Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Magdaleniny prádelny / foto: Keith Heaton / Shutterstock.com

Magdaleniny prádelny – ve jménu Boha se ničily ženské životy

Magdaleniny prádelny, známé též pod názvem Irské prádelny, měly být útočištěm pro padlé ženy. Založeny byly v 19. století a za dobu své stopadesátileté historie jimi prošlo přibližně třicet tisíc žen.

Snahou byla rehabilitace padlých žen

Magdalenské útulky vznikaly od 19. století ve Spojeném království a převážně v Irsku. Původní záměr byl, že se sem ,,uklidí“ prostitutky a budou napraveny. Od roku 1922 se profil žen, které byly zavřeny do těchto církví spravovaných zařízení, rozšířil o svobodné matky, sirotky, ženy s postižením nebo ženy svobodomyslné. Zjednodušeně řečeno, v Magdalenských prádelnách mohla skončit kterákoliv žena, která se jakkoliv vymykala běžnému standardu. Ženy znásilněné, ženy chytré, příliš krásné. Každá žena, která propadla hříchu a nebo by hříchu propadnout mohla, byla poslána za zdi prádelen s tím, že bude napravena.

Tvrdá práce bez odpočinku
Tvrdá práce bez odpočinku – Zdroj: Shutterstock.com

Prádelny vydělávaly a ženy zde živořily

Prádelny byly v rukou církve. Zisk z provozu byl ohromný. Desítky žen zde pracovaly od svítání do setmění šest dní v týdnu, bez mzdy, za velmi prostou stravu. Tvrdá práce, praní ve studené vodě, ruce zničené od bělidla, absolutní zákaz smíchu, mluvení, každodenní urážky, ponižování, bití, to bylo to, co bylo odměnou za dřinu, kterou církvi vydělávaly, a cestou k jejich nápravě. Je až nemyslitelné jaké hrůzy se odehrávaly tam, kde měl Bůh napravovat své ovečky.

Utrpení ve jménu Boha
Utrpení ve jménu Boha – Zdroj: Renata Sedmakova / Shutterstock.com

Poslední Magdalenina prádelna se uzavřela v roce 1996

Sto padesát let prádelny totálně ničily životy žen, které se za jejich zdi dostaly kolikrát bez jakéhokoliv vlastního přičinění. Ženě nebo dívce, která byla znásilněná, se místo politování a soucitu dostalo trýznění, posměšků a psychické tyranie. Taková žena byla jeptiškami, které prádelny vedly, označována za nečistou, zkaženou a odsouzeníhodnou. Jen tvrdá dřina, odříkání a modlitby mohou napravit hříšnou duši. Za znásilnění si mohla sama a je špatný příklad pro další ženy.

Osmnáct měsíců strávila v jedné z prádelen i světoznámá zpěvačka Sinéad O´Conor. V patnácti letech tam byla poslána za záškoláctví a krádeže. Celý život se pak stavěla proti církvi.

Žádné z žen, která si převýchovou v prádelnách prošla, se nedostalo oficiální omluvy nebo odškodnění.

 

Zdroj:

https://www.onlymen.cz/zajimavosti/magdaleniny-pradelny-jak-irsko-promenilo-padle-zeny-v-otrokyne/

 

Magdaleniny prádelny – ve jménu Boha se ničily ženské životy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!