V Davli se otevřelo nové veřejné přístaviště pro malé lodě. Je první mezi Prahou a Slapskou přehradou

Ředitelství vodních cest otevřelo v Davli u Prahy nové veřejné přístaviště. Zakotví u něj až deset lodí a největší z nich může mít až 20 metrů na délku. Jedná se o první místo pro rekreační lodě mezi Prahou a Slapskou přehradou. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) předpokládá, že turistická přístaviště mohou přilákat i návštěvníky ze zahraničí.

Davle Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přístaviště je v blízkosti mostu přes Vltavu, kousek od vlakové zastávky. Plovoucí molo je dlouhé 52 metrů a k němu jsou připojené výložníky, na které můžou lidé lodě uvazovat. Molo je železobetonové, povrch má ze dřeva.

Přehrát

00:00 / 00:00

U slavnostního otevření byla v Davli reportérka Natalie Máchová

Plavidel se na něj vejde celkem deset a lidé zde mohou kotvit zdarma 48 hodin. Na molu jsou sloupky s přípojkami na vodu a elektřinu, které se ovládají s pomocí přístavní karty. Na břehu by v budoucnu mohly přibýt také sprchy, toalety nebo chodníky. Na ty ale obec hledá prostředky. Stavba přístaviště stála přes 29 milionů korun.

V Davli mohou nyní kotvit plavidla s maximální délkou 20 metrů. Už při otevření si přístaviště přijeli vyzkoušet lidé z Davle a pochvalovali si, že je udělané tak, že si neodřeli boky lodě.

Provoz na Slapské přehradě už je skoro jako v létě. Poříční policie proto začala hlídkovat

Číst článek

Vůdců malých plavidel v Česku přibývá, celkem jich je 69 000, jen vloni bylo 3600 nových. Podle ministra dopravy mohou turistická přístaviště přilákat i návštěvníky ze zahraničí, a budou tak přispívat i k rozvoji cestovního ruchu.

Ředitelství vodních cest letos plánuje otevírat přístaviště také v Kolíně, Brandýse nad Labem nebo v Ústí nad Labem. V Roudnici nad Labem má vzniknout servisní centrum pro plavidla, kde si budou lidé moct například dočerpat palivo.

Natalie Máchová, JMys Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme