https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/jemna-prace-pinzetou.ochranci-prirody-vypustili-sest-set-housenek-motyla-okace-v-ceskem-stredohori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jemná práce pinzetou. Ochránci přírody vypustili šest set housenek motýla okáče v Českém středohoří

18.4.2024 05:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Opatrně!
Opatrně!
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Nitsch / Agentura ochrany přírody a krajiny
Šest set housenek motýla okáče skalního našlo nový domov na kopcích Oblík a Vraníky v lounské části Českého středohoří. Housenky na ně doputovaly v krabičkách až z Královéhradecka, kde probíhá jejich specializovaný odchov Českým svazem ochránců přírody JARO Jaroměř. Okáč skalní dnes patří mezi kriticky ohrožené druhy a k jeho záchraně byl připraven regionální akční plán. Jeho součástí je i vypouštění housenek na vhodná místa.
 
„Tento nenápadný motýl dříve obýval teplé skalnaté oblasti po celé České republice. Avšak po druhé světové válce se zásadně změnilo zemědělské využívání krajiny. Zmizelo hospodaření na špatně přístupných svazích kopců, zejména volná pastva ovcí a koz. Kvůli tomu okáči skalní postupně mizeli z celé republiky, až zůstala poslední populace na Rané v Českém středohoří,“ přibližuje Vladimír Dolejský, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Ta regionální akční plán pro okáče skalního realizuje.

„Okáči v Českém středohoří přežili díky rogalistům, paraglidistům a turistům, kteří sešlapávali vrchol kopce a bránili tak jeho zarůstání. Motýl totiž potřebuje pro své přežití mozaiku plošek bez vegetace a rozvolněných trsů kostřav, kterými se živí jeho housenky,“ říká Dolejský.

Nové stanoviště.
Nové stanoviště.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Nitsch / Agentura ochrany přírody a krajiny

Vypouštění housenek, ale i vajíček a dospělých jedinců probíhá v Českém středohoří od roku 2015. Předcházela mu dlouhodobá péče o zdejší stepní vrchy. Bylo nutné na nich vyřezat náletové dřeviny, zbavit je nepůvodních druhů, vyhrabat vrstvy staré trávy a udržovat jejich travnaté stráně pomocí šetrného kosení a pastvy.

Významně k tomu pomohly projekty LIFE+ „Stepi Lounského středohoří“ a LIFE České středohoří. Díky tomu se dnes setkáme s okáčem skalním na několika kopcích a jeho populace je v Českém středohoří odhadována až na několika tisíc jedinců. Od letošního roku přispěje k podpoře tohoto motýla nový projekt Prospective LIFE, který má za cíl zlepšit ochranu nejohroženějších druhů rostlin, hub a živočichů v naší zemi.

Housenky okáče skalního
Housenky okáče skalního
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Nitsch / Agentura ochrany přírody a krajiny

Aktuálně probíhají pokusy o návrat okáče skalního i na stepní lokality na území Prahy, Českého krasu, Mohelenské hadcové stepi a v litoměřické části Českého středohoří. Do budoucna je zvažován jeho možný návrat i na Pálavu. Přípravu záchranných programů či regionálních akčních plánů, jako je ten na okáče skalního, zajišťuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Slouží k záchraně ohrožených druhů na celostátní či regionální úrovni a často se zaměřují na takzvané deštníkové druhy, jejichž ochranou se pomůže řadě jiných ohrožených rostlin, hub a živočichů s podobnými nároky na prostředí.

Dospělí okáči se líhnou v červenci, samice kladou vajíčka v srpnu a září. Přibližně za dva týdny se vylíhnou housenky, které se živí trávou kostřavou. Přezimují, zakuklí se až následující červen, motýli kukly opustí zhruba po čtyřech týdnech. S předstihem se líhnou samci. Ti se pak shromažďují na vrcholcích kopců a čekají na samice, aby se s nimi mohli pářit. Dospělý motýl se může dožít zhruba 60 dní.

Za posledních 60 let u nás vyhynulo 19 druhů denních motýlů, polovina zbylých 142 druhů je ohrožená. Současná podoba krajiny, která je na jedné straně obhospodařováná příliš intenzivně a na druhé straně zarůstá, jim nevyhovuje. Součástí projektu Prospective LIFE je přepracování regionálního akčního plánu pro okáče skalního na celostátní záchranný program a současně příprava dalších regionálních akčních plánů pro ohrožené druhy motýlů – například pro modráska komonicového, okáče metlicového nebo modráska východního.


reklama

 
foto - Šůlová Karolína
Karolína Šůlová
Autorka je tisková mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.4.2024 07:08
Kde je ten humanista, který tvrdí, že všechno pochází z lesa?-)

Jinak dobrá práce, držím pěsti!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.4.2024 15:39 Reaguje na Karel Zvářal
No, jenže on potřebuje i pastvu a sešlap (v rozumné míře).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist