Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Česko

Eurokomisařka: Česko může žádat o výjimku z migračního paktu. Babiš reagoval, že jde o obludnou dohodu

Zatímco předseda ANO Andrej Babiš mluvil o migračním paktu EU jako o zradě, jíž se dopustil ministr vnitra Vít Rakušan, ministr vnitra za jeho zády držel papír se sdělením, že migrační pakt neobsahauje povinné kvóty. foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo ANO. Předseda opozičního hnutí Andrej Babiš mluvil o migračním paktu Evropské unie jako o „obludné dohodě“. Označil ho za největší zradu v novodobých dějinách, které se podle něj dopustili premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan. Nepřítomný premiér se proti Babišovi na dálku ohradil.
  8:59aktualizováno  19:00

„Největší zrady naší země se naopak dopustil Andrej Babiš: ochotou obětovat naši bezpečnost, prosazováním zájmů Viktora Orbána místo zájmů ČR, zanedbáním odpovědného hospodaření a zadlužováním naší země a namísto toho starostí o dotace pro Agrofert, ignorováním energetické bezpečnosti a zachováním naší závislosti na Rusku a celkovým chaosem, který po něm zůstal,“ uvedl na sociální síti X premiér Fiala.

Povinná solidarita, o níž mluví migrační pakt, není podle Babiše nic jiného než narůžovo přebarvené povinné kvóty.

Při jeho vystoupení držel za jeho zády ministr vnitra Vít Rakušan papír s velkým nápisem, že migrační pakt povinné kvóty neobsahuje.

„Neexistuje možnost stát přehlasovat a poručit, že někoho musí v rámci relokací přijmout. Tohle tam prostě není,“ prohlásil Rakušan.

Babiš slibuje nový tvrdý azylový zákon a vyhoštění nelegálních migrantů

Babiš také ve Sněmovně řekl, že v případě návratu do vlády připraví jeho hnutí nový tvrdý azylový zákon a že se zasadí o vyhoštění ilegálních migrantů do země původu nebo aspoň do třetích zemí.

„Jediné řešení ilegální migrace je mimo Evropu,“ řekl Babiš. „Lodě s migranty nesmí vůbec vyplout a migrační řízení musíme po vzoru Austrálie provádět mimo Evropu,“ uvedl předseda ANO.

„SPD jednoznačně odmítá Migrační pakt EU, který zavádí povinné kvóty na přijímání afrických a islámských imigrantů i do České republiky. Hnutí SPD nebude respektovat Migrační pakt EU. Nejen proto považuji za důležitou účast SPD v příští vládě. Podpora Migračního paktu je ze strany vládní pětikoalice další obrovský podraz na Českou republiku a na naše občany, kteří si tady z většiny imigranty nepřejí,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

„Za lidovce musím odmítnout povinné kvóty, nyní se schovávající za povinnou solidaritu,“ řekl na tiskové konferenci lidovců poslanec Michael Kohajda.

Eurokomisařka potvrdila právo chtít výjimku kvůli uprchlíkům před Putinovou válkou

Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssona ve čtvrtek uvedla, že Česko bude moci žádat o výjimku z migračního paktu kvůli velkému množství uprchlíků z Ukrajiny před Putinovou válkou.

„Dojednali jsme pakt bez povinných relokací, lidově se tomu říká kvóty,“ zdůraznil ve čtvrtek znovu ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Jeho slova potvrdila eurokomisařka Ylva Johansson. „Pravidla dohodnutá v Paktu o migraci a azylu nevyžadují povinnou relokaci, a to ani v případě krizi,“ uvedla na sociální síti X eurokomisařka.

„Země jako Česká republika, které již ukázaly solidaritu tím, že hostí velké množství Ukrajinců, budou moci být osvobozeny od jakýchkoli povinných solidárních příspěvků,“ uvedla také eurokomisařka Ylva Johansson.

Babiš řekl, že jde o pofiderní garanci, a migrační pakt označil dokonce za „megaprů*er“.

Když mluvil o tom, že budeme muset migranty přijímat, Rakušan za jeho zády nesouhlasně vrtěl hlavou.

O výjimku z paktu se bude každý rok žádat

Ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že o výjimku z migračního paktu, pokud ji Česká republika bude chtít, bude muset každý rok žádat.

„Evropský princip je takový, že rok co rok se o takovou výjimku musí žádat, no, to je přece zcela logické, protože za rok se absolutně může změnit to, v jakém stavu ta daná země je, za ten rok se opravdu může stát, že nebudeme mít na území 350 000 uprchlíků z Ukrajiny, a v té chvíli budeme hodnoceni podle jiných kritérií. Já říkám, že pokud tady ukrajinští migranti budou, pokud ta hrozná putinovská válka neskončí, tak v té chvíli na tu výjimku máme nárok. Ale to, že Česká republika jí nebude mít na věky věků, kdo tohle tvrdil? Tohle nikdo netvrdil,“ prohlásil Rakušan při interpelacích.

Nestabilita by znamenala konec Schengenu a kontroly na vnitřních hranicích, řekl Rakušan

„Migrace je zásadní problém dnešní doby a vyžaduje racionální řešení. Stávající stav je neuspokojivý,“ řekl ministr vnitra.

Pokud by se nepodařilo vyjednat žádné společné řešení, přináší to jen nestabilitu. „A co přináší ta nestabilita? Konec schengenského prostoru, kontroly na vnitřních hranicích,“ zdůraznil Rakušan.

„Dlouhodobě neřešená migrace povede k tomu, že Evropská unie jako taková se ocitne ve stavu faktického ohrožení,“ řekl ministr vnitra Rakušan.

Trvá na tom, že kdyby pakt platil už dnes, kdy je v České republice asi 350 tisíc uprchlíků před Putinovou válkou, země by podle paktu mohla požadovat výjimku podle dojednaných pravidel.

Jde o výjimku pro země přetížené migrací. „Já si přeju, aby ta výjimka netrvala věčně,“ řekl ministr vnitra ve Sněmovně.

Uprchlíci před Putinovou válkou mají v Česku dočasnou ochranu do konce března 2025. Pak se budou muset rozhodnout, zda se vrátí na Ukrajinu, nebo zda požádají o dlouhodobý pobyt.

„Ti lidé musí být finančně soběstační, nepobírat žádnou sociální dávku na území České republiky, musí dokázat bezdlužnost, prokázat bezúhonnost, musí prokázat, že jejich děti navštěvují školy, pokud děti mají, a za těchto podmínek my jim můžeme umožnit, pokud to parlament schválí, tady dlouhodobě zůstat,“ odvětil na dotaz iDNES.cz ministr vnitra Rakušan.

Uprchlíci s tímto dlouhodobým pobytem budou moci po pěti letech požádat o trvalý pobyt. Ministerstvo vnitra kvůli tomu chystá další novelu lex Ukrajina.

Tři možnosti projevu solidarity

Migrační pakt schválili minulý týden europoslanci. Podle Babiše pakt problém s migranty neřeší a obsahuje podle něj také skryté kvóty na uprchlíky.

Podstatou reformy migrační politiky Evropské unie je solidarita postavená na rozhodnutí členských států, jak chtějí k řešení problému migrace přispět.

Mají tři možnosti – přijmout uprchlíky na svém území, což ale není povinné. Další variantou je finanční pomoc státům zasaženým nelegální migrací. A konečně třetí možností je pomoc s ostrahou vnější hranice EU a s hraniční procedurou. Právě tuto možnost podle ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana Česko preferuje.

Vláda ale už dříve také argumentovala, že dokud jsou v Česku uprchlíci z Ukrajiny před Putinovou válkou pod dočasnou ochranou, Česká republika nic platit nemusí, když nebude migranty z jiných částí světa přijímat.

Kalousek vládu kvůli paktu napadl, teď se omlouvá kvůli nepřesné interpretaci

Ke kritikům špiček vlády kvůli migračnímu paktu EU se ve středu přidal zakladatel vládní strany TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek. O den později však svá slova mírnil.

„Našel jsem si čas a nastudoval jsem si ‚migrační pakt‘. Není pochyb, žádná mandatorní výjimka pro ČR tam není. Nechci to lacině kritizovat, možná nešlo dojednat nic lepšího. Možná je tenhle kompromis lepší než nic. Nesmířím se ale s tím, že nám o tom naši přední politici lžou,“ napsal Kalousek na sociální síti X.

„Tvrzení, že ČR má výjimku je jen nepřesná a zjednodušená interpretace, nikoliv lež. Za tento termín se omlouvám, byla to zjednodušená a nepřesná interpretace,“ uvedl ve čtvrtek na sociální síti X Kalousek.

K hlasování o programu mimořádné schůze se poslanci nedostali. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 schůzi při vystoupení předsedy klubu SPD Radima Fialy přerušila na neurčito kvůli interpelacím na premiéra a na členy vlády.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...