Víkendové teploty nepřesáhnou devět stupňů, uvádí meteorologové. Přeháňky budou smíšené i sněhové

Počasí v Česku zůstane oblačné a chladné až do příštího týdne, o víkendu teploty nepřesáhnou devět stupňů Celsia. Noci mohou být mrazivé, podobně jako noc na čtvrtek, kdy teploměr ukázal až osm stupňů pod nulou. Přeháňky budou i smíšené a sněhové, v některých dnech i v nižších polohách. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na horách od rána sněží, mohlo by napadnout až 10 centimetrů čerstvého sněhu

Víkendové teploty nepřesáhnou devět stupňů, uvádí meteorologové (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Po mnoha nadprůměrně teplých týdnech a po takzvaných letních dnech, kdy se teploty dostaly až na 25 stupňů Celsia, přišlo chladnější období, než je pro tuto roční dobu obvyklé, napsal ČHMÚ ve středu na sociální síti X.

„O to citelnější ochlazení pociťujeme. Na horách se objevuje sněžení a i v nižších polohách se mohou přechodně vyskytnout sněhové vločky nebo krupky, zejména v intenzivnějších přeháňkách. Ty nás budou provázet dnes (ve čtvrtek) i v dalších dnech,“ dodal.

Ve čtvrtek ještě mohou teploty v Česku stoupat k jedenáct stupňům Celsia a v pátek ke dvanácti stupňům, od soboty do pondělí se ale podle předpovědi nedostanou přes devět stupňů. Mírné oteplení s maximy kolem dvanácti stupňů Celsia meteorologové očekávají v dalších dnech příštího týdne. Noční teploty ale i v příštím týdnu mohou být pod nulou.

V noci na čtvrtek mrzlo v místech s jasnou oblohou, tedy v pásu od jižní Moravy po Jeseníky, Krkonoše a Jizerské hory, vyplývá z informací ČHMÚ na síti X.

Teplota klesla například v Jihlavě na minus tři stupně Celsia, ještě o stupeň méně naměřili ve Velkém Meziříčí na Žďársku a Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Největší mráz hlásí Jizerka na Jablonecku, kde teploměr v noci na čtvrtek ukázal minus osm stupňů Celsia.

V noci na pátek meteorologové očekávají mrazy na většině území. „Nad nulou zůstane teplota ve dvou metrech nad zemí pravděpodobně v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji, při zemi ale bude mrznout i v těchto oblastech,“ uvedl ČHMÚ.

Na srážky nejbohatší zřejmě budou pátek a sobota. „Přeháňky na naše území přinesou potřebnou vláhu a snad i radost milovníkům zimního počasí na horách,“ uvedl ČHMÚ ve středu.

Ve čtvrtek se přeháňky objeví místy, mohou být i krupkové a v polohách nad 700 metry nad mořem i sněhové. Podobné to bude v pátek a v sobotu, v neděli a v pondělí by přeháňky měly být ojedinělé a se sněhem v místech nad 500 metrů nad mořem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme