Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
18. dubna 2024 6:51
Čas čtení 0:56

Část Čechů by se klidně přestěhovala za prací do zahraničí. Co jim v tom brání a které země je lákají?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Část Čechů by se klidně přestěhovala za prací do zahraničí. Co jim v tom brání a které země je lákají?
Zdroj: Aspen / ilustrační foto/volně k užití

Nejvíce ochotní přestěhovat se za prací jsou lidé ze Severní Makedonie, naopak nejméně ti z Bulharska. Čeští občané a občanky se umístili na čtvrtém místě.

Do zahraničí by se za prací klidně přestěhovala čtvrtina Čechů a Češek. Ochotnější jsou obzvlášť lidé s vyšším příjmem a vyšší úrovní vzdělání. „Chtějí se však přestěhovat jen na relativně krátké časové období několika týdnů nebo měsíců a považují za důležité vzít s sebou své rodiny,“ uvádí společnost Alma Career, která průzkum zveřejnila.

17. dubna 2024 12:12 Čas čtení 0:33 Speed Marathon 2024: V těchto místech plánuje policie ve velkém měřit rychlost Speed Marathon 2024: V těchto místech plánuje policie ve velkém měřit rychlost

Přestože se Česko s ochotou práce v zahraničí umístilo na čtvrtém místě ze 13 sledovaných zemí, jeho obyvatelé a obyvatelky by ze země vyjeli na nejkratší dobu. Skoro polovina preferuje práci v zahraničí na pár týdnů, 22 procent pak na několik měsíců a jen 32 procent, nejméně ze všech sledovaných zemí, na celý rok.

Důležitou roli při rozhodování hraje rodina. Pro lidi ze střední Evropy je odloučení od přátel a svých blízkých největší překážkou. Naopak motivačním faktorem je lepší plat.

Kam lidi chtějí za prací?

„První tři země v Evropě, do kterých to lidi z důvodu pracovních možností láká nejvíce, jsou Německo, Rakousko a Švýcarsko. Pro Čechy jsou nejlákavější sousední země – Německo, země EU a Rakousko. Zajímavostí je, že mezi lidmi z pobaltských zemí bylo nejoblíbenější zemí Španělsko,“ řekl Tomáš Pavlíček ze společnosti Alma Career, která v Česku provozuje například portály Jobs.cz, Práce.cz nebo Platy.cz.

17. dubna 2024 13:40 Čas čtení 3:00 Na minimální důstojnou mzdu nedosáhne většina Čechů. Chudí lidé se politicky radikalizují, mají častěji zdravotní problémy Na minimální důstojnou mzdu nedosáhne většina Čechů. Chudí lidé se politicky radikalizují, mají častěji zdravotní problémy

Společnost Alma Career dělala průzkum ve 13 zemích Evropy, a to v Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Česku, Chorvatsku, Estonsku, Finsku, Lotyšsku, Litvě, Severní Makedonii, Polsku, Srbsku, na Slovensku a ve Slovinsku. Data nasbírala od 76 tisíc respondentů.

Domů
Sdílet
Diskuse