,56 JPY.

Představitelé Fedu zopakovali, že cyklus snižování úrokových sazeb je pozastavený do doby, než budou k dispozici nové ekonomické údaje. Zatím tak neposkytli nové pokyny k tomu, kdy by se mohly úrokové sazby snížit. Místo toho uvedli, že měnová politika musí být restriktivní delší dobu.

Nedávné statistické údaje ukázaly, že americká ekonomika je silnější, než se očekávalo. Inflace naopak byla minulý měsíc vyšší, než se čekalo. Trh proto snížil počet letošních očekávaných snížení úrokových sazeb Fedem o čtvrt procentního bodu na méně než dvě. První se má uskutečnit v září.

Někteří analytici ale uvádějí, že jsou stále optimističtí pokud jde o výhled dolaru. Důvodem jsou rizika eskalace konfliktu na Blízkém východě, která zvyšují atraktivitu dolaru jako bezpečné investice.

Japonský jen se vůči dolaru stále drží těsně pod 154,79 za dolar. což je nejslabší úroveň za 34 let. Obchodníci se obávají, že by japonská centrální banka mohla zasáhnout na podporu japonské měny, pokud se jen dostane na úroveň 155 za dolar, i když pravděpodobnost intervence se podle nich snižuje. Japonsko naposledy intervenovalo na měnovém trhu v roce 2022, kdy na jeho obranu vynaložilo odhadem 60 miliard USD, napsala agentura Reuters.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika