Senát proti lidem! Senátorka Hamplová bije na poplach

politika

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání partnerství stejnopohlavních párů bez projednání poslat k podpisu prezidentovi. Senátorka Hamplová jde na zteč!

Senát proti lidem! Senátorka Hamplová bije na poplach
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
18. dubna 2024 - 07:03

„Senát právě vyřadil hlasy 47 senátorů z programu novelu občanského zákoníku, týkající se mimo jiné stejnopohlavních párů, zejména osvojování dětí, a tím především zcela popřel svou roli horní komory. Znemožnilo se tím totiž senátorům předložit jakýkoli pozměňovací návrh a jakoukoli diskusi, protože marně uplyne lhůta a v účinnost vstoupí sněmovní verze. Tedy na půdě Senátu se to vůbec neobjeví. Můj postoj – považuji to vůči občanům za neobhajitelné,“ poznamenala ke kroku horní komory senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

„Můžeme mít jiné názory, samozřejmě pozměňovací návrhy nemusely být přijaty, ale zcela znemožnit diskusi a vyhnout se jednání proto, že je problematické a může být dlouhé a ne právě snadné, to zkrátka není důvod. Naopak. Jak správně řekla Jitka Seitlová, jednat se nemusí o zákonech, které jsou bezproblémové a je o nich všeobecný souhlas. Rozhodně mezi ně nepatří změna občanského zákoníku tohoto typu, která ve společnosti rezonuje,“ doplnila senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která zároveň na svém oficiálním profilu na sociální síti Facebook zveřejnila, kdo jak hlasoval.

Senátorka také upozornila na to, že rozhodnutí Senátu může být protiústavní a že navrhne kolegům, aby byla podána ústavní stížnost.



„Plénum Senátu se dnes po návrhu ODS a TOP 09 rozhodlo, že se ‚manželstvím pro všechny‘ již zabývat nebude a nechá předlohu schválenou v Poslanecké sněmovně projít tzv. marnou lhůtou. Osobně (a z kolegů senátorů nejen já) se domnívám, že tento konkrétní postup a navazující přijaté usnesení je PROTIÚSTAVNÍ. Kdyby návrh změny občanského zákoníku prošel po projednání, je to odpovědnost hlasujících. Odebrat však senátorům výkon jejich mandátu aktivním hlasováním z důvodů, které byly řečeny, plus je zde i jedna vážná pochybnost procesního charakteru, podle mne nemůže obstát. Vždyť řadovým senátorům nebylo umožněno říct ani toto, a kolega Canov byl předsedajícím dokonce napomenut, že tím, že mluvil, porušil jednací řád. Absolutně nepřijatelný výklad,“ vysvětlila senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

„Nabídnu proto kolegům a kolegyním, že připravím ústavní stížnost, kterou můžeme dát společně k Ústavnímu soudu, a zachránit tak nejen pověst horní komory Parlamentu, ale také postavit se takto viditelně a jasně za dodržování základních ústavních principů. Pokud jde o počet, mělo by nás být na podání ústavní stížnosti dostatečný počet. Zastupovat mohu jako advokátka osobně. Na ústavní principy nesmíme rezignovat,“ zdůraznila senátorka Hamplová.

"ODStavený Senát"

Ke kritice postupu Senátu se připojil i někdejší hejtman Jihomoravského kraje a součaný předseda krajské organizace strany PRO Michal Hašek.

„ODStavený Senát, slovy TOP09 “víc než si myslíte”. Senátoři na návrh klubu ODS a TOP 09 rozhodli, že se na středeční schůzi nebudou zabývat manželstvím pro všechny, resp. partnerstvím stejnopohlavních párů, a nechají předlohu projít tzv. marnou lhůtou. Znamená to, že předloha v podobě, ve které přišla z Poslanecké sněmovny, po třiceti dnech automaticky zamíří k podpisu prezidentu republiky Petru Pavlovi.

Tento postup je sice formálně možný, ale není správný, protože zcela neguje možnost projednání a pozměňovacích návrhů v Senátu, kde jsou zastoupeny i jiné politické subjekty (včetně nezávislých senátorů) než ve Sněmovně.

Psali jsme:

Pokud vedení koaličních stran nevěří po senátním Waterloo s Istambulskou smlouvou vlastním senátorům, je to vizitka nynějšího politického vedení státu a prohra parlamentní demokracie založené na dvoukomorovém systému. Ještě párkrát nynější senátní většina udělá tento “trik” a Senát jako komora bude opravdu zralý na zrušení," zveřejnil na svém facebooku advokát a předseda jihomoravské krajské organizace strany PRO Michal Hašek.

(jak, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif