Paralympionik David Drahonínský má nový vozík

Usnadní mu přípravu na hry v Paříži. 

Úspěšný paralympijský medailista v lukostřelbě David Drahonínský se tvrdě připravuje na další paralympiádu, která proběhne letos na přelomu srpna a září v Paříži. Nově má k dispozici speciální elektrický pohon k mechanickému invalidnímu vozíku, který bude uhrazen z poskytnuté finanční podpory v rámci projektu B. Braun pro život v částce 375 tisíc korun. „S Davidem spolupracujeme už od roku 2010 a jsme hrdí, že můžeme být součástí jeho úspěchů prostřednictvím zdravotní 
i finanční podpory,“ říká člen vedení Skupiny B. Braun CZ/SK Martin Kuncek.

 

375 tisíc korun z projektu B. Braun pro život 

B. Braun podporuje Davida Drahonínského téměř 15 let. Letošní podpora ve výši 375 tisíc korun je zatím největší v historii spolupráce. Její převážnou část David použije na elektrický pohon k mechanickému invalidnímu vozíku, který mu značně usnadní pohyb jak po městě, tak při trénincích na stadionech a střelnicích. 

Finanční podpora od B. Braun mi umožní kvalitnější pohyb, a ruce tak mohu ‚šetřit‘ na trénink. V průměru vystřelím 100 šípů denně a při jednom nátahu musím překonat sílu 22,5 kg. Elektrický vozík bude opravdu obrovský pomocník,“ komentuje lukostřelec Drahonínský využití finanční podpory.

Na vozíku je od svých 17 let. Mimo sponzorské spolupráce je David také pacientem urologické a chirurgické ambulance B. Braun Plus. Na kontroly dojíždí na Bulovku do pavilonu B. Braun Dialog. 

„Personál urologické ambulance na Bulovce je naprosto skvělý. Respektují mé sportovní nasazení a tréninkový plán, má zdravotní sestřička mi vždycky zavolá a společně doladíme termín kontroly,“ pochvaluje si David Drahonínský.

David je také ambasadorem projektu B. Braun pro život, který podporuje různé společensky odpovědné aktivity, organizace či jednotlivce. Letos se David Drahonínský chystá na pátou paralympiádu do Paříže.

„Z posledních čtyř paralympiád přivezl David šest medailí, je skvělé pozorovat jeho odhodlání  a lidskou nezdolnost. Na nadcházejících hrách v Paříži budeme opět fandit a když Davida vidím, nepochybuji o tom, že to padne," dodává optimisticky Martin Kuncek. 

 

Pařížské hry, třeste se 

David trénuje individuálně a většinou v Česku. Denně včetně zimy, kdy využívá kryté střelnice a atletické tunely. Přes sezonu se pak připravuje na venkovních stadionech a střelnicích v Klecanech, Odolené Vodě nebo Hradci Králové. Lukostřelbu trénuje denně, minimálně hodinu, obvykle 4–5 hodin, někdy až 8 hodin ve 3–4 fázích. 

„Střílíme na vzdálenost 50–70 metrů a pro vystřelené šípy si musím jezdit sám, takže i v tom mi nový pohon na vozík moc pomůže. A samozřejmě ho využiji při cestování MHD, bez komplikací se dostanu do metra/autobusu/tramvaje, a mohu tak žít svůj život mnohem kvalitněji. Pohon mi poslouží i k projížďkám v okolí Čakovic, kde za poslední roky vzniklo mnoho cyklostezek, a také se s ním podívám k vodě, až vyrazím rybařit,“ popisuje výhody elektrického pohonu David.

Každý den se také musí věnovat kompenzačním cvičením a posilování, týdenním rehabilitacím a každý týden se také setkává se svou sportovní psycholožkou. 
V letních měsících zahrnuje do tréninku i paracyklistiku. O víkendech se pak pravidelně účastní závodů napříč republikou.

„Podpory B. Braun si opravdu velmi vážím. Díky ní se lépe připravím na paralympijské hry v Paříži a budu moci světu ukázat, kdo umí střílet z luku,“ uzavírá s úsměvem David Drahonínský.

Lucie Kocourková

 

 

Klíčová slova: