Mráz a sníh komplikuje dopravu na jihu Čech, u Želnavy je nesjízdná I/39

foto Automobil jede po zasněžené silnici. Ilustrační foto.

České Budějovice - Mráz a sněžení komplikuje dnes dopravu v příhraničních oblastech Jihočeského kraje. U Želnavy na Prachaticku je nesjízdná silnice I/39, kde uvízl kamion. Problémy jsou také u Strážného na Prachaticku. ČTK to řekla jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová. Počasí může komplikovat dopravu na řadě míst kraje i dopoledne. Týká se to především vyšších poloh.

"Na vozovce I/39 mezi Horní Planou a Volary u Želnavy uvízl kamion. Na stejné silnici pak u Perneku zůstaly stát dvě nákladní auta," řekla. Na vozovce I/4, která vede na hraniční přechod do Německa, před Strážným neprojedou nákladní vozidla kvůli námraze a sněhu.

Podle předpovědi meteorologů může v polohách nad 700 metrů sněžit. Podobné počasí bude zřejmě i v pátek, kdy navíc teploty nad ránem klesnou na řadě míst kraje pod bod mrazu.

Na Šumavě napadlo do deseti cm sněhu, silničáři museli vyjet s pluhy

V západočeské části Šumavy dnes ráno napadlo do deseti centimetrů sněhu, silničáři museli vyjet s pluhy. Vzhledem k tomu, že jsou povrchy vozovek teplé, sníh taje. Na silnicích jsou vyjeté koleje v mokrém sněhu, řekl ČTK dispečer Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Daniel Žižka. Sníh ještě místy poletuje, ale teploty postupně porostou.

"V oblasti Železné Rudy, Hartmanic, Modravy jezdí tři sypače a pluhují zbytky sněhu, řidiči tam musí jet trochu pomaleji," uvedl Žižka. Podle něj bylo na autech deset centimetrů sněhu, na silnicích o něco měně, protože pokrývka postupně odtává. "Sníh shrneme a za dvě hodiny bude pryč," dodal. Silničáři posypali štěrkem jen malé úseky, převážně svahy, třeba z Hartmanic na Dobrou Vodu. Jinak se jen pluhuje, dodal. Jeden sypač vyjel také na kopec nad Kdyní na Domažlicku, v ostatních částech kraje nesněžilo.

Sypače v regionu jsou v pohotovost každý rok vždy do 31. března, v horských oblastech jich vždy pár zůstává déle pro případné změny teplot. "Část řidičů bude držet pohotovost od pátku do neděle nonstop, na Šumavě tři až čtyři auta," uvedl Žižka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď