Zdraví

Nejlepší ortézy a bandáže na koleno: TOP produkty podle recenzí a testů

Koleno Potřebujete lepší oporu pro kolena při náročném tréninku? Trápí vás artritida nebo se léčíte z úrazu? Pokud ano, zřejmě potřebujete vhodnou kompenzační a ochrannou pomůcku. V dnešním článku se proto podíváme na to, jak vybrat nejlepší bandáže a ortézy na koleno.

Nejlepší ortézy a bandáže na koleno na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Ortéza na koleno StretchFit KneeFlex™
Nejlepší ortéza na koleno na trhu dle nás
+ Profesionální ortéza s podporou nejvyššího stupně
+ Respektuje fyziologii kolena a umožňuje maximální mobilitu
+ Vyrobená z nejmodernějších materiálů a odolné konstrukce
do 1000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Ortéza na koleno Tarmak Prevent 500
Nejlepší kolenní ortéza cena / výkon
+ Zpevnění kolena zajišťuje kompresní pás
+ Bezešvý úplet s pohodlným tvarováním
+ Dva protiskluzové silikony na vnitřní straně
do 350 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Thuasne Novelastic
+ Funkční překřížené strapování pro větší boční podporu
+ Pružné boční vyztužení pro lepší stabilitu
+ Kompresní vlastnosti
do 1700 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4Bandáž na koleno StretchFit KneeSleeve™
Nejlepší bandáž na koleno na trhu dle nás
+ Uzavřený návlek na koleno se stabilním tlakem
+ Vyroben z přiléhavého a prodyšného neoprenu
+ Maximální možný komfort při každodenním nošení
do 300 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Kolenní bandáž Genumedi ®
+ Anatomická úpletová aktivní kolenní bandáž
+ Kompresivní materiál zlepšuje místní cirkulaci
+ Lehký, prodyšný materiál
do 750 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#6McDavid 429X Hinged Knee Brace
Profesionální kolenní ortéza
+ Kvalitní sklopná kolenní ortéza se 4 elastickými pásy
+ Zajistí optimální pohodlí a podporu
+ Vhodné na pravou i levou nohu
do 2500 Kč
⭐ 94 % Číst recenze

Jak vybrat ortézu či bandáž na koleno?

Při výběru je důležité vědět, jak ortézy a bandáže fungují a co mohou a naopak nemohou nabídnout. Tyto pomůcky se vybírají podle konkrétního účelu či problému. Důležité je i materiálové zpracování a velikost. S výběrem vám mohou pomoci i recenze ortéz na koleno.

Kdy se používají ortézy a bandáže na koleno?

Ortézy nebo bandáže patří do kategorie podpůrných zdravotnických pomůcek, které mají široké a rozmanité využití a taky nejrůznější podobu. Nejčastěji se tyto pomůcky používají ve zranitelných oblastech kloubů, přičemž mezi nejznámější a nejpoužívanější patří právě kolenní ortézy a bandáže.

Kolena patří mezi klouby silně namáhané a zranitelné – zejména během nejrůznějších sportovních aktivit. Některé sporty, jako je vzpírání, silový trojboj a další silové sporty, kloub zatěžují vysokými váhami. U jiných sportů (míčové hry, lehká atletika) může zase snadno dojít k destabilizaci a zranění např. křížového vazu a jiných částí kolene v důsledku rychlé změny směru pohybu nebo pádu.

Kolena však mohou být oslabená i vlivem úrazu, v důsledku vyššího věku či nejrůznějších onemocnění – v čele s degenerativními onemocněními pohybového aparátu, jako je osteoartróza apod. Ortézy a bandáže lze přitom použít v různých situacích a za různým účelem. Může to být například…

Prevence a stabilizace při sportu

Preventivní a stabilizační použití je nejčastější právě u sportovců, kteří mohou ortézy (resp. spíše bandáže) používat běžně například při náročných výkonech, kde lze předpokládat nadměrné zatížení kolenou nebo zvýšené riziko zranění.

V tomto případě se volí bandáže a podpůrné pomůcky, které neomezují rozsah pohybu, přesto poskytují stabilizaci a ochranu a zlepšují tzv. propriocepci – tedy vlastní uvědomování si polohy a pohybu daného kloubu. Tato zvýšená zpětná vazba pomáhá sportovci k lepšímu vnímání těla a snížení rizika zranění.

Má preventivní použití bandáží či ortéz smysl?

Ano. Preventivní používání zejména bandáží je rozšířené a při správné aplikaci dává smysl. Je však třeba vědět dobře, kdy, proč, jak a jakou pomůcku používat – a v jaké míře. Neuvážené a zcela svévolné používání těchto pomůcek může být spíše kontraproduktivní.

Bolesti, lehké úrazy a lehké nestability

Opět se s tímto použitím ortéz (či stále spíše bandáží) setkáváme z velké části u sportovců, ale běžnější je i u širší populace. Nejrůznější „pobolívání“ i závažnější bolesti způsobené například přetížením dané partie mohou být indikací pro použití vhodné bandáže.

Stejně tomu je v případě lehčích akutních zranění a úrazů, které nevyžadují přímo fixaci či jiný vážnější zásah (operaci,…), ale je na místě dočasně poskytnout dané partii vyšší ochranu a oporu.

Samozřejmě je v těchto případech na místě věnovat se současně samotné příčině problému a léčbě. Bandáž poskytne určitou lepší ochranu kloubu, ale problém nevyléčí. Může poskytnout dočasnou úlevu od bolesti, ale ta by neměla svádět k mylně domněnce, že vše je v pořádku a je možné kloub normálně zatěžovat/přetěžovat a dál se bolestí nezabývat.

Odlehčení kloubu při chronických chorobách, pooperační stavy a léčba úrazů, korekce deformací

V těchto případech už se typicky používají speciální zdravotnické pomůcky – ortézy, které jsou vázány na předpis. Nicméně ortézy je možné běžně pořídit i bez předpisu. V případě aplikací spojených s vážnějšími stavy je však vždy nutné jednat pouze pod dohledem lékaře a používat přesně stanovenou pomůcku.

Ortéza může například v případě zlomenin a úrazů nahradit klasickou sádru či dlahu. Výhodou je možnost sundávání, nižší hmotnost, lepší komfort. Dále existují i různé specifické korekční ortézy, kterými je možné kompenzovat a korigovat některé druhy deformit, jako je třeba osové vybočení kolenních kloubů (lidově známé jako nohy do „X“ či do „O“).

Jaký je rozdíl mezi ortézou a bandáží?

Ortézy a bandáže jsou často vnímány jako v podstatě synonymní výrazy a jsou libovolně zaměňovány. Ale při striktnějším pohledu se liší. Ortézy mívají typicky pevnější a komplikovanější konstrukci – jsou to pokročilejší zdravotnické pomůcky vhodné především pro vážnější aplikace. Bývají dražší, těžší, obvykle vázané na lékařský předpis.

Bandáže naproti tomu jsou jednodušší, lehčí, levnější pomůcka vhodná právě i pro preventivní použití. Pomůcky typu bandáží jsou běžně k dostání a jsou vhodné pro sportovce i běžnou populaci například pro výše zmíněné účely prevence nebo ochrany a podpory kloubu při určitých lehčích problémech a bolestech.

Tejpy, návleky a omotávky

Bandáže mohou mít různé podoby. Základní variantou jsou obinadla a omotávky. Tyto bandáže fungující podobně jako obvazy mohou být z různých materiálů. Jsou elastické a partii s nimi pevně omotáte, čímž ji zafixujete a stabilizujete. Výhodou je velký výběr, obrovská univerzálnost a dostupnost. Nevýhodou náročnější použití. Bandáž je třeba umět správně uvázat a nějakou chvíli to trvá. Existují i různé specializované bandáže – jako jsou třeba bandáže pro boxery.

Obinadlové bandáže jsou dnes používané spíše omezeně a pro specifické účely (viz např. výše zmíněný box). Drtivá většina v současnosti prodávaných bandáží je z jednoho kusu látky a má podobu návleků.

Tyto bandáže jsou většinou výrazně pokročilejší než omotávky, mají specializovaný a často poměrně sofistikovaný design a materiálové zpracování využívající různé druhy textilií a příměsí pro co nejvýhodnější vlastnosti. Zajišťují kompresi, tepelnou kompresi, stabilizaci i různou míru ochrany.

Oproti obinadlům se snadno navlékají i sundávají a lépe drží (nerozvazují se). Za výhodu i nevýhodu zároveň lze považovat fakt, že tyto bandáže jsou vždy dělané na jednu konkrétní partii – nejsou tedy univerzální jak základní obinadla. Pokud jde o cenu, v průměru jsou o něco dražší než obinadlové bandáže, ale rozdíly jsou obvykle nepříliš výrazné, tím spíš, že výběr je rozmanitý a cenové relace taky.

Za variantu bandáží lze považovat i tejpy, které však mají obvykle specifický účel. Tejpy jsou nalepovací pásky, které pomáhají při bolestech svalů, vazů, kloubů, ale i s jinými problémy (otoky, tlaky, hrbení apod.) a posloužit mohou rovněž jako prevence. Tejpy mohou – podle typu a použití – partii, např. sval, zklidnit, nebo naopak stimulovat. Poskytnout zpevnění. Tejpovat lze končetiny i trup, zejména záda a ramena. Tejpování je ovšem nutné umět správně provádět. Na internetu nicméně naleznete spoustu návodů (např. https://gemmedical.cz/content/10-navody).

Typy ortéz

Ortéz existuje obrovské množství druhů. Liší se stupněm ochrany, zpracování, ale i tím, pro jakou konkrétní diagnózu či problém jsou určeny. Ortézy se samozřejmě dělají i na míru, což je nezbytné zejména u vážnějších diagnóz, specifických vad apod.

Zcela elementárně lze však ortézy rozdělit na nevyztužené a vyztužené. Nevyztužené ortézy více splývají s bandážemi a mohou se spíše uplatnit i při méně náročných nebo preventivních aplikacích. Poskytují různý (ale oproti bandážím obecně vyšší) stupeň opory a podpory i ochrany a stabilizace. Na druhou stranu jsou oproti vyztuženým ortézám pohodlnější, snadněji se nasazují a především stále umožňují dostatečný rozsah pohybu.

Vyztužené ortézy mohou mít různě zpracované (obvykle kovové) výztuže, které již částečně plní i funkci dlahy. Tento typ ortéz už je zaměřen na maximální ochranu a oporu nebo i na znehybnění kloubu. Používají se při vážnějších diagnózách, při úrazech (natažené a natržené vazy, vykloubení, zlomeniny,…) a pooperačních stavech.

Jak vybrat ortézu podle druhu zranění či problému?

Pokud vybíráte bandáž či ortézu pro specifickou diagnózu či problém, rozhodně je vhodné konzultovat vše s lékařem – případně si nechat předepsat optimální pomůcku. Zde pro vás máme krátký orientační přehled toho, jaké pomůcky je obvykle možné používat při určitých typech problémů a diagnózách.

Bandáže

  • Lehčí úrazy a drobné nestability či bolesti
  • Nižší potřeba ochrany
  • Chondropatie čéšky
  • Bolesti úponů (skokanské koleno,…)
  • Počínající příznaky některých degenerativních chorob (artróza)
  • Osteoartróza
  • Otoky

Klasická bandáž

  • Artritida a osteoartróza či jiné rozběhlé degenerativní nemoci
  • Burzitida
  • Výraznější bolesti a nestability
  • Vykloubení
  • Natažené vazy
  • Některá zranění a poúrazové stavy

Vyztužená bandáž

  • Potřeba vysoké ochrany, případně i znehybnění kloubu
  • Zlomeniny a vážné úrazy či pooperační stavy
  • Vykloubení
  • Natržené a natažené vazy

Jak vybrat velikost ortézy?

Volba správné velikosti ortézy nebo i bandáže je samozřejmě velmi důležitá, ba zásadní. Způsoby měření nejsou jednotné. Obvykle se však vychází z hodnot obvodu nohy buď kousek pod kolenem (cca 5 cm), nebo naopak nad kolenem (cca 15 cm) při ohnuté noze – nebo z kombinace obojího.

Bandáže se většinou vyrábějí v několika velikostech značených podobně jako oblečení (S, M, L…). Vždy je vhodné najít si tabulku velikostí konkrétní značky a vycházet z návodu na měření udaného výrobcem.

Materiálové zpracování

Bandáže bývají z elastických materiálů s kompresním účinkem. Často se používá kombinace různých syntetických, pružných textilií, jako je neopren, elastan či nylon. Jejich výhodou je dobrý odvod potu a rychlé schnutí či právě pružnost, ale nevýhodou horší prodyšnost. Neopren je častou volbou, protože navíc drží i teplo, elastan zvyšuje pružnost, elasticitu. Nylon je odolný.

Ortézy naproti tomu nebývají již z elastických materiálů, ale z pevné, tlustší vrstvy textilie, třeba i s polstrováním vnitřní části. Ortéza se zapíná pomocí spon a popruhů (obvykle nastavitelných). Mohou mít i různé úpravy proti zápachu, antibakteriální (např. s použitím stříbra,…) apod. Většina výrobců se snaží o používaní nealergenních a co nejlépe snášených materiálů při zachování optimálních funkčních vlastností celku.

Ceny ortéz a bandáží

Kolik stojí kvalitní ortéza nebo bandáž na koleno?

Ortézy a bandáže do 300 Kč

V této relaci najdete základní bandážní pomůcky – především obinadlové, ale i návlekové bandáže pro běžné a preventivní či sportovní použití.

Ortézy a bandáže do 700 Kč

Pokročilejší bandáže anebo již i ortézy pro běžnější aplikace se spíše nižším stupněm ochrany a stabilizace.

Ortézy a bandáže nad 700 Kč

Pokročilejší a pevnější ortézy s vyšší mírou ochrany. Vhodné i pro náročnější použití.

Nejlepší značky ortéz a bandáží

Které značky ortéz stojí za pozornost?

  • StretchFit – Populární ortézy oblíbené i mezi sportovci. Kvalitní značka, vysoká míra ochrany a opory.
  • Tarmak – Jde o značku sítě Decathlon. Zpevňující a kompresní bandáže. Osvědčené a oblíbené.
  • Mueller – Vynikající výběr bandáží a ortéz. Velmi známá a osvědčená značka.
  • Sanomed – U nás jeden z nejznámějších výrobců zdravotnických potřeb. Obrovský výběr a rozmanitost.
ProduktInfoHodnocení
#1Ortéza na koleno StretchFit KneeFlex™
Nejlepší ortéza na koleno na trhu dle nás
+ Profesionální ortéza s podporou nejvyššího stupně
+ Respektuje fyziologii kolena a umožňuje maximální mobilitu
+ Vyrobená z nejmodernějších materiálů a odolné konstrukce
do 1000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Ortéza na koleno Tarmak Prevent 500
Nejlepší kolenní ortéza cena / výkon
+ Zpevnění kolena zajišťuje kompresní pás
+ Bezešvý úplet s pohodlným tvarováním
+ Dva protiskluzové silikony na vnitřní straně
do 350 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Thuasne Novelastic
+ Funkční překřížené strapování pro větší boční podporu
+ Pružné boční vyztužení pro lepší stabilitu
+ Kompresní vlastnosti
do 1700 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4Bandáž na koleno StretchFit KneeSleeve™
Nejlepší bandáž na koleno na trhu dle nás
+ Uzavřený návlek na koleno se stabilním tlakem
+ Vyroben z přiléhavého a prodyšného neoprenu
+ Maximální možný komfort při každodenním nošení
do 300 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Kolenní bandáž Genumedi ®
+ Anatomická úpletová aktivní kolenní bandáž
+ Kompresivní materiál zlepšuje místní cirkulaci
+ Lehký, prodyšný materiál
do 750 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#6McDavid 429X Hinged Knee Brace
Profesionální kolenní ortéza
+ Kvalitní sklopná kolenní ortéza se 4 elastickými pásy
+ Zajistí optimální pohodlí a podporu
+ Vhodné na pravou i levou nohu
do 2500 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
0 Sdílení