Vrcholí přípravy Baťova kanálu na hlavní plavební sezónu

blank

Povodí Moravy v současnosti dokončuje přípravy Baťova kanálu na zahájení plavební sezóny. Podle nejnovějších informací je před dokončením generální oprava plavební komory ve Spytihněvi a ve Veselí nad Moravou dokončili modernizaci nápustného stavidla. Dokončovací práce probíhají také na rejdách plavebních komor. Sezona odstartuje dle každoroční tradice 1. května.

Většinu příprav Povodí Moravy musí stihnout během zimního období, aby nenarušilo plavební provoz. „Postupně dokončujeme všechny stavební práce v plavební dráze, máme schválený harmonogram komorování pro hlavní sezónu, čistíme zhlaví a rejdy na všech plavebních komorách a provádíme údržbu a seřízení technologií,“ popisuje ředitel Závodu střední Morava Pavel Cenek z Povodí Moravy.

Pro nadcházející sezonu bude komplexně opravená plavební komora ve Spytihněvi a modernizované nápustné stavidlo ve Veselí nad Moravou, které je jediným objektem zajišťujícím napouštění povrchové vody z Moravy do jižního kanálového úseku Baťova kanálu od Veselí nad Moravou až po jez Sudoměřice. Dále bude dokončena modernizace zbývajících dvou rejd plavebních komor ve Spytihněvi a Babicích.

Povodí Moravy také provedlo několik menších údržbových prací a oprav. „Nově jsme opravili vypouštěcí stavítko na vzpěrných vratech plavební komory Babice, provedli jsme opravy úchytných lan a kotvících ok na komorách v Huštěnovicích a Uherském Ostrohu, dále se jednalo o opravy technologií na komorách Vnorovy I. a Petrov,“ vyjmenovává Cenek.

Hlavní sezona potrvá od začátku května do konce září. V květnu a v září bývají plavební komory v provozu vždy od pátku do neděle, od června do konce srpna od úterý do neděle. V letošním roce komorování zahrnuje také státní svátky 1. a 8. května. Všechny náklady na provoz, obsluhu a údržbu zdymadel podnik zajišťuje z vlastních zdrojů, aby provozovatelům plavby nevznikly žádné dodatečné náklady. Provoz plavebních komor vyjde každý rok na přibližně 2,5 až 3 miliony.

Scroll to Top