Medicína

Slunce může nenávratně poškodit DNA


Kategorie: Kožní nemoci Aktuality 
18.duben 2024

Pravidelné vystavování pokožky silnému slunečnímu záření může způsobit komplikace do konce života. Výskyt rakoviny kůže neustále stoupá, jen v Česku se ročně jedná o 33 tisíc případů. Přestože se působení slunce spojuje s řadou benefitů (přirozená forma vitamínu D či pozitivní vliv na lidskou psychiku) – jeho dlouhodobé účinky jsou škodlivé a pro kůži nebezpečné.

Kůže, největší orgán lidského těla, představuje štít, který chrání před vnějšími vlivy, tedy i před škodlivostí ultrafialového záření. Pokožka dokáže bezpečně pohltit až 70 % rizikového záření bez dodatečné pomoci. Jakmile je tělo vystaveno silnému slunečnímu svitu, začne kůže produkovat ochranný pigment zvaný melanin, který způsobuje zabarvení pokožky. Opálení je tedy obranou reakcí buněk, aby nedošlo k fotopoškození kůže.

Pokud se kůže pravidelně vystavuje dlouhodobému slunečnímu záření, produkce pigmentu se snižuje a riziko nebezpečí se zvyšuje. Pokud dojde k proniknutí radiace do pokožky, hrozí poškození samotné DNA. Tělo je schopno se do jisté míry s následky škod způsobených UV zářením vypořádat samo a zasažené buňky nahrazuje novými. Tento proces replikace však není nekonečný a v určitou chvíli se obnova může přerušit. Pokožka ztratí kolagen a přirozenou elasticitu, tím dochází k předčasnému stárnutí kůže. Závažnější problém mohou představovat poškozené buňky, které nejsou schopny se samy zcela zničit a předejít tak potenciálnímu nebezpečí. Místo zániku se začnou nekontrolovatelně dělit, což vede k tvorbě zhoubných nádorů, tedy rakoviny. Popálená kůže způsobená pobytem na sluníčku může zkrátit život o řadu let.

Odezva organismu na sluneční záření je velmi individuální. Nejen citlivost kůže na slunce, ale i predispozice ke vzniku vrásek, celulitidě, suché kůži a výživě pokožky je dána geneticky. Barva lidské kůže a její reakce na sluneční záření jsou do značné míry určeny typem a množstvím pigmentu melaninu, který kůže produkuje.  Je přirozeným ochranným faktorem proti škodlivým účinkům UV záření. Existují dva hlavní typy melaninu: eumelanin a feomelanin. Genetické testy mohou odhalit informace o tom, jaký typ melaninu tělo má, včetně přirozené úrovni ochrany proti UV záření.  Kožní test dokáže zjistit nejen predispozice k běžným kožním onemocněním jako vitiligo nebo růžovka, ale dokáže odhalit také sklon k hyperpigmentaci, tvorbě vrásek, citlivosti kůže na slunce nebo stárnutí kůže vlivem slunečního záření.

Schopnost produkce pigmentu melaninu (ochranného mechanismu) před UV zářením, nelze obecně určit. Z tohoto důvodu by se děti do tří let neměly opalovat. Jejich citlivá pokožka stále není dostatečně vyvinutá, aby mohla čelit dlouhodobému slunečnímu působení.

Nežádoucích následků dlouhodobého pobytu na slunci existuje celá řada. Od úžehu, který se projevuje nevolností, dezorientací, horečkou a bolestí hlavy, předčasným stárnutím pleti v podobě vrásek, suché kůže či pigmentových skvrn až po závažná onemocnění kůže.

Stejně, jako je tvorba ochranného melaninu individuální, i způsob prevence může být pro každého jiný. Nejdůležitějším obecně platným pravidlem je používání ochranných krémů po celý rok. V rámci vnější ochrany je také dobré mít pokrývku hlavy a sluneční brýle. UV záření může vést také k rozvoji očních onemocnění, jako je věkem podmíněná makulární degenerace. Schopnost těla chránit se před nebezpečím je správné vnitřní nastavení. Dbát na hodnotnou a pestrou stravu bez zpracovaných surovin, do jídelníčku zařadit i kvalitní doplňky stravy (vitamín D3, K2, vitamín C ,magnesium), které podpoří imunitu.  Dle TZ

www.media-list.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová