Vyseli jste semínka a pěstujete si vlastní sazeničky? Pokud chcete, aby z nich vzešlo co nejvíce zdravých rostlinek, dejte jim správnou péči a ochraňte je před možnými riziky poškození. Jedním z nepříjemných jevů, s nímž se pěstitelé často setkávají, je bělání půdy v okolí sazenic. Jaké jsou příčiny a jak této situaci můžete zabránit?

Hlasujte v anketě Receptáře a vyhrajte!

Tradiční čtenářská anketa je zpátky. Dejte hlas své oblíbené firmě a zařadíme vás do slosování o hodnotné ceny.

Chci se zapojit

Jak zabránit tvorbě bílé plísně na půdě v okolí zasazených semínek? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu Expedition Homestead: 

Zdroj: Youtube

Vodní kámen

Bílý povlak na povrchu půdy v blízkosti sazenic může mít hned několik příčin. Může se jednat například o nevhodnou zálivku. Pokud používáte kohoutkovou vodu, která je tvrdá, může se jednat o reakci na vodní kámen.

Komplikuje novým rostlinkám nejen správný příjem živin, ale v závislosti s tím negativně ovlivňuje růst a vývoj rostliny. K zalévání sazenic je vždy nutné používat měkkou vodu, tedy filtrovanou nebo destilovanou.

Přesolená půda

Důvodem vzniku bílého povlaku může být i vysoká koncentrace solí v půdě, které se na jejím povrchu vysrážejí. Výsadbová zemina je plná živin a pokud je vystavena nedostatečné zálivce, soli se vyplavují ve zvýšeném množství.

Bohužel to vede k postupnému poškození sazeničky, která zežloutne a zakrní.

Plíseň

Často je bílý povlak na zemině důkazem přítomnosti nežádoucí plísně. Množí se převážně ve vlhkém a teplém prostředí a napadají i rostliny, které nejen oslabují, ale i likvidují. Plíseň byste měli vždy co nejdříve odstranit, abyste o budoucí sazenice zbytečně nepřišli.

Jak se plísně zbavit

Nejprve důkladně odstraňte horní vrstvu půdy s veškerou plísní. Buďte opatrní, protože nová rostlinka je velmi křehká. Kolem klíčku či kořínků nasypte trochu jemného písku, který lze smíchat i s dřevěným popelem. Opatrně také zbavte napadených částí samotnou rostlinu.  Povrch půdy nakonec jemně postříkejte 3 % síranem měďnatým, aby se plíseň dále nemohla šířit.

Výborně funguje i skořice

Na bílou plíseň platí i obyčejná skořice. Koření se využívá jako silný přírodní fungicid a likvidátor některých škůdců. Její použití je jednoduché. Po odstranění vrstvy plísně vezměte kus celé skořice a zapíchněte ji do půdy. Pokud máte pouze skořici mletou, lehce s ní povrch zeminy poprašte a pak zasypte vrstvou nového substrátu.

Související články

Zdroje: www.picturethisai.com, www.receptyprimanapadu.cz, www.nasezahrada.com